Ana SayfaDünyaİsrail’den ABD Kongresi’nin iki Müslüman üyesine giriş yasağı

İsrail’den ABD Kongresi’nin iki Müslüman üyesine giriş yasağı

HABER MERKEZİ – İsrail, ABD Kongresi’nin Müslüman üyeleri Ilhan Omar ve Rashida Tlaib’in ülkeye girişini yasakladı. İsrail Başbakanı Netanyahu, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü ziyaret etmeye hazırlanan iki siyasetçi kadının “İsrail’e zarar vermek” istediklerini öne sürdü. AB Başkanı Trump kararı desteklerken, Demokratlar tepkili.

İsrail hükümeti, ABD Kongresi’nin iki Müslüman üyesi Ilhan Omar ve Rashida Tlaib’in ülkeye girmelerine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Giriş yasağı kararını savunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu hafta sonunda Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü ziyaret etmeye hazırlanan Omar ve Tlaib’in “İsrail’e zarar vermek” istediklerini iddia etti.

İsrail Hükümeti’ne yönelik Boykot, Tecrit, ve Yaptırım Hareketi (BDS) dışındaki her kesimin eleştirilerine açık olduklarını savunan Netanyahu, Demokrat Partili iki senatörü ise “İsrail devletine karşı boykotu güçlendirmek ve İsrail’in meşruiyetini yok saymaya çabalamakla” suçladı.

Netanyahu ayrıca, Filistinli Tlaib’in, Batı Şeria’daki ailesini ziyaret etmek için talepte bulunması ve İsrail’e karşı boykotu desteklemeyeceğine dair söz vermesi halinde bu ziyarete izin vermeyi değerlendirebileceklerini de sözlerine ekledi.

Trump’tan destek, Demokratlardan tepki

DW Türkçe’nin haberine göre söz konusu giriş yasağı kararı öncesinde ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden şu çağrıyı yapmıştı:

“İsrail’in kongre üyesi Omar ve kongre üyesi Tlaib’in ziyaretine izin vermesi büyük bir zayıflık göstergesi olur. Onlar İsrail’den ve Yahudilerden nefret ediyor. Onların fikrini değiştirmesini sağlayabilecek ne söylenecek ne de yapılabilecek bir şey var.”

Netanyahu ile güçlü ilişkileri olduğu bilinen Trump, daha önce de Omar ve Tlaib’in de aralarında bulunduğu dört kadın Kongre üyesine yönelik “geldikleri ülkelere geri dönsünler” demişti.

Diğer yandan İsrail’in giriş yasağı kararına tepki gösteren ABD Senatosu’nun Demokrat Parti lideri Chuck Schumer, İsrail hükümetine “kararı geri alın” çağrısı yaptı.

Schumer, giriş yasağı kararının ABD-İsrail ilişkilerine ve ABD’de İsrail’e verilen desteğe zarar vereceğini söyleyerek, “hiç bir demokratik toplum açık bir tartışmadan korkmamalı. Çok sayıda İsrail destekçisi bu karardan dolayı hayal kırıklığı yaşayacaktır” dedi.

Demokrat Parti’nin iki Müslüman kongre üyesi Omar ve Tlaib, BDS’yi destekliyor.

2017 yılında kabul edilen bir yasa ise İsrail’e, Yahudiler dahil, “BDS’ye destek verenlerin, İsrail devletinin varlığını tehdit edenlerin” ülkeye girişlerinin yasaklanmasına olanak sağlıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rusya'dan Türkiye'ye operasyon mesajı: Şam'ın onayı alınmalı
Sonraki Haber
Bloomberg: Ziraat Bankası, Venezuela Merkez Bankası'nın hesaplarını kapattı