Ana SayfaGüncelKayyum protestoları 6’ncı gününde: Beşiktaş’ta kadınlara müdahale

Kayyum protestoları 6’ncı gününde: Beşiktaş’ta kadınlara müdahale

HABER MERKEZİ – HDP’li belediyelere kayyum atanmasının ardından başlayan protestolar altıncı gününde. Diyarabakır’ın yanı sıra İstanbul’da da HDP ve CHP’li vekiller oturma eylemleri düzenlendi. Kayyumları protesto etmek isteyen kadınlara ise polis müdahale etti, aralarında gazeteci Taylan Öztaş’ın da bulunduğu çoğu kadın çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

19 Ağustos’ta İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının ardından başlayan protestolar altıncı gününde sürüyor.

Başta kayyum atanan kentler olmak üzere birçok ilde yapılan eylemler çoğu kez polis tarafından engelleniyor.

Ancak Diyarbakır’da HDP’nin başlattığı oturma eylemi tüm engellemelere rağmen yapılmaya devam ediyor.

Polis bariyerleriyle kapatılan Lise Caddesi’ndeki oturma eylemine, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Meral Danış Beştaş, Saliha Aydeniz, Ayşe Acar Başaran, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Garo Paylan, Musa Farisoğulları, Nurettin Maçin, Semra Güzel, Hişyar Özsoy ve Kemal Peköz ile görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın yanı sıra HDP’li ilçe belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri, HDP ve DBP yöneticileri, TJA aktivistleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganı atılan oturma eylemi basın açıklamasının ardından sona erdi.

Bu arada Diyarbakır’da belediye binasının önü ve çevresindeki polis ablukası devam ediyor. Elazığ Caddesi ve yan yollar da bariyerlerle trafiğe kapatılırken, tüm yollara TOMA’lar konumlandırılmış durumda.

İstanbul’da HDP ve CHP’li vekillerden oturma eylemi

İstanbul’da ise belediyelere kayyum atanmasını protesto etmek için sivil toplum kuruluşları Beşiktaş iskele meydanında oturma eylemi gerçekleştirmek istedi.

Polis, aralarında HDP milletvekilleri ve sendika temsilcilerinin bulunduğu gruba “sadece basın açıklaması yapılmasına” izin vereceklerini, aksi takdirde gözaltı yapacaklarını söyledi.

Daha sonra oturma eylemi yapmak isteyen grubu polis çembere aldı. Bunun üzere, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB iskelede basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasının ardından HDP milletvekilleri Saruhan Oluç, Oya Ersoy, Dilan Dirayet Taşdemir, Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, Dilşat Canbaz Kaya ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

Gülüm, “Bugün bu meydanda demokratik tepkisini göstermek amacıyla bir açıklama yapılmak isteniyordu ancak hukuksuz işleyen iktidar oturma eylemine izin vermedi. Bunu da bir tehdit şeklinde söyledi. Ülkede hak, hukuk, adalet tanımayan bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

CHP’li Tanrıkulu ise “Çok uzun zamandan bu yana yurttaşlar kendi görüşlerini ifade etme hakkından yoksunlar. Bu tablo demokrasinin olmadığının ortaya koyuyor. Buna biz rıza göstermeyeceğiz” dedi ve ekledi:

“Kayyum her ne kadar KHK ile mevzuata girmiş ise de hukuka uygun değil, Anayasa’ya aykırı. Bu darbeye rıza göstermeyeceğiz.”

Kadınlara müdahale: Çok sayıda gözaltı

İstanbul Beşiktaş Meydanı’nda Kadınlar Birlikte Güçlü platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar da kayyumları protesto etmek amacıyla basın açıklaması yapmak istedi.

Ancak meydanda toplanan ve aralarında HDP milletvekillerinin de olduğu kadınların etrafını saran polisler, açıklamaya izin vermedi. Bu nedenle kadınlar ile polisler arasında tartışma yaşandı.

Karşılaştıkları engelleme üzerine kadınlar, Beşiktaş Vapur İskelesi’ne önüne geçti. Ancak kadınlar burada da polis tarafından ablukaya alındı.

Polisler, bu duruma tepki gösteren kadınlara plastik mermi ve biber gazı sıktı.

Yapılan müdahalede çoğu kadın 23 kişi darp edilerek, gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında gazeteci Şeriban Alkış ve Özgür Gelecek muhabiri Taylan Öztaş’ın da olduğu öğrenildi.

Öztaş geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı.

Gözaltına alınanlar sağlık kontrolünün ardından Beşiktaş Karakolu’na götürüldü.

İfadeleri alınan tüm isimler serbest bırakıldı.


Karınca, bianet, Mezopotamya Ajansı
Previous post
Akar: Müşterek Harekât Merkezi tam kapasiteyle faaliyete başladı
Next post
Kadıköy Kaymakamlığı Queer Olympix’i yasakladı