Ana SayfaGüncelHDP’li Uca: Ezidilerin mücadelesine destek vermek hepimizin ortak görevi

HDP’li Uca: Ezidilerin mücadelesine destek vermek hepimizin ortak görevi

HABER MERKEZİ – Ezidilerin “73. Ferman” dediği soykırımın beşinci yılı vesilesiyle bir açıklama yapan HDP Milletvekili Feleknas Uca, tüm yıkıma rağmen Şengal’i mağduriyet üzerinden konuşmanın yanlış olduğunu vurgulayarak “Başları dik bir şekilde yeni yaşamı kuran bu direngen halkın yaralarını sarmak, katliamı tanımak ve Ezidi halkının talepleri doğrultusunda çalışma gerçekleştirip, bu halkın mücadelesine destek vermek hepimizin ortak görevidir” diye konuştu.

Bugün, IŞİD’in Şengal’e saldırısı sonucu binlerce Ezidi’nin hayatını kaybettiği soykırımın 5’inci yılı.

3 Ağustos 2014’te dünyanın gözü önünde yaşanan ve halen 3 bin Ezidi’nin akıbetinin bilinmediği soykırıma ilişkin HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca’nın yazılı bir açıklama yaptı.

IŞİD’in Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği katliamın, Avrupa Parlamentosu tarafından ‘Ezidi Soykırımı’ olarak tanındığını hatırlatan Uca, “Yine Birleşmiş Milletler Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi’ne ‘katliamı soykırım olarak kabul edin’ çağrısında bulunmuştur” dedi.

HDP’li vekil, açıklamasının devamında Türkiye’deki duruma değinerek şunları kaydetti:

“Bu katliam ayrıca uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda ‘insanlığa karşı işlenen suçlar’ kategorisine alınmıştır. Ancak ne var ki aradan geçen 5 yıl zarfında bu katliam, Türkiye’de henüz katliam olarak tanımamıştır.
“Katliamın tanınmasına yönelik verdiğimiz kanun teklifine yanıt verilmemiş daha sonra teklife dair verdiğimiz hiçbir yazıya dönülmemiş, katliam karşısında, tüm dünya gibi Türkiye devleti de kör, dilsiz ve sağır kalmıştır.”
HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca

Şengal yeniden inşa ediliyor

Ezidilerin “73. Ferman” dediği soykırımın yarattığı yıkıma rağmen Şengal’i mağduriyet üzerinden konuşmanın yanlış olduğunu vurgulayan Feleknas Uca, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Yaralarını sarmaya ve Şengal’i yeniden inşa etmeye çalışan Ezidiler yaşadıkları bu soykırıma rağmen başını asla eğmemiştir. Bugün Şengalliler bir yandan çadırlarda yaşarken bir yandan kendilerini savunma gayreti gösteriyor.
“Şengal halkı, Şengal’i yeniden inşa ediyor. Kadın meclisleri, gençlik meclislerini kuran Şengalliler bir daha aynı katliama maruz kalmamak için statü ve öz savunma güçlerini oluşturuyor.
“Başları dik bir şekilde yeni yaşamı kuran bu direngen halkın yaralarını sarmak, katliamı tanımak ve Ezidi halkının talepleri doğrultusunda çalışma gerçekleştirip, bu halkın mücadelesine destek vermek hepimizin ortak görevidir.
“Kadim Ezidi toplumunun kutsal topraklarını barındıran ülkelerden biri olarak Türkiye de Şengal’de yaşananları soykırım olarak tanımalı, Ezidi halkının maruz kaldığı, katliam, etnik temizlik, tehcir sebebiyle 3 Ağustos gününü Ezidi Soykırım Günü olarak kabul etmelidir.
“Şengal’de yaşanan katliamı asla unutmayacağız, Şengal’i unutmak Kürt halkının yaşadığı acıları unutmak, görmezden gelmektir. Şengal’in kadınlarını, çocuklarını unutmak tarihi inkâr etmektir.”

HDP’li Uca: Ezidilerin mücadelesine destek vermek hepimizin ortak görevi

Dördüncü yılında 73. Ferman ve hatırladıklarımız – Namık Kemal Dinç

Soykırımın üçüncü yılında Şengal Fermanı – Azad Barış

Tarih, bir ferman korteji – Adnan Çelik




Önceki Haber
Tutuklu Şeyhdavut Başkan sevke karşı 26 gündür açlık grevinde
Sonraki Haber
Sudan'da askeri konsey ve muhalifler 3 yıllık geçiş döneminde anlaştı