Ana SayfaDünyaHong Kong: Eylemler şiddetle ‘bastırıldı’, havalimanı yeniden açıldı

Hong Kong: Eylemler şiddetle ‘bastırıldı’, havalimanı yeniden açıldı

HABER MERKEZİ – Hong Kong’da yönetim karşıtı protestolar 10 haftadır sürüyor. Son olarak Hong Kong havalimanında günlerdir protesto düzenleyen eylemcilere polis biber gazıyla müdahale etti, çatışmalar yaşandı. Havalimanına uçakların yeniden iniş yapmaya başladığı bildirildi.

Hong Kong Uluslararası Havalimanı, geçtiğimiz Cuma gününden bu yana protestoların adresi.

Her yıl yaklaşık 75 milyon yolcunun kullandığı Hong Kong Uluslararası Havalimanı, dünyanın en yoğun 8. havalimanı olarak biliniyor.

Havalimanında Pazartesi günü düzenlenen eylemler nedeniyle yüzlerce uçuş iptal edilirken, Salı günü de protestolar vardı.

Havalimanında gün içerisinde binlerce yönetim karşıtı eylemci toplanırken, siyaha bürünmüş protestocular terminalde sloganlar attı, pankartlar salladı, şarkılar söyledi.

Salı günü de eylemler nedeniyle uçak seferlerinde aksaklıklar yaşandı.

Polisten havalimanında biber gazı

Yerel saatle gece 11.00’den sonra ise onlarca polis, havalimanındaki protestocuları dağıtma girişiminde bulundu.

Protestocular da kurdukları barikatla karşı koymaya çalıştı. Eylemcilere biber gazı sıkan polis, bir süre sonra geri çekildi.

Müdahale sırasında bir polisin de silahını çıkardığı bildirildi. Bir kadını tartaklayan polisin ise protestocular tarafından dövüldüğü aktarıldı.

Gece saatlerinde ise çok sayıda eylemci havalimanını terk etti.

Ardından da havalimanına uçakların yeniden iniş yapmaya başladığı bildirildi.

Hong Kong’da son 10 haftadır yönetim karşıtı eylemler yapılıyor ve protestoların azaldığına dair bir işaret yok.

Ülkenin lideri Carrie Lam ise eylemcileri uyararak Hong Kong’un “tehlikeli bir duruma girdiğini ve protestolardaki şiddet olaylarının dönüşü olmayan bir yola girilmesi anlamına geleceğini” söylüyor.

Çin yetkilileri de Hong Kong’daki eylemlere müdahale edebileceklerini söylüyor.

Trump: Çin, Hong Kong sınırına asker gönderiyor

Twitter üzerinden kamuoyuna açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump ise “İstihbaratımız, Çin hükümetinin Hong Kong sınırına asker gönderdiğine dair bizi bilgilendirdi. Herkes sakin ve emniyette olmalı” ifadesini kullandı.

Trump, Hong Kong’da devam eden protesto eylemlerine ilişkinse “Umarım kimse yaralanmaz. Umarım kimse ölmez” dedi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, polisin eylemcilere karşı ‘orantısız güç’ kullandığına yönelik iddiaların soruşturulması gerektiğini ifade etti.

Protestolar ne zaman ve neden başladı?

Hong Kong’daki protestolar Haziran ayında insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı.

İnsan hakları savunucuları da iade tasarısına karşı çıkarak, mahkemelerin Komünist Parti tarafından kontrol edildiği Çin’de işkence, keyfi gözaltılar, zorla itiraflar ve avukatlara erişim sorunlarına yönelik iddiaları gündeme getirdi.

Hong Kong lideri Carrie Lam protestolar üzerine 15 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu nedenle askıya alındığını açıkladı.

Eylemlerine devam eden protestocular ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar protestolarını sürdüreceklerini ifade etti.

Temmuz başındaysa, Hong Kong’un özel idare koşuluyla Britanya’dan Çin’e devrinin 22. yıl dönümünde düzenlenen protestolarda, yüzlerce eylemci parlamento binasını işgal etti, 50’yi aşkın kişi polislerce gözaltına alındı.

Yasayı gündeme getiren ve Çin tarafından desteklenen Hong Kong lideri Carrie Lam, 9 Temmuz’da ise kitlesel protestolar sonrası ‘üzüntü ve pişmanlık duyduğunu’ belirtip yasanın askıya alındığını duyurdu.

Ancak protestocular, bir dizi eylem daha yaparak Lam’in istifa etmesini de talep etti.

Askıya alınan yasa tasarısı, Çin’in Hong Kong üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için attığı son adım olarak görülüyor.

Protestocuların talepleri arasında yasanın tamamen geri çekilmesi, eylemcilere şiddet uygulayan polisler hakkında bağımsız soruşturma açılması, tutuklu protestocuların serbest bırakılması yer alıyor.

Hong Kong hakkında

Hong Kong, 1997 yılında Britanya tarafından Çin’e iade edilmesinden bu yana, özel idare adı altında özerk bir konuma sahip.

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı bu özerk bölge, Britanya’nın 1842’de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997’de yeniden Çin’in hakimiyeti altına girdi ancak Hong Kong halkının kendi yasaları ve sivil özgürlükleri bulunuyor.

Hong Kong, “bir ülke, iki sistem” ilkesi altında yönetilmekte.


Karınca, BBC, DW, Euronews, AFP, Reuters

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nedeni Süper Kupa finali: İstanbul'da birçok yol trafiğe kapalı
Sonraki Haber
Berlin'de Türkçe konuşan iki kadına saldırı