Ana SayfaEkolojiİmamoğlu duyurdu: Beyazıt Meydanı, Turgut Cansever’in ödüllü projesi doğrultusunda düzenlenecek

İmamoğlu duyurdu: Beyazıt Meydanı, Turgut Cansever’in ödüllü projesi doğrultusunda düzenlenecek

HABER MERKEZİ – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, Beyazıt Meydanı’nın mimar Turgut Cansever’in 1960’larda düzenlenen yarışmada kendisine birincilik getiren proje temel alınarak yeniden düzenleneceğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün akşam saatlerinde (15 Ağustos) Saraçhane’deki İBB binasından Beyazıt Meydanı’na yürüdü.

Burada esnafla sohbet eden ve sorunlarını dinleyen İmamoğlu, Beyazıt Meydanı’nın yıllardır ihmal edildiğini belirtti ve yardımcılarına alandaki çalışmaların altı ay içinde bitirilmesi yönünde talimat verdi.

“Bu şehre ve insanlarına bu zulüm çektirilir mi? Çok yazık. Beyazıt Camii’nin arkası, İstanbul Üniversitesi’nin önü. Meydanın alt tarafı… Şöyle bir bakın. Şuraya kafalarına göre bir çadır kurmuşlar. Bir masa kurun. Birkaç uzman davet edin. ‘Burası altı ayda biter’ deyin bana.”

Yedi yıldır restorasyonu süren Beyazıt Camii’nin durumunun öğrenilmesi için de talimat veren İmamoğlu, İstanbul Üniversitesi’nin tarihi kapısı önüne atılan betona ise “Bu hangi akıl” sözleriyle tepki gösterdi.

Turgut Cansever’in meydan düzenlemesine ilişkin yarışmada başarılı olan projesini arkadaşlarıyla incelediklerini belirten İBB Başkanı İmamoğlu şunları söyledi:

“Bu yarışma paralelinde burayı hızlıca bitirebilme imkanına sahibiz. Yarışmayı kazanan merhum Turgut Bey’in kızı ile görüşecekler. Amacımız, burayı, çok değerli danışman hocalarımızın da katkılarıyla kısa zamanda bitirip, bölgeyi hızlıca turizme kazandırmak, İstanbullunun gelip keyifle tarihi yaşayabileceği, herkesin keyifle tat alabileceği bir alan yaratmak.”

Cansever’in sözleriyle Beyazıt Meydanı projesi

Turgut Cansever, 1960’lı yıllarda meydan düzenlemesi için çizdiği tasarımın özelliğini kendi ifadesiyle şöyle anlatmıştı:

“Büyük bir heyetin tetkikine sunulan projelerden, hazırlamış olduğum ve meydanı tamamen insanlara hizmet edecek bir yaya alan haline dönüştüren, üniversite yapıları ile cami arasındaki yön çelişkisini cami-kıble doğrultusunu hakim hale getirerek ve bu yöne uyarak, camiyi yücelterek çözümleyen teklifim tercih edildi.”

Cansever, sonraki yıllarda tasarım ve yeniden inşa sırasında yaşadıklarını anlattığı hatıralarında ise şunları ifade etmişti:

“Beyazıd Meydanı geçen asır başından evvel şehrin önemli idari merkezi olan Eski Saray ile Beyazıd Külliyesi arasında, en önemli toplantı alanlarından birisiydi. Geçen asrın ikinci yarısında Eski Sarayın, saray duvarlarının yıkılıp yerine Harbiye Nezareti binası ve giriş kapısı inşa edilirken bütün bu tesisler, geleneksel değerlerin reddedilişinin bir sembolü olarak, cami-kıble yönünden 45 derece farklı yerleştirilmişti.”

Turgut Cansever hakkında

Mimar, şehir plancısı Cansever 1921’de Antalya’da doğdu.

1946’da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirdi.

1949’da İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktorasını tamamladı.

1950-51’de DGSA’da öğretim üyeliği yaptı.

1951’de kendi bürosunu kurdu, çeşitli kurum ve kuruluşlarda danışmanlık yaptı. 1957’de İstanbul Belediyesi’nin planlama çalışmaları yürüttü.

1960 yılında doçent oldu. 1959-60’ta kuruluşunda bulunduğu Marmara Bölgesi Planlama Teşkilatı Başkanlığı’nı, 1961’de İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü’nü yürüttü.

Beyazıt Meydanı’nı tasarladı. Proje kendisine birincilik ödülü getirdi.

1974’te İmar ve İskân Bakanlığı’nda danışmanlık, 1974-75’te İstanbul Metropol Planlama Dairesi’nde başkanlık yaptı.

1974-77 arasında Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu üyeliği’nde bulundu.

1975-80 arasında İstanbul Belediyesi’nde, 1980’de Ankara Belediyesi’nde metropol planlama, yeni yerleşmeler, kent merkezleri ve koruma sorunları gibi konularda danışmanlık görevleri üstlendi.

1983’te Mekke Üniversitesi’nde eğitim programını hazırlayan kurumun danışmanı olarak çalıştı, aynı yıl Ağa Han Mimarlık ödülü için jüri üyesi seçildi.

Ankara’daki Türk Tarih Kurumu Binası, Bodrum’daki Ertegün Evi (1980) ve Demir Turizm Kompleksi (1992) ile üç kez Ağa Han Mimarlık ödülü’ne layık görülmesinin yanısıra çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler aldı.

Cansever 2009’da hayatını kaybetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD Başkanı Trump, Grönland'ı Danimarka'dan 'satın almak istiyor'
Sonraki Haber
Isparta'da Bayram Duyan ikisi kadın üç kişiyi öldürdü