Ana SayfaGüncelİnce Mardin’e gidiyor, Özgürlükçü Sol Grubu’ndan CHP’ye çağrı var

İnce Mardin’e gidiyor, Özgürlükçü Sol Grubu’ndan CHP’ye çağrı var

HABER MERKEZİ – CHP’lilerin de aralarında bulunduğu Özgürlükçü Sol Grubu, “Kayyum atamaları bizim için yok hükmündedir” dedi ve görevden alınan HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarıyla dayanışmanın kuvvetlendirilmesi için CHP’ye çağrı yaptı. İHD Onursal Başkanı Akın Birdal da CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu’na benzer bir çağrıda bulundu. Diğer yandan CHP’li Muharrem İnce, Pazartesi günü Mardin’e gideceğini ve görevden alınan Ahmet Türk’ü ziyaret edeceğini duyurdu. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB başkanlarından oluşan bir heyet de kayyum atanan kentlerden Diyarbakır’a gitme kararı aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde geçmişte görev yapmış ve halen görevde bulunan Merkez Yürütme Kurulu, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanları ve akademisyenlerden oluşan Özgürlükçü Sol Grubu, belediyelere kayyum atanmasına ilişkin CHP’yi harekete geçmeye çağırdı.

Özgürlükçü Sol Grubu tarafından “Eşitlik, Adalet, Dayanışma Çağrısı” başlığıyla yapılan açıklama şöyle:

“Bizler demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, kuvvetler ayrılığına, bireysel hak ve özgürlüklere inanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız.
“Bizler ağacına, parkına, yeşiline, köyüne, kentine, her karış toprağına, mağdur edilmiş her insanına, seçim sandığına sahip çıkan aktif bireyleriz.
“Biz, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde kurduğumuz ittifak ile Türkiye Cumhuriyeti’nde demokrasiyi ve barışı inşa edeceğimizi, otoriter bir rejime karşı toplumsal barışın kazabileceğini tüm dünyaya gösterdik. Toplumun bütün kesimlerinde geleceğe ilişkin bir umut dalgası yarattık.
“Bizim birlik ve dayanışmamız, çatışmadan / kutuplaşmadan beslenen Cumhur İttifakını, Ak Parti iktidarını rahatsız etti. Partilerimiz, siyasetçilerimiz, örgütlerimiz, vatandaşlarımız arasında kurduğumuz güveni, dayanışmayı ve toplumsal barışı bozmak; bizi ayrıştırarak, şiddeti arttırarak korku iktidarlarını devam ettirmek istiyorlar. Ekonomide, dış politikada ve bütün devlet kurumlarının yönetimindeki başarısızlıklarının konuşulmasını engellemek istiyorlar. Bu nedenle: Hiçbir anayasal ve yasal dayanağı olmadan, Diyarbakır, Mardin ve Van illerinde bütün baskılara rağmen yurttaşlarımızın oyu ile seçilen HDP’li belediye başkanları ve meclis üyelerini görevden aldılar. Yerlerine kendi memurlarını atadılar.
“Bu hukuksuzluğa ve adaletsizliğe karşı çıkıyoruz. Kayyum atamaları bizim için yok hükmündedir. Bu adaletsiz uygulamaya tepkisini barışçıl yollarla gösteren sivil halka emniyet güçleri tarafından yapılan şiddeti ve kötü muameleyi kınıyoruz.
“Başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere tüm muhalefet partileri ve demokratik örgütler, sivil toplum temsilcileri ve demokrasiye inanmış bireyler net ve yüksek bir tonla eşitliği, hak hukuk ve adaleti savunmalı ve Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye Başkanları ile dayanışmayı kuvvetlendirmelidir.
“Büyük bedeller ödeyerek kurmaya çalıştığımız toplumsal barış ve dayanışmamızın bozulmasına ve geleceğimizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz.”

Birdal’dan Kılıçdaroğlu’na çağrı

Ayrıca İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı Akın Birdal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun vakit kaybetmeden İstanbul, İzmir ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarıyla birlikte kayyum atanan kentlere gitmesi gerektiğini söyledi.

“Bundan sonra sıra kime geleceğinden çok ülkenin geleceği ile ilgili kaygı ile hareket etmek gerekiyor. Yoksa günlük hesaplarla bu saldırılar durdurulamaz. Bugün birlik ve dayanışmanın tam zamanıdır.”

Muharrem İnce Mardin’e gidiyor

Öte yandan CHP’li Muharrem İnce, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Pazartesi günü Mardin’e gideceğini duyurdu.

“Milletin iradesi ve seçim sonuçları yok sayılarak hukuka aykırı siyasi bir kararla görevden uzaklaştırılan seçilmiş Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Türk’ü 26.08.2019 tarihinde saat 14.30’da Mardin’de arkadaşlarımızla birlikte ziyaret edeceğiz.”

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’den Diyarbakır kararı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz’dan oluşan bir heyet de 27 Ağustos Salı günü Diyarbakır’a gitme kararı aldı.

Görevden alınan ve yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’yı ziyaret edecek olan heyet, burada ortak bir açıklama yapacak.

Ne oluyor?

Ahmet Türk, Adnan Selçuk Mızraklı ve Bedia Özgökçe Ertan (soldan sağa)

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) belediye eşbaşkanı seçilen Adnan Selçuk Mızraklı (Diyarbakır), Ahmet Türk (Mardin) ve Bedia Özgökçe Ertan’ın (Van) yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Özgökçe Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da görevden alınan seçilmişlere yönelik birtakım suçlamalar yöneltti ve “Bu milletin alın terinden artırarak vermiş olduğu vergilerle kendilerine gelen parayı halka değil Kandil’e gönderenlere, dağa gönderenlere biz seyirci kalamayız ve kalmayacağız. Kim terörle el ele olursa milletin verdiği yetkiyi kullanırız” diye konuştu.

Söz konusu suçlamalara karşın belediyeleri borç batağında devraldıklarını söyleyen HDP’liler ise yaptıkları her harcamadan devletin haberdar olduğunu vurguluyor.

Belediyelerde kayyum dönemindeki harcamalar daha önce Sayıştay raporuna ve kamuoyuna da yansımıştı.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan seçilmişlerin görevden alınmasının ardından HDP ve CHP başta olmak üzere birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden ise tepki gelirken, çok sayıda kentte de karara karşı günlerdir protestolar düzenleniyor.


Siyasi parti ve emek örgütleri kayyum atamalarına karşı Kadıköy’de: ‘Karanlıktan birlikte çıkacağız’

Eski AKP’li vekil: İmamoğlu kayyum atanan illere gitse şık olur

Kaos, irade ve sadelik – Akın Olgun

Kontrolü kaybeden iktidar ve muhalefetin sorumluluğu – Abdulmelik Ş. Bekir

Yepyeni sömürgeciliğin ana hattı – Özgür Amed


Karınca, T24, Mezopotamya Ajansı