Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ortak harekat merkezi açıklaması

Erdoğan’dan ortak harekat merkezi açıklaması

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile ABD arasındaki “güvenli bölge” görüşmeleri kapsamında ortak harekat merkezi kurulması kararına ilişkin “Bu harekat merkezini kurmak suretiyle buradaki süreç başlatılacaktır” dedi.

5-7 Ağustos tarihlerinde Ankara’da bulunan ABD askeri heyeti ile Türkiye’den askeri heyetin ‘güvenli bölge’ üzerine yaptığı görüşmelerin tamamlanmasının ardından Milli Savunma Bakanlığı yazılı yaptığı açıklamada “Güvenli bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de müşterek harekât merkezi kurulmasına” karar verildiği bilgisi yer aldı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden de görüşmelerle ilgili yapılan açıklamada söz konusu karar teyit edildi.

Bu gelişmeye ilişkin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Üç günlük bir görüşme periyodu oldu ve bu görüşmeler gerçekten olumlu bir istikamette devam etti” diyen Erdoğan, görüşmelerin süreceği bilgisini paylaştı.

Ortak harekat merkezinin kurulmasına ilişkin de konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

“Ancak şimdi bir adım atılıyor. Tarih vermeyeceğim, şimdi Amerikalılar ile birlikte bir harekat merkezinin kurulması kararı verildi, bu harekat merkezini kurmak suretiyle buradaki süreç başlatılacaktır.
“Dolayısıyla adım atıldı mı, atılmadı mı bu soru cevabını buluyor, demek ki adım birlikte atılıyor. Burada aslolan Fırat’ın doğusunda bu adımın atılması meselesiydi ve bu da şimdi Amerikalılarla birlikte gerçekleştiriliyor.”

Milli Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan kısa açıklamada, şu maddeler yer almıştı:

  • “Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşamada alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması,
  • “Bu çerçevede, Güvenli Bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de Müşterek Harekât Merkezinin en kısa zamanda kurulması,
  • “Müteakiben, Güvenli Bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında mutabık kalınmıştır.”

ABD ile koordine edileceği ve yönetileceği belirtilen ‘güvenli bölge’nin detaylarıyla ilgili bilgi ise açıklamada yer almamıştı.


‘Güvenli bölge’ görüşmeleri: Türkiye ile ABD ortak harekat merkezi kuracak

‘Güvenli bölge’ ve Öcalan faktörü – Abdulmelik Ş. Bekir


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Güvenli bölge’ ve Öcalan faktörü – Abdulmelik Ş. Bekir
Sonraki Haber
HiltonSA işçileri grevi sonlandırdı