Ana SayfaGüncelKayyum protestoları 4’üncü gününde: ’23 Haziran’da nasıl yaptıysak yine yapabiliriz’

Kayyum protestoları 4’üncü gününde: ’23 Haziran’da nasıl yaptıysak yine yapabiliriz’

HABER MERKEZİ – HDP’li belediyelere kayyum atanmasının ardından başlayan protestolar dördüncü gününde. Diyarbakır’da oturma eylemi başlatılırken, eyleme destek veren TİP Milletvekili Barış Atay “İktidara hep beraber direnmek, bu saldırıyı püskürtmek zorundayız” dedi. İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen avukatlar ise darp edilerek gözaltına alındı. Mardin’de halkın katılması engellense de HDP’li siyasetçiler yürüyüş düzenledi, Ahmet Türk “Anti demokratik uygulamaların olduğu bir ülkede sadece Kürtler zarar görmüyor, Türk halkı da zarar görüyor” dedi. Van’a gitmesi uzun bir süre engellenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise kente ulaşmasının ardından muhalefete çağrıda bulundu: “Ancak yan yana gelirsek, kayyumdan, tek adam zihniyetinden, AKP-MHP bloğundan kurtulabiliriz. 31 Mart’ta, 23 Haziran’da nasıl yaptıysak yine yapabiliriz.”

19 Ağustos’ta İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının ardından başlayan protestolar dördüncü gününde sürüyor.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi AZC Plaza önünde toplanan HDP milletvekilleri ve yurttaşlar, yüzlerce polis ve TOMA’lar tarafından ablukaya alındı.

Yurttaşlar “Amed bizim irademizdir” sloganları atarken, TİP Genel Başkan Yadımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin görevden alınan Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kürt partilileri temsilcileri de eyleme destek verdi.

Burada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, kayyuma karşı her gün eylem ve etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “Halkımızla, belediye başkanlarımızla birlikte kayyumu protesto ediyoruz. İşgal mantığını reddediyoruz” dedi.

Özsoy, dün Kayapınar ilçesinde bir dolmuşun yakılmasına da tepki göstererek “Bunu kabul etmiyoruz. Halkın malına zarar vermek bizim siyasetimiz değil, çok haklı bir durumdayız. Kayyum atanmış, sonuna kadar meşru olduğumuz bir zemindeyiz” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Altan Sancar

TİP Milletvekili Atay da HDP ile sağladıkları ittifakı her alanda sürdüreceklerini vurgulayarak, “İttifakımızı hem sokakta hem Meclis’te yan yana durarak göstereceğiz. Tek adım geri atmayacağız. İktidara hep beraber direnmek, bu saldırıyı püskürtmek zorundayız” diye konuştu.

Çiftyürek ise kayyumların halk iradesine yönelik bir ‘siyasi darbe’ olduğunu belirterek, “Bu haksızlığa ve kanunsuzluğa karşı bir araya gelelim. Halk iradesi hedef alınıyor. Kürt partileri ve Kürdistan’ın dört parçasına sesleniyorum; irademize sahip çıkalım” çağrısında bulundu.

Açıklamaların ardından ise grup oturma eylemi yaptı.

HDP’li milletvekilleri ile TİP Milletvekili Barış Atay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne çıkan Lise Caddesi üzerinde oturma eylemini sürdürdü. (Fotoğraf: Altan Sancar)

İzmir’de 26 avukat gözaltına alındı

Fotoğraf: MA

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ise kayyum atamalarını protesto etmek amacıyla İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlemek istedi.

Eyleme izin vermeyen polis, HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nu avukatlardan uzaklaştırdı.

Ardından avukatlara müdahalede bulunan polis, çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

HDP, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Diyarbakır, Mardin ve Van’da yapılan kayyum darbesini protesto etmek için İzmir Adliyesi önünde toplanan ÖHD ve ÇHD üyesi 26 avukatın darp edilerek ve ters kelepçe yapılarak gözaltına alınmasını kınıyor, protesto ediyoruz. Hukuksuzluğa ve irade gaspına karşı mücadele devam edecek” dedi.

Darp edilerek gözaltına alınan avukatlar işlemlerin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı.

Antep’te eylem yasağı

HDP Antep İl Örgütü, belediyelere kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla saat 18.00’de Yeşilsu Parkı’nda açıklama yapacağını açıkladı.

Ancak HDP tarafından yapılan eylem çağrısının ardından Valilik, kentte 30 gün süreyle tüm eylem ve etkinlikleri yasakladı.

Temelli: Ne paleti kardeşim, ülke yanıyor ülke

Fotoğraf: MA

Diğer yandan kayyum atanan Van’a doğru yola çıkan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk’ün içinde bulunduğu araçlar, Bitlis’in Tatvan ilçesindeki polis noktasında uzun bir süre tutuldu.

Temelli ve beraberindeki heyet, müzakereler sonucu polis noktasından ayrılarak Van’a gitmek üzere yola devam etti.

Kente varmasının ardından HDP İpekyolu ilçe binası önünde basın açıklaması yapan Temelli, her gün alanlarda demokrasinin, barışın ve hakikatin sesini yükseltmeye devam edeceklerini söyledi.

Türkiye’nin yangın yeri haline geldiğini söyleyen Temelli, tüm muhalefetin de bu yangına karşı bir araya gelmesi çağrısında bulundu:

“Bu kayyumcu zihniyete, bu darbeci anlayışa karşı yan yana gelmeliyiz. Ülke şu an yanıyor, ülkede şu an vicdanlar yanıyor. Kürt halkına karşı yapılan bu müdahale tüm ülkenin vicdanını yakmıştır.
“Türkiye’ye sesleniyorum; neymiş kardeşim palet davası. Ne paleti? Ülke yanıyor ülke. Gelin bu yangına bir kova suyu da siz dökün. Başka yerlerde başka şeylerin peşinden koşmayın.
“Şimdi bu yangını hep birlikte söndürme zamanıdır. Türkiye’deki tüm demokrasi güçlerine, sol sosyalist, siyasi parti ve yapılara sesleniyorum; vicdanı olan herkes bu yangını söndürmeye kalksın. Sesinizi çıkartın ve ses verin, omuz verin.
“Ancak yan yana gelirsek, kayyumdan, tek adam zihniyetinden, AKP-MHP bloğundan kurtulabiliriz. 31 Mart’ta, 23 Haziran’da nasıl yaptıysak yine yapabiliriz.”

Temelli, son olarak “Susmadık, susmayacağız. Hakkımız gasp edildi bu hakkı geri alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Ahmet Türk: Kayyum olarak mı talimat veriyorsunuz, vali olarak mı?

Mardin’de halkın katılması engellense de HDP’li siyasetçiler yürüyüş düzenledi, ardından da açıklama yaptı.

Yerine kayyum atanan Ahmet Türk, kayyumların yolsuzluklarını bir bir ortaya çıkardıkları için hedef haline getirildiklerini belirterek, “Sadece Kürtler değil, Türk halkı da zarar görüyor” dedi.

“Bu ülkede barışın kalıcı hale gelmesi için çaba gösteriyoruz. Bu ülkede kalıcı barışın yolu ortak akıldan geçer. Bütün bu olumsuzluklardan sonra da ortak akılla yeniden demokratik bir seçeneği ortaya koyarak, bu sorunları çözmeye talibiz.
“Baskıyla, polis zoruyla sorunlar çözülmez. Anti demokratik uygulamaların olduğu bir ülkede sadece Kürtler zarar görmüyor, Türk halkı da zarar görüyor. Yarın hepimiz zarar göreceğiz. Bu akıldan dönülmesi gerekiyor. Kayyum talimat vererek ‘Konuşturmayın, yürütmeyin’ diyor, yolları kapatıyor. Siz kayyum olarak mı talimat veriyorsunuz, vali olarak mı? Bu kayyum kime karşı hesap verecek.”

DİSK, KESK, TMMOB ve TBB’den eylem kararı

Öte yandan DİSK, KESK, TMMOB ve TBB de HDP’li belediyelere kayyum atanmasına karşı İstanbul’da basın açıklaması düzenleyecek.

“Birlikte Kazandık, Birlikte Savunacağız, Kayyumlar Gidecek” diyen emek örgütleri ve meslek odaları, 23 Ağustos Cuma günü (yarın) saat 19.00’da Kadıköy İskele Meydanı’nda açıklama yapacak.

Ne oluyor?

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Özgökçe Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan üç ismin görevden alınmasının ardından HDP ve CHP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki gelirken, birçok kentte de karara karşı protestolar düzenleniyor.

Özellikle kayyum atanan kentlerde yapılan eylemlerde polis şiddeti nedeniyle aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanırken, gazeteciler de dahil olmak üzere onlarca kişi gözaltına alındı.

Kayyum protestolarına yönelik polis şiddetinin dozunun arttığını vurgulayan HDP, AKP’ye seslenerek “Hakkını gasp ettiğiniz milyonlarca insana yetecek ne tomanız ne de biber gazınız var” diyor.

Söz konusu gelişmelere Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu başta olmak üzere uluslararası alandan da tepkiler geliyor.


Kontrolü kaybeden iktidar ve muhalefetin sorumluluğu – Abdulmelik Ş. Bekir

Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Kayyum protestoları: HDP’li vekil baygınlık geçirdi, gazeteciler darp edildi

HDP’den AKP’ye: Milyonlara yetecek tomanız da biber gazınız da yok

ABD’den kayyum atamalarına ilişkin ilk açıklama




Önceki Haber
Edremit'te sazlık alanda yangın
Sonraki Haber
Mülteci yardım gemisi kaptanı ödülü geri çevirdi: Karar verici otoritelere ihtiyacımız yok