Ana SayfaGüncel‘Güvenli bölge’ görüşmeleri: Taraflar ve arabulucu ABD ne diyor, son durum ne?

‘Güvenli bölge’ görüşmeleri: Taraflar ve arabulucu ABD ne diyor, son durum ne?

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ABD heyeti arasında ‘güvenli bölge’ toplantısı sürerken, Kuzey ve Doğu Suriye’deki özerk yönetimden “Dayatmaları kabul etmeyeceğiz” açıklaması geldi. Peki Ankara ne istiyor, Kuzey ve Doğu Suriye’nin ‘güvenli bölge’ şartı ne, arabulucu ABD ne öneriyor? ‘Güvenli bölge’ meselesi ile ilgili gözler ABD, Demokratik Suriye Güçleri ve Türkiye arasındaki görüşmelerde ancak bu konuyu yakından ilgilendiren Fırat’ın batısında ve özellikle İdlib’de durum ne? Haberimizde derledik.

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Demokratik Suriye Güçleri’nin denetimindeki alanlara operasyon hazırlığı sürerken, ABD arabuluculuğunda ‘güvenli bölge’nin kurulmasına ilişkin yapılan görüşmeler de devam ediyor.

Son iki gündür Ankara ile ABD heyeti arasında Türkiye’de yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmış değil.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bugün yaptığı açıklamada ABD heyeti ile yürütülen görüşmelerle ilgili olarak, “Toplantıda muhataplarımızın görüşlerimize yaklaştığını memnuniyetle müşahede ettik. Toplantının olumlu geçtiğini, yapıcı yaklaşım içinde olunduğunu söylemek yanlış olmayacak” dedi.

Olası operasyon için dün ABD’den “Kabul edilemez, tek taraflı saldırıları engelleyeceğiz” açıklaması gelmişti.

ABD ne diyor, Ankara ne istiyor?

ABD, sınırda yaklaşık 15 kilometrelik bir bölgeden Demokratik Suriye Güçleri ile Türkiye ordusu arasında ‘tampon bölge’ oluşturmayı planlıyor.

Ankara ise Demokratik Suriye Güçleri’nin sınır boyunca 30-40 kilometre geriye çekilmesini ve oluşturulacak olan bölgede Türk ordusu ile birlikte Suriyeli ‘muhaliflerin’ görev yapmasını talep ediyor.

Ayrıca ağır silahların bölge dışına çıkarılması da Ankara’nın taleplerinden.

Türkiye ayrıca bölgede imar çalışmaları yapmak istiyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin ‘güvenli bölge’ şartı

Kuzey ve Doğu Suriye’deki özerk yönetim ise Türkiye’nin tutumuna tepkili.

Fırat Haber Ajansı’ndan Ersin Çaksu’ya konuşan Sözcü Lokman Ahmet, Türkiye’nin oluşturmak istediği ‘güvenli bölge’ örneğinin Afrin olduğunu savundu.

Türkiye’nin ÖSO grupları ile birlikte girdiği Afrin’deki demografik değişime dikkat çeken Ahmet, bir yerin ‘güvenli bölge’ sayılması için 3 şartın olduğuna dikkat çekti:

  • Bölgenin kendi halkı tarafından yürütülmesi
  • Bölgenin kendi halkınca yönetilmesi
  • Göç eden insanların yerlerine dönerek yaşamlarını kurması

Kendi bulundukları bölgelerin bu üç şartı da içerisinde barındırdığını belirten Sözcü Ahmet’e göre “kendi bölgeleri zaten güvenli bölge”.

ABD’ye sundukları taslakta Türkiye’nin ‘güvenli bölge’de koalisyon ile birlikte hareket edebilmesini şarta bağladıklarını belirten Ahmet, “Afrin’deki işgal, talan ve zulme son verilmesini şart koştuklarını, dayatmaları kabul etmeyeceklerini” ekledi.

Bu taslak üzerinden ABD’nin arabuluculuk yaptığını aktaran Ahmet, “Türkiye’yle de bizimle de görüşmeleri devam ediyor” dedi.

Fırat’ın batısı

‘Güvenli bölge’ meselesi ile ilgili gözler ABD, Demokratik Suriye Güçleri ve Türkiye arasındaki görüşmelerde. Ancak bu konuyu yakından ilgilendiren bir başka mesele de Fırat’ın batısı ve özellikle İdlib.

Mezopotamya Ajansı’ndan Nazım Daştan’ın haberine göre Fırat’ın batısında yaşanan hareketlilik kısmi olarak azaldı. Özellikle İdlib’de yaşanan çatışmalarda Suriye rejimi ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Haberde Suriye rejimi yetkilileri ile Türkiye’den bir heyetin Moskova garantörlüğünde bir araya geldiği, operasyon konusunda ‘anlaşmaya varıldığı’ ve ateşkesin de bunla ilgili olduğu iddia ediliyor.

Ancak Suriye rejimi geçtiğimiz günlerde İdlib’de yeniden operasyonlara başladığını duyurdu. Yani ateşkes yeniden bozuldu.

‘Güvenli bölge’ görüşmeleri

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 22-24 Temmuz tarihlerinde Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Akar’ın da aralarında bulunduğu isimlerle bir dizi görüşme gerçekleştirmişti.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada görüşmelerde özellikle Kuzey ve Doğu Suriye başta olmak üzere Suriye konusunun geniş kapsamlı olarak değerlendirildiği belirtilmişti. Ayrıca Türkiye’nin Suriye sınırında güvenliğin artırılmasına yönelik ayrıntılı tekliflerinin ele alındığı ifade edilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada “ABD’nin yeni önerileri bizi tatmin eder düzeyde değil” demiş ve “Bir an önce güvenli bölge konusunda bir mutabakata varmamız lazım, sabrımız kalmadı, aksi halde Türkiye olarak gereğini yapacağız” diye eklemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Amerika ile görüşmeler ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın Fırat’ın doğusundaki terör koridorunu paramparça etmekte kararlıyız. Ne gerekiyorsa yapacağız. İzin almaya ihtiyacımız yok” diye konuşmuştu.

Son olarak Erdoğan başkanlığında Saray’da yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yazılı yapılan açıklamada Suriye sınırında “barış koridoru” oluşturmak için çalışılacağı belirtilmişti.

Türkiye ile ABD arasında müzakere edilmekte olan ‘güvenli bölge’ye atıfta bulunulmazken, bunun yerine “barış koridoru”ndan bahsedilmesi dikkat çekmişti.

Geçtiğimiz 4 Ağustos’ta ise Bursa’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Suriye’ye operasyon yapılacağını bir kez daha yinelemişti.

“Afrin’e girdik, Fırat’ın doğusuna da gireceğiz” diyen Erdoğan, “Biz bunu Rusya’yla da paylaştık, Amerika’yla da paylaştık. Çünkü oralardan bize bu taciz atışları devam ettikçe bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. Biz bir yere kadar sabrederiz. O sabrın bir sonu var” diye konuşmuştu.

ABD’den 6 Ağustos’ta operasyon için “kabul edilemez, tek taraflı saldırıları engelleyeceğiz” açıklaması gelirken,  Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla başlattığımız süreci inşallah çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz” demişti.

Diğer yandan Şam yönetimi ise Ankara ile Washington arasında ‘güvenli bölge’ oluşturulması konusunda varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddedeceğini açıklamıştı.




Önceki Haber
Eril bir hassasiyet olarak itibarımız - Özlem Atik
Sonraki Haber
SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Recep Oruç ihraç edildi