Ana SayfaEkolojiİzmir’deki yangın kontrol altına alındı, 500 hektarlık alan zarar gördü

İzmir’deki yangın kontrol altına alındı, 500 hektarlık alan zarar gördü

HABER MERKEZİ – Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Karabağlar’da 18 Ağustos’ta başlayan rüzgarın da etkisiyle Menderes ve Seferihisar sınırlarına kadar genişleyen orman yangını kontrol altına alındığını açıkladı. Pakdemirli, 500 hektarlık alanın da yangında zarar gördüğünü söyledi.

İzmir’in Karabağlar ilçesinde 18 Ağustos’ta başlayan orman yangını üç günün sonunda kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, rüzgarın da etkisiyle Menderes ve Seferihisar sınırlarına kadar sıçrayan ve pek çok hayvanın da zarar görmesine neden olan yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

Yangının sebebinin henüz belirlenemediğini belirten Pakdemirli, “Yangın 500 hektarlık alanda etkili oldu. Bunun içinde yanan ve yanmayan alanlar var” dedi.

Yanan ormanların imara açılmasına ilişkin tartışmalara da değinen Bakan, şunları söyledi:

“Anayasa’nın 169. maddesi şunu der, ‘Orman alanları imara konu edilemez’. Nokta. Anayasa ile korunan alanlardır. Yine 169. madde şunu der, ‘burası yanıyorsa tekrar ağaçlandıracaksın.’ Bunun başka açıklaması başka bir şeyi yok ama bunların üzerinden siyasi rant üretmeye çalışmayı kesinlikle doğru bulmuyorum. Yani devlet ormanları imara konu edilemez.”

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli Kasım ayında İzmir, Muğla, Fethiye ile beraber çeşitli bölgelerde aynı anda 3 milyon fidan dikerek Guinness rekorlar kitabına girme projesi olduğunu da söyledi.

“11 Kasım saat 11.00’de tüm vatandaşlarımızı Guinness rekorlar kitabına girmek üzere açıklayacağımız illerde fidan dikimine davet ediyorum.”

Yangın söndürme çalışmaları sırasında açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  yangınların yol açtığı hasarı en aza indirmek için büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlatacaklarını ve ilk adımı da belediyenin atacağını söylemişti.

“Belediyemizde çalışan her personel adına bir fidan dikerek işe başlayacağız. Yaralarımızı sarmaya gayret edeceğiz. Yanan yerlerin bir metrekaresini bile imara açmayacağız. Söz konusu alanların ağaçlandırılması içinse halkımızın da katılacağı bir kampanya başlatmaya ve sorumluluk almaya hazırız. Tarım ve Orman Bakanlığı’na talebimizi iletip, onaylarını isteyeceğiz.”

Soyer dün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ise şunları söylemişti:

“Orman yangınları ne yazık ki devam ediyor. Kuyucak’ta 15 hanede yaşayan 35 kişi ve Menderes Balaban köyünde yaşayanlar tahliye edildi. Tırazlı’da bir orman işçisi meteoroloji istasyonunu korumak için ağaç keserken yaralandı. Kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddetli rüzgar nedeniyle eğitim almamış, gerekli donanıma sahip olmayan kişilerin müdahale etmesi oldukça zor. Lütfen yetkili personelin uyarılarını dikkate alalım.”

Orman yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma devam ederken, yangının mangal ateşinden çıktığı iddia ediliyor.

Kurum: İmara açılması söz konusu olmaz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Muğla’nın Bodrum ilçesinde kıyı ve koylarını incelemelerde bulunmuş ve “Yanan ormanlarımızın imara açılması söz konusu olamaz.” ifadelerini kullanmıştı.

Marmaris’te beş dönüm alan yandı

Öte yandan Muğla’nın Marmaris ilçesinde Beldibi Mahallesi’ndeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktığı belirtildi.

Yerleşim yerlerine yakın mesafedeki yangına, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki arazöz ve orman işçileri ile Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerince müdahale edildi.

Ekiplerce, yerleşim yerlerine sıçramadan söndürülen yangında, yaklaşık beş dönüm alan zarar gördü.

Bölgede soğutma çalışması sürerken, tehlike oluşturduğu belirtilen çam ağaçları kesildi.


Türkiye’de 2018’deki orman alan kaybı 35 bin hektarı aştı

10 yılda 83 bin 557 futbol sahası büyüklüğünde orman yandı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İtalya Başbakanı Conte'den istifa kararı
Sonraki Haber
Cumartesi Annesi Elmas Eren son yolculuğuna uğurlandı