Ana SayfaGüncelHDP’den Erdoğan’ın “Meclis açıldığında önümüzde çok dosya var” sözlerine yanıt

HDP’den Erdoğan’ın “Meclis açıldığında önümüzde çok dosya var” sözlerine yanıt

HABER MERKEZİ – HDP heyeti; belediyelere atanan kayyumlar, demokrasi ittifakı, demokratik anayasa ittifakı ve yargı reformu konularında ziyaretlerine Demokratik Alevi Dernekleri ile devam ediyor. Ziyarette konuşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Meclis açıldığında önümüzde çok dosya var” sözlerine “Cumhurbaşkanının bu son açıklamaları tehdittir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığındaki heyet, “Demokratik Anayasa”, “Demokrasi İttifakı” ve “Yargı Paketi” çalışmaları kapsamındaki ziyaretlerine devam ediyor.

HDP heyeti, daha önce KESK, ÖDP ve Halkevleri’ni ziyaret etmişti.

Temelli başkanlığındaki heyet bugün de Demokratik Alevi Dernekleri’ni (DAD) ziyaret etti.

Heyeti, DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu ve dernek yöneticileri karşıladı.

“Toplum kendisini anayasada bulamamakta”

Ziyarette ilk olarak konuşan, DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, halkların kardeşçe, inancıyla, kimliğiyle bir arada yaşayacağı, eşti yurttaşlık temelinde yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Türkiye’de yaşanan sorunların sadece HDP’nin sorunu olmadığını belirten Kulu, aydınların, siyasi partilerin, üniversitelerin ülkenin kaderi ile ilgili bir şey söyleyecekleri günün bugün olduğunu ifade etti.

Kulu’nun ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli de, ziyaretlerinin özellikle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu en temel meselelerde ortaklaşmayı sağlayan bir program olduğunu söyledi.

“Demokratik Anayasa da bu çalışmaların en önemli odağını oluşturur. Türkiye’nin demokratik bir anayasaya ihtiyacı var. Çünkü Türkiye’de birçok toplumsal kesim, kendisini anayasada bulmamaktadır. Bu toplumsal barışın inşasını engelleyen, yok eden bir sürece neden olmaktadır.”

Türkiye’de çok ciddi mağduriyetlerin yaşandığını belirten Temelli, bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda acil adım atılması gerektiğini söyledi:

Kayyum atamalarına ilişkin de konuşan Temelli, başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların iradesinin yok sayıldığını, iktidarın bu yok saymayı meşrulaştırmak için siyaset dışı yöntemlere başvurduğunu ifade etti:

“Bunun başında tüm toplumun gözü önünde Kürt düşmanlığını yeniden üretmeye kararlı görünüyor. Bu Türkiye’nin hayrına giden bir yol değildir. Türkiye’yi felaketlere götürür. Kürtlerle barışmadan bu ülkeye barış ve huzur gelmez. Kürt meselesinin çözümünden kaçarak Türkiye’de yaşayan hiçbir toplumsal kesime de toplumsal barış adına bir şey sağlanacağını düşünmüyoruz. O yüzden bir araya gelmeliyiz. Bu kayyum aklından bir an önce kurtulmak zorundayız.”

Türkiye’de toplumsal kesimlerin yok sayıldığını, siyasetin dışına itildiğini belirten Temelli, özellikle Alevi toplumunun talepleri, sorunlarının çözümünün de demokrasi zemininde buluşmaktan geçtiğini söyledi.

“Cumhurbaşkanı tehdit ediyor”

Temelli, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç büyükşehir belediyesine kayyum ataması ile ilgili yaptığı, “Meclis açıldığı andan itibaren bu noktada önümüzde çok dosya var” açıklaması ile milletvekilleri dokunulmazlıklarının yeniden gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki soruya Temelli şu yanıtı verdi:

“Topluma aba altından sopa göstererek iktidarını var etmeye çalışıyor. Kayyum, hukuku yok saymaktır. Cumhurbaşkanının bu son açıklamaları tehdittir. Parlamento üzerinden toplumu tehdit ediyor.
“Devlet rasyonel dediğimiz aklı yitirmiş durumda. Devlet bir akıl tutulması yaşıyor. İktidar da bunun baş aktörüdür. Arkada bıraktığımız 4 buçuk yılın okumasını yapsalar en kritik eşiklerden biri dokunulmazlıkların kaldırılmasıdır. Siyaseti kötürüm bıraktı.”

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarını da değerlendiren Temelli şunları söyledi:

“Siyaseti HDP düşmanlığı üzerinden yapan bir akıl, Türkiye’ye kazandıracağı bir şey yoktur. HDP, 7 Haziran’a giden süreç, sonrası ve bugün de aynı çizgisini koruyor.
“Davutoğlu dönsün o tarihte kendi yaptığı açıklamalara baksın ve özeleştiri versin. HDP ile uğraşarak siyaset yapma zamanı geçmiştir.”

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak gittiği Moskova ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilere gündeme dair açıklamalarda bulunmuştu.

Üç büyükşehire belediyesine kayyum atanmasıyla ilgili soruları da cevaplayan Erdoğan, güvenlik soruşturmalarına dair açıklama yaptı ve başka belediye başkanlarıyla ilgili de dosyaların olduğunu, Meclis açıldığında bu dosyaların da inceleneceğini söyledi:

“Mesela Adalet Bakanıma da söyledim, yeni dönemde biz bir çalışma yapmalıyız ve bu çalışmayla birlikte de bu işin önünü çok daha rahat kesebiliriz. Nedir o? Ta beldeden, ilçe ve ile kadar seçim öncesi yapılacak olan ve adayların hakikaten herhangi bir suçu olup olmadığının, adaylığına mani hal olup olmadığının daha önceden soruşturulması, bitirilmesi lazım.
“…Bunların dışında (Diyarbakır, Mardin ve Van) dışında göreceksiniz, inşallah Meclis açıldığı andan itibaren bu noktada önümüzde birçok dosyalar var. Bu dosyaların hepsi masaya yatacak. Ondan sonra da Meclis gereken kararını verecektir.
“Siz zannediyor musunuz şu anda belediye başkanı olanların birçoğu hakkında herhangi bir soruşturma, kovuşturma veyahut mahkeme dosyaları çıkmayacak. Çıkacak. Bunlar bizim duygusal olarak vereceğimiz kararlar değil. Yargı verecek kararları. Yargı ne karar verirse verecektir.”

HDP’den dört başlıkta ‘yargı reformu’ paketi önerisi

Saldırı sonrası HDP’den Kılıçdaroğlu’na ziyaret

HDP’den KESK, ÖDP ve Halkevleri’ne ziyaret