Ana SayfaDünyaİdlib’de TSK konvoyuna saldırı: ABD’den tepki geldi, BM endişeli

İdlib’de TSK konvoyuna saldırı: ABD’den tepki geldi, BM endişeli

HABER MERKEZİ – Suriye’nin İdlib vilayetinde TSK konvoyunu hedef alan hava saldırısına ABD’den tepki gelirken, BM de son gelişmelerden endişeli. Suriye ordusu ise İdlib’de muhaliflerin elindeki stratejik Han Şeyhun kasabasının kontrolünü sağladı.

Milli Savunma Bakanlığı, dün Suriye’nin İdlib vilayetinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait konvoya hava saldırısı düzenlendiğini bildirmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İdlib’de 9 Numaralı Gözlem Noktası’na intikal esnasında konvoyumuza bir hava saldırısı düzenlenmiş, 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır” denilmişti.

Açıklamada ayrıca “mevcut anlaşmalara ve Rusya ile işbirliği ve diyaloga aykırı saldırının şiddetle kınandığı” belirtilmişti.

BM endişeli

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, TSK konvoyuna yönelik saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Dujarric, BM Genel Sekreteri’nin İdlib’de artan tansiyon ve hava saldırıları konusundaki görüşlerinin ne olduğuna dair soruya şu yanıtı verdi.

“Suriye’nin kuzeybatısındaki son gelişmelere yönelik endişemiz sürüyor. Türk askeri konvoyunun, İdlib’in güneyindeki Morik’te yer alan Türk gözlem noktasına giderken havadan vurulduğuna dair bildirimlerden haberdarız.
“Bu haberler bizi ciddi şekilde endişelendiriyor ve İdlib’deki şiddetin sadece insani bir mesele olmadığını hatırlatıyor. Aynı zamanda bölgesel güvenlik açısından da önemli bir risk teşkil ediyor.”

Dujarric, Rusya ve Türkiye arasında geçen yıl varılan ateşkes anlaşmasının şartlarına tamamen uyulması için BM tarafından tüm taraflara yapılan çağrıyı da yineledi.

ABD’den kınama

TSK konvoyuna yönelik hava saldırısına ABD’den de tepki geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Esad rejimi ve müttefikleri hemen İdlib’deki ateşkese geri dönmelidir. Türk konvoyuna yapılan pervasız hava saldırısı, sivillere, insani yardım görevlilerine ve altyapıya yönelik kötü niyetli saldırıların ardından geldi. Bu şiddeti kınıyoruz. Sona ermeli.”

SOHR: Han Şeyhun el değiştirdi

Diğer yandan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye ordusunun Pazartesi gecesi girdiği Han Şeyhun’da kontrolü ele geçirdiğini bildirdi.

İdlib’in güneyinde yer alan Han Şeyhun, bu bölgede silahlı grupların elindeki en büyük kasabaydı.

Gözlemevi direktörü Rami Abdülrahman, uluslararası M5 Halep-Şam otoyolu üzerindeki Han Şeyhun’un el değiştirmesi hakkında yaptığı yorumda, “Bu rejim güçleri için çok önemli bir zafer” dedi.

Guardian: Türkiye, Suriye’ye önemli sayıda tank ve asker gönderdi

Britanya merkezli gazeteler ise İdlib’de TSK konvoyuna dün düzenlenen hava saldırısına sayfalarında geniş yer verdi.

Guardian, “Ankara, Suriye’de Türk konvoyuna hava saldırısını Esad güçlerinin düzenlediğini iddia ediyor” başlıklı haberinde, Türkiye’nin dün Suriye’ye önemli sayıda tank ve asker gönderdiğini yazdı.

Guardian’ın Orta Doğu muhabiri Martin Chulov imzalı haberde, Türkiye’nin Suriye’ye tank ve asker göndermesi, “Han Şeyhun kasabasındaki birlikleri güçlendirme çabası” olarak yorumlandı.

Haberde, “Türkiye’nin Suriye’de 8 yıldır süren iç savaşa askeri olarak hiç bu kadar müdahil olmadığı” belirtildi.

TSK konvoyunu hedef alan hava saldırıdan kısa bir süre önce Suriye resmi haber ajansı SANA ise TSK’ye ait askeri araçların, İdlib vilayetinin Han Şeyhun kasabasındaki “teröristlere” silah taşıdığını öne sürmüştü.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Mühimmat, silah ve askeri teçhizat dolu Türk araçları, bu sabah Suriye-Türkiye sınırını geçti ve BM Güvenlik Konseyi’nin terör örgütü listesindeki El Nusra Cephesi’nin bozguna uğramış teröristlerine yardım etmek üzere Han Şeyhun’a gitmek için Sarakip kentine girdi” iddiasında bulunmuştu.

Halep-Şam otoyolu üzerinde yer alan Han Şeyhun’un bulunduğu İdlib vilayetinin kontrolü büyük oranda Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) elinde.

El Kaide bağlantılı El Nusra, adını HTŞ olarak değiştirmişti. Türkiye, HTŞ’yi Ağustos 2018’de “terör örgütü listesi”ne almıştı.


Karınca, DW, BBC

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Galatasaray Üniversitesi'nde çıkan yangın kısa sürede söndürüldü
Sonraki Haber
Kars Belediyesi Eşbaşkanı Şevin Alaca'nın evine polis baskını