Ana SayfaManşet‘Kadın cinayetleri münferit değil politik’

‘Kadın cinayetleri münferit değil politik’

HABER MERKEZİ – Giderek artan kadına yönelik şiddetin, iktidarın tavrıyla bağlı olduğunu belirten İzmir Kadın Savunma Ağı üyesi Elif Yerlikaya, “Bizim aslında mücadele ettiğimiz bu zihniyeti besleyen cesaretlendiren iktidarlardır” diyor.

İzmir Kadın Savunma Ağı, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin giderek artmasının nedenlerinin iktidar politikalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu savunuyor.

Mezopotamya Ajansı’nda Esra Solin Dal’a konuşan Savunma Ağı üyesi Elif Yerlikaya, her sabah bir kadın cinayetiyle uyanmak istemediklerini belirterek, geçtiğimiz hafta boşandığı Fedai Varan tarafından öldürülen Emine Bulut cinayetini hatırlattı.

“Bir anneyi evladının gözleri önünde öldürme cesareti gösteren erkek tabii ki de iktidardan güç alıyor. Bizim aslında mücadele ettiğimiz bu zihniyeti besleyen cesaretlendiren iktidarlardır. Yaşamın her alanında kadını ikici plana atan bir iktidar gerçekliği ile karşı karşıyayız.”
“Biz kadınlar artık her gün ölmek istemiyoruz. Bu ülkede yasalarda yer alan maddelerin mutlaka işletilmesini istiyoruz. Bu uygulanana kadar da alanlarda olup mücadelemize devam edeceğiz.”

‘Kadın cinayetleri münferit değil politik’

Kadın cinayetlerinin sadece yasalarla önlenemeyeceğine dikkat çeken Kadın Savunma Ağı Üyesi Gizem Coşkun da kadın cinayetlerinin münferit değil politik olduğunu ifade etti.

“Bütün kadınların birbirine ses olması gerekir. Kadın cinayetlerinin son bulması için de iktidarın kökten bir zihniyet değişimine ihtiyacı var. İktidarın insanlara empoze ettiği dinci ve kinci anlayışın sonucunda kadın cinayetleri yaşanıyor. Başlarda aile içinde başlayan cinsiyet eşitsizliği, daha sonra okullarda pekiştiriliyor. Yasaların kesinlikle kadın ve erkeğe eşit davranması gerekir yani kadını öldüren erkeğe iyi hal uygulamaları kesinlikle olmaması gerekir.”

‘Susmayacağız, boyun eğmeyeceğiz’

Kadın Savunma Ağı Üyesi Evrim Çakır ise ülkede kadın kazanımlarını saldıranın iktidarın kendisi olduğunu belirterek, iktidarın 6284 sayılı yasayı ve İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmeye çalıştığını dile getirdi.

“İktidar, kadına yönelik şiddet, taciz tecavüz davalarında iyi hal indirimlerini ortadan kaldırmıyor. Yine başta diyanet 9 yaşındaki çocuğun evlenebilir açıklamasını yapan fetvalar çıkarıyor bunun ortadan kaldırılması lazım. İktidar kadını koruyan yasalar çıkarabilir. Yine tüm kadın örgütleri ortak çalışmalar yapabilir ama ne yazık ki bu ülkede bunların hiçbirisi yapılmıyor. Biz her şeye rağmen; susmayacağız, boyun eğmeyeceğiz.”
Previous post
Manisa’da JES karşıtı nöbet eyleminde gözaltına alınanlar serbest
Next post
Motorin ve benzinin ardından otogaza da zam