Ana SayfaGüncelİçişleri Bakanlığı’ndan eski THK ve Kızılay yöneticilerine suç duyurusu

İçişleri Bakanlığı’ndan eski THK ve Kızılay yöneticilerine suç duyurusu

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı, eski Türk Hava Kurumu  ve Kızılay Derneği’nde görev yapmış yöneticiler hakkında ‘usulsüzlük’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Kızılay’dan yapılan açıklamada suç duyurusundaki hususların, mevcut yönetimin görev dönemini kapsamadığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü yaptıkları incelemede tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili sorumlulukları bulunan Türk Hava Kurumu (THK) ve Türkiye Kızılay Derneği’nde görev yapmış yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Yapılan açıklamada, genel müdürlük ve valilikler tarafından dernek denetimlerinin, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince düzenli olarak yapıldığı hatırlatıldı.

‘2019 yılının Ağustos ayı itibarıyla 4 bin 454 derneğin denetiminin yapılması sonucunda 424 dernekle ilgili olarak idari işlem yapılmış, 132 dernekle ilgili olarak adli işlem yapılması için yargı mercilerine bildirimde bulunulduğu’ belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hakkında idari işlem yapılan ve adli mercilere suç duyurusunda bulunulan dernekler arasında THK ve Kızılay Derneği’nde görev yapmış yöneticileri de bulunmaktadır. THK’nin 1 Ocak 2013-8 Haziran 2016 tarihleri arasındaki işlemlerinin Bakanlığımız dernekler denetçileri tarafından denetlenmesi sonucunda, THK tüzüğüne göre borçlanılabilecek miktarın çok üzerinde borçlanıldığı, satın almak yerine THK Havacılık Vakfı’ndan THK’ye beş yıllığına kiralanan uçak ve helikopter için yapılan ödemenin kiralanan taşıtların satın alma değerine eşit olduğu belirlenmiştir.
“Ayrıca ilgili şirket tarafından ödenmesi gereken yakıt bedelinin THK İktisadi İşletmesi tarafından ödendiği, THK’ye ait bazı demirbaşların THK Havacılık Vakfı çalışanlarınca satıldığı, THK İktisadi İşletmesi tarafından 10 uçağın satış ihalesine ilişkin belgelerin denetim sırasında ibraz edilemediği, mülkiyeti THK’ye ait 9 taşınmazın değerinin çok altında satıldığı, yurtdışından alınan bazı yardımların mülki idare amirliğine bildirilmediği tespit edilmiştir.”

İçecek ve pazarlama şirketlerine de inceleme

Kızılay’ın önceden ortağı olduğu içecek ve pazarlama alanında faaliyet gösteren iki şirket ve bir ildeki şubesiyle ilgili de İçişleri Bakanlığı tarafından inceleme yapıldığı ifade edildi:

 “İçecek şirketindeki mal giriş ve çıkış formları arasında uyumsuzluk olduğu, pazarlama şirketindeki hisselerinin tamamının 2008 yılında başka bir şirkete devredilmesine rağmen bayilerden alınan teminatların Kızılay’ın ortağı olduğu içecek şirketine devredilmediği belirlendi.
“Kurumun bir ildeki şubesi tarafından 2005 yılında ihale ile yaptırılan çok amaçlı salon binasında Kızılay’ın teknik elemanlarınca yapılan incelemede, binadaki gizli kusurların tespit edilmesine ve ilgili şubeye durumun bildirilmesine rağmen, ihaleyi alan firma hakkında hukuki işlemlerin yapılmadığı, 2009 yılında aynı ildeki Afet ve Lojistik Merkezi tadilat ve onarım ihalesinde, iş artırımına gidilerek firmaya yapılan ödemelerde uygulanması gereken indirimlerin yapılmayarak kurumun zarara uğratıldığı tespit edilmiştir.”

Tespitlerle ilgili sorumlulukları bulunan THK ve Kızılay’da görev yapmış yöneticiler hakkında başsavcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ve ilgili valilikçe idari işlemler yapılmasının istenildiği belirtildi.

İstifalar nedeniyle THK merkez yönetim kurulu üye sayısının 12’den üçe düşmesinden dolayı THK’nin 26 Haziran 2019’dan itibaren merkez yönetim kurulundan yoksun kaldığı ve yönetiminin başka yoldan sağlanamadığının anlaşıldığı belirtildi.

Açıklamada şikayetler üzerine 26 Ağustos gününden itibaren bir mülkiye başmüfettişi ve iki dernekler denetçisi tarafından THK’nin denetimine başlandığı ifade edildi.

Kızılay’dan açıklama

Kızılay, İçişleri Bakanlığı’nın söz konusu suç duyurusuyla ilgili açıklama yaptı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, “Söz konusu suç duyurusundaki hususların, hiçbir şekilde mevcut yönetimin göreve geldiği dönemi kapsamadığı” belirtildi.

Soylu’dan açıklama

THK ve Kızılay’a yönelik başlatılan soruşturmaya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bir açıklama yaptı.

“THK meselesi maalesef girdaba girmiş bir meseledir. Yakın döneme dair usulsüzlükler tespit edildi. THK’nın yönetimi boşluktadır 26 Haziran’dan itibaren. Mahkemeler devam ediyor.
“Bu dönem içinde yapılan ihbar ve şikâyetlere ilişkin son döneme ilişkin de denetimlere başladık. Denetimler devam ettiği andan itibaren kendine ait bir süreci vardır. Burada yönetimsel bir problem var.”

Ne olmuştu?

İzmir Karabağlar’da 18 Ağustos günü başlayıp Seferihisar ve Menderes’e sıçrayan yangın, beş bin hektar ormanlık alanı yok etmişti.

Orman yangınlarında THK’nin söndürme uçakları kullanılmadığı için söndürme çalışmaları uzun sürmüş, gelen eleştiriler üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile THK arasında tartışma yaşanmıştı.

Pakdemirli THK uçaklarının ‘arızalı’ ve ‘masraflı’ olduğunu öne sürerken THK ise uçaklarda arıza olmadığını, yangına müdahale işlemlerinin ihalesinin bakanlık tarafından özel şirketlere verilmesinden ötürü uçakların atıl şekilde bekletildiğini söylemişti.


Bakan Pakdemirli: THK ana muhalefet ile birlikte hareket ediyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Amazon yangınları: Brezilya yardımı reddetti
Sonraki Haber
DİSK, KESK, TTB ve TMMOB başkanları Diyarbakır'da: 'Halk iradesi gasp edildi'