Ana SayfaCezaevleriHukukçular çağrıda bulunmuştu: Elazığ Cezaevi’nde darp edilen tutuklu konuşma yetisini kaybetti

Hukukçular çağrıda bulunmuştu: Elazığ Cezaevi’nde darp edilen tutuklu konuşma yetisini kaybetti

HABER MERKEZİ – Hukukçuların “cezaevine gidin, işkenceye tanıklık edin” çağrısında bulunduğu Elazığ Cezaevi’nde “yan odadakilerle konuştukları” gerekçesiyle darp edilen tutuklu Medeni Kiye’nin konuşma yetisini kaybettiği belirtildi.

Diyarbakır Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlalleriyle ilgili tutuklularla görüşmüştü.

Görüşmenin ardından konuya ilişkin açıklama yapan hukukçular, siyasi tutukluların gardiyanlar tarafından işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldıklarını belirterek, “Mahpuslardan M.K. ve A.D.’nin avukat görüşme odasında üstünü çıkararak darp ve cebir izlerini göstermiştir. Mahpusların vücutlarının muhtelif yerlerinde ekimozlar ve şişlikler tespit edilmiştir” ifadelerini kullanmış ve “Cezaevine gidin, işkenceye tanıklık edin” çağrısında bulunmuştu.

“Abimin yaşamından endişe ediyorum”

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Elazığ Cezaevi’nde 4 Ağustos’ta “yan odadakilerle konuştukları” gerekçesiyle 15 tutuklunun darp edildiği ve ağır darbe alan Medeni Kiye’nin bilincini kaybettiği halde hastaneye kaldırılmadığı belirtildi.

Kiye’nin ablası Hatice Kiye, kardeşinin darp edildikten sonra konuşma yetisini kaybettiğini söyledi.

“Geçtiğimiz Perşembe günü avukatlar abimle görüşme aldıklarında, hiçbir şekilde konuşamadığını ve yazarak iletişim kurduğunu anlattılar. Abimin konuşmama durumu, işkencenin boyutunu gözler önüne seriyor.
“Pazartesi günü cezaevini aradığımızda ‘Bununla ilgili size hiçbir şekilde bilgi veremeyiz, bizim yetkimiz dışındadır’ denildi. Perşembe telefon görüşmesi gününde aramasını bekledik. Normalde saat 11.00’de araması gerekiyordu. Aramayınca defalarca cezaevini aradım. Her seferinde ‘Problem yok arayacak sizi’ denildi.
“En son saat 16.00’da aradığımda ‘Yönlendiriyoruz’ dediler. Fakat daha sonra telefonu kapatıp hiç cevap da vermediler. Daha sonra bir tutuklunun yakını bizi aradı. Medeni’nin konuşamadığından dolayı telefon görüşmesi yapamadığını söyledi.”

Ağabeyinin yaşamından endişe duyduklarını söyleyen Kiye, Van Barosu komisyonuna başvurduklarını, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne de suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

2006’da Erzurum’da tutuklanan Medeni Kiye, İzmir, Patnos ve daha sonra Elazığ’a sevk edilmişti.

Elazığ Cezaevi’nde uzun süre hücrede tutulan Kiye, kalp krizi geçirdikten sonra diğer tutukluların bulunduğu odaya götürülmüştü.

Kiye’nin ablası Hatice Kiye, kardeşinin sol tarafının sürekli uyuştuğunu söylüyor.


Hukukçular: Elazığ Cezaevi’ne gidin, işkenceye tanıklık edin




Önceki Haber
Avustralya'da saldırı: Bir kadını bıçakla öldüren saldırgan yakalandı
Sonraki Haber
Klamidya hastalığına karşı geliştirilen aşı güvenlik testini geçti