Ana SayfaDünyaGerekçe ‘barışa suikast’: FARC’tan silahlı mücadeleye dönüş açıklaması

Gerekçe ‘barışa suikast’: FARC’tan silahlı mücadeleye dönüş açıklaması

HABER MERKEZİ – Kolombiya’da barış anlaşmasıyla silahları bırakan FARC’ın eski komutanları, baskı ve siyasi suikastlerin arttığına işaret ederek “yeni bir mücadele dönemi”nin başladığını ilan etti.

Kolombiya’da yaklaşık üç yıl önce hükümetle imzalanan barış anlaşması sonucu silahları bırakarak yasal siyasi parti kuran Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), silahlı mücadeleye dönüş açıklaması yaptı.

Bir yıldan uzun bir süredir nerede olduğu bilinmeyen FARC’ın eski iki numaralı lideri Iván Márquez, başka eski komutanlarla birlikte açıklama yaparak, “mücadelede yeni bir dönemin başlayacağını” duyurdu.

İspanyol haber ajansı EFE’nin haberine göre, Marquez, bugün bir video yayınladı.

İnternette dolaşıma giren videoda silahlı bir grupla birlikte açıklama yapan Marquez, tüm halkların baskıya karşı silahlı ayaklanmasının evrensel bir hak olarak nitelendirerek, “Dünyaya, ikinci Marquetalia’nın (FARC’ın doğduğu yer) başladığını duyuruyoruz” dedi.

EFE, Marquez’in yanında görünen kişilerin arasında, barış anlaşması kapsamında yürürlüğe giren “Barış için Özel Hukuk (JEP)” konusundaki taahhütlerini aylar önce bırakarak ortadan kaybolan “Jesús Santrich” kod adlı Seuxis Paucias Hernández ile “El Paisa” kod adlı Hernán Darío Velásquez’in de bulunduğunu yazdı.

Kolombiya’da dün Uzlaşma ve Barış Vakfı tarafından yayınlanan “Ivan Duque Yönetimi Altında Kolombiya’da Güvenlik” başlıklı raporda ülkedeki durumun alarm verici olduğu ifade edilmişti ve yeni bir silahlı çatışma riski uyarısı yapılmıştı.

Raporda, silahlı çeteleri durdurma ihtiyacına vurgu yapılarak, şiddetten çıkış için adalete teslim olma yollarının açıklaması gerektiği belirtilmişti.

Siyasi saldırıların gölgesinde ‘barış’

Kolombiya’da FARC ile Juan Santos hükümeti arasında Kasım 2016’da barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma gereğince silahlarını bırakan FARC gerillaları sivil ve yasal siyasal hayata geçiş yapmıştı.

Ancak seçimlerin ardından aşırı sağcı Ivan Duque hükümetinin iktidara gelmesinin de etkisiyle olumlu hava tersine dönmüş, eski gerillalara ve topluluk önderlerine yönelik siyasi saldırılar artmaya başlamıştı.

Özellikle anlaşma gereği dağıtılması gereken paramiliter grupların güçlenmesi de dikkat çekmişti.


Etkin Haber Ajansı
Previous post
HDP'den Erdoğan'ın "Meclis açıldığında önümüzde çok dosya var" sözlerine yanıt
Next post
KHK'liler Ankara'da buluşuyor: 'Şimdi haklarımızı arama vakti'