Ana SayfaGüncelKayyumlara karşı eylemler sürüyor, dayanışma büyüyor

Kayyumlara karşı eylemler sürüyor, dayanışma büyüyor

HABER MERKEZİ – Kayyum atamalarına karşı eylemler sürerken oturma eylemlerine destek verenlerden Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Karşı koymazsak kayyum bütün partilerin sorunu haline gelecek” diyerek HDP’ye destek çağrısı yaptı. HDP’yi ziyaret eden sendika ve meslek örgütleri CHP’yi ‘ortak tutuma’ davet edeceklerini bildirdi. DTK’den de ‘ulusal birlik’ çağrısı geldi. Görevden alınan belediye eşbaşkanlarından Ahmet Türk ise Cumhurbaşkanı’na “Kandil” yanıtı verdi: “Ne yaparsanız yapın ama iftira atmayın.”

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasına karşı eylemler sürüyor.

Eylemler bugün 10’uncu gününde.

Eyleme destek veren Maçoğlu’ndan çağrı

Kayyumlara karşı Diyarbakır’da başlatılan oturma eylemine destek veren isimlerden biri de Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu.

“Halk iradesinin gasp edilmesi” olarak değerlendirdiği kayyum atamalarına karşı ivedilikle karşı koymamaları halinde kayyumun tüm partilerin sorunu haline geleceğine dikkat çeken Maçoğlu, şöyle devam etti:

“Muhalif partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, HDP ile dayanışma içinde olmalı. Bugün burada yaşananlara gerekli tepki verilmezse, yarın aynı şekilde ülkenin diğer kentlerinde yaşanılması kaçınılmazdır. Bu yüzden dayanışma içinde olma ve hep birlikte mücadeleyi büyüterek bu zorbalığa karşı durmak zorundayız.”

Sendika ve meslek örgütlerinden HDP’ye ziyaret

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB da kayyum atamaları nedeniyle Ankara’da HDP’ye dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

KESK Eşbaşkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TMMOB MYK üyesi ve Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Selçuk Uluata, TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman’ı, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile beraberindeki heyet karşıladı.

Yapılan ortak basın açıklamasında konuşan Temelli, “Aslında sadece belediye başkanlarının görevden alınması kayyum atanması ile karşı karşıya değiliz. Karşı karşıya olduğumuz şey bir darbedir. Bir darbe mekaniğinin sürekliliğidir” dedi.

Kayyum zihniyetin herkesin kapısını çalacağını ifade eden Temelli, “Kayyumlar Mardin’de, Van’da, Diyarbakır’da sınırlı kalmayacak” diye devam etti.

Sendika ve meslek odaları temsilcileri de kayyumları kabul etmediklerini vurgularken, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceklerini ve görüşmede hukuksuz uygulamaya yönelik ortak bir tutum sergilemeleri gerektiğini ifade edeceklerini sözlerine ekledi.

DTK’den ‘ulusal birlik’ çağrısı

Öte yandan Demokratik Toplum Kongresi de AKP-MHP iktidar bloğunun Kürtlerin tüm örgütlü yapılarını hedef aldığını savunarak, tüm Kürt partileri ve sivil toplum örgütlerine kayyumlara karşı “ulusal birlik” çağrısı yaptı.

Açıklamada, “Kayyum darbesine karşı ulusal birlik ruhu ve bilinci ile seferber olalım” denildi.

Türk’ten Erdoğan’a: İftira atmayın

Öte yandan İçişleri Bakanlığı’nca 31 Mart seçimlerini kazanmasına karşın bir kez daha görevden alınan belediye eş başkanlarından Ahmet Türk, “Vergilerle gelen parayı halka değil Kandil’e gönderenlere seyirci kalamayız” diyen AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi.

Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Türk, kayyum dönemindeki usulsüzlükleri açıklayarak Erdoğan’a seslendi.

“Belediyenin imkanları belli. Belediyede bir kuruş para yokken, işçilerin paralarını ödeyemezken ve makinelerimiz tamir beklerken farklı yerlere para aktardığımız noktasındaki söylemlere ne halkımız ne de kendileri inanıyor.
“Kürtlerde bir söz var; ‘Dikana Beko du qalip sabun’ (Bekonun dükkanı iki kalıp sabun). İki kalıp sabun belediyede yokken farklı yerlere para aktarma imkanımız yokken, böyle bir yalanla kamuoyunu yanıltmaya dönük açıklamalar ciddiyetten uzak anlayışlardır.
“Belediye bakkal dükkanı değil. İşçilerin ve memurların paraları kuruşuna kadar banka hesaplarına yatırılmış ve bankalardan paralarını almışlar. Kayıtlar ortada.
“Buna rağmen eğer bir iktidar yalan söyleme ihtiyacı duyuyorsa ‘vay Türkiye’nin haline’ demekten başka söylenecek bir şey yok. Mali Hizmetler ödeme yapacak. Nerden nereye para aktaracağız?
“Ne yaparsanız yapın ama iftira atmayın. İftiralarla bu işi götürmeyin. Hukuksuzluk yaptınız. Kürtleri sindirmeye çalıştınız. Kürtlerin siyaset yapmasını engellemek için her şeyi yaptınız. Ama iftira atmayın. İftiralarla yönetilen bir siyaset bu ülkeye ne getirir?”

Kayyum döneminde yapılanların üstünü örtbas etmek amacıyla haklarında kimi iddialar ortaya atıldığını savunan Türk, “Gerekçelerini meşrulaştırmak için, bazı yalan ve iftiraları gündeme getirerek faşist ve ırkçıları ikna yetmeye yönelik bir politikadır” dedi.


Bu haber Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir