Ana SayfaBilim ve TeknolojiGöktaşı yağmuru: 12-13 Ağustos gecesi saatte 80 yıldız kayacak

Göktaşı yağmuru: 12-13 Ağustos gecesi saatte 80 yıldız kayacak

HABER MERKEZİ – 12-13 Ağustos gecesi göktaşı yağmuru yani ‘yıldız kayması’ çıplak gözle görülebilecek. Şehir ışıklarından uzak, açık havada gece boyunca bir saatte yaklaşık 80 göktaşı görmek mümkün olacak.

Halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak da bilinen göktaşı yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi çıplak gözle Türkiye’deki kentlerden görülebilecek.

DHA’nın haberine göre İstanbul Aydın Üniversitesi Gök Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı konuya dair şunları söyledi:

“Perseid Göktaşı yağmuru her yıl yaklaşık olarak 23 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşir. Maksimum meteor yağmuru ise 12 ve 13 Ağustos geceleri olur. Bu kalıntıların kaynağı olan Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı 133 yıllık bir döneme sahiptir. İlk kez 1992 yılında gözlenmiştir ve bir sonraki geçişini 2126 yılında yapacaktır.”

Gölbaşı saatte 60-80 arası göktaşının görülebileceğini ifade etti ve gözlem sırasında kuzeydoğu yönünde bakılmasının görüşü kolaylaştıracağını söyledi.

Araştırma merkezi müdürü, göktaşı yağmurunu izlemek için herhangi bir alete gerek olmadığını ekleyerek “Işık kirliliğinin olmadığı her yerden izlenebilir” dedi.

Yani 12-13 Ağustos gecesi şehir ışıklarından uzak, açık havada gece boyunca bir saatte yaklaşık 80 göktaşı görmek mümkün olacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Aileler 'bayram görüşü' için gittikleri İmralı'dan döndü
Sonraki Haber
"Kaz Dağları'ndan Hasankeyf'e rejimin neoliberal politikalarına karşı birlikte mücadele edilmeli"