Ana SayfaCezaevleriHasta tutuklular: 75 yaşındaki Ahmet Sılık artık ailesini tanıyamıyor

Hasta tutuklular: 75 yaşındaki Ahmet Sılık artık ailesini tanıyamıyor

HABER MERKEZİ – 75 yaşındaki Ahmet Sılık, cezaevlerindeki bin 334 hasta tutukludan sadece biri. Menemen R Tipi Cezaevi’nde bulunan Sılık’ın durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Öyle ki Binefş Sılık, görüş sırasında eşinin kendisini ve çocuklarını tanımadığını söylüyor. Ailesi, Ahmet Sılık’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyor.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre cezaevlerinde 458’i ağır olmak üzere, bin 334 hasta tutuklu bulunuyor.

Onlardan biri de 75 yaşındaki Ahmet Sılık.

İzmir’in Bayraklı ilçesinde 4 Kasım 2011 tarihinde hakkında “ihbar” olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Sılık, 8 Kasım 2011’de çıkarıldığı mahkemece “örgüte yardım ve yataklık” yaptığı iddiasıyla tutuklandı.

Yaklaşık bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra 19 Ekim 2012’de tahliye edildi. Ancak 2 ay sonra Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan karar duruşmasında Sılık’a aynı suçlamayla 6 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. 21 Şubat 2017’de de Yargıtay tarafından onandı.

9 Mart 2018 tarihinde yeniden gözaltına alınan Sılık, kesinleşmiş cezası nedeniyle Kırıklar 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

İhtiyaçlarını tek başına karşılayamıyor

Yaşadığı sağlık problemlerinden dolayı Menemen R Tipi Cezaevi’ne götürülen Sılık’ın, kısmi felç, prostat hastalığı, şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalıklarından tedavi görmeye başladı.

Beyne giden damarları tıkandığı için iki ayrı ameliyat geçiren Sılık, ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamayacak durumda.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ruken Demir’in haberine göre Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) 16 Ekim 2018 tarihinde Sılık’a verdiği raporda, “Hayatını yalnız idame ettiremeyeceği kesinleştirilmiş, salınmasının toplum güvenliği bakımında tehlike oluşturup oluşturmayacağına değerlendirilmesini adli tıbba dair bir konu olmadığı oy birliğiyle belgelenmiştir” denildi.

Eşi Binefş: Beni ve çocukları tanımadı

Ahmet Sılık’ın eşi Binefş Sılık, 14 Ağustos tarihinde bayram görüşü vesilesiyle Menemen R Tipi Cezaevi’ne gittiğini söyledi.

Eşinin durumunun her geçen gün kötüye gittiğini vurgulayan Sılık, görüş sırasında eşinin kendisini ve çocuklarını tanımadığını belirtti.

“Cezaevine gittik. Ahmet beni ve çocuklarını tanımadı. Ahmet’i yürüyemediği için tekerlekli sandalye ile yanıma getirdiler. Ahmet’in hafızası ile ilgili problem olduğunu fark ettim.
“Benimle konuşamıyordu. Kendisine aç ve ya tok olduğunu sordum fakat onun bile cevabını veremedi. Tek başına hayatını idame ettiremediği için sakalını bile kesmemişti.
“Eşim evden kaçacak ya da başka bir yere gidecek durumu yok. Cezaevinde yaşayacak bir insan değildir. Eşimi sürekli sandalyede görmek beni üzüyor.”

ATK’nin tek başına yaşamını idame ettiremez raporu olmasına rağmen eşi Sılık’ın derhal serbest bırakılmasını talep eden Binefş Sılık, son olarak şunları dile getirdi:

“Yetkililer bir an önce gerekeni yapmalıdır. Daha ne kadar hasta tutukluların ölümüne göz yumulacak. Bütün hasta tutuklular cezaevinde ölünce mi bedenleri dışarıda özgür kalacak.
“Ahmet yaşamını tek başına idame ettiremiyor. Ahmet bir ölü gibi orada duruyor. Bir an önce serbest bırakılmasını ya da cezasının evinde gözetim altında geçirmesini istiyoruz.”

Sılık, eşinin durumuna ilişkin İHD İzmir Şubesi’ne de başvuruda bulunduğunu söyledi.


Hasta tutuklu Muhsin Kızılkan hayatını kaybetti

Hasta tutuklu Tahir Çetinkaya yaşamını yitirdi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 20 yıl geçti
Sonraki Haber
Çanakkale'de yolcu otobüsü devrildi: Bir ölü, çok sayıda yaralı var