Ana SayfaCezaevleriHukukçular: Elazığ Cezaevi’ne gidin, işkenceye tanıklık edin

Hukukçular: Elazığ Cezaevi’ne gidin, işkenceye tanıklık edin

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Barosu ve ÖHD, Elazığ Cezaevi’nde gardiyanlarca darp edildiği belirtilen tutuklularla görüştü, “Cezaevine gidin, işkenceye tanıklık edin” çağrısında bulundu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eşbaşkanı Bünyamin Şeker, Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlalleriyle ilgili tutuklularla görüştü.

Görüşmenin ardından konuya ilişkin basın açıklaması yapan Aydın, siyasi tutukluların gardiyanlar tarafından işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldıklarını belirterek, “Mahpuslardan M.K. ve A.D.’nin avukat görüşme odasında üstünü çıkararak darp ve cebir izlerini göstermiştir. Mahpusların vücutlarının muhtelif yerlerinde ekimozlar ve şişlikler tespit edilmiştir” dedi.

Gardiyanların hücreler arasında konuştukları için tutuklulara saldırdığını da söyleyen Aydın, “Bu iddialar doğruysa yaklaşık 50 mahpusun işkenceye uğradığı anlamına gelmektedir” diye konuştu.

İddialara ilişkin cezaevi müdürüyle de görüşmek istediklerini ancak müdürün izinde olduğu gerekçesiyle görüşemediklerini belirten Aydın, cezaevi ikinci müdürüyle de görüşemediklerini söyledi.

Baro Başkanı Aydın, tutukluların iddialarına ilişkin olarak Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu ifade ederek, “İşkence gördüğünü iddia eden mahpusların derhal Adli Tıp Kurumu’na ya da bir sağlık kuruluşuna sevklerinin yapılması talep edilmiştir” dedi.

“Kayıtsızlık hak ihlallerini artırıyor”

Tutukluların yaşananlara karşı savcılık ve diğer yetkililere yazdıkları dilekçelere geç cevap verildiğini, cezaevlerinde kapalı devre sistem kurulduğu ve yetkililerin üstünkörü incelemelerde bulunduğunu da ifade eden Aydın, “Yetkililerin bu kayıtsız tutumu cezaevindeki hak ihlallerinin artmasına neden olmuştur” dedi ve ekledi:

“Adalet Bakanlığı’ndan etkin ve adil bir soruşturma için olay tarihinde görevde bulunan idarecilerin ve olaya katıldığından şüphelenilen personelin derhal açığa alınmasını talep edeceğiz. Adli ve idari makamlardan, iki mahpusun vücudundaki tüyler ürperten işkence izlerinin tespit ederek, failleri derhal yargı önüne çıkarmaya davet ediyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MSB: Afrin'deki TSK üssüne saldırıda iki asker yaralandı
Sonraki Haber
Sel nedeniyle sekiz kişi ölmüştü: Araklı'da HES projesine onay verildi