Ana SayfaEkolojiKaz Dağları için büyük yürüyüş: On binlerce gösterici şantiye alanına gitti

Kaz Dağları için büyük yürüyüş: On binlerce gösterici şantiye alanına gitti

HABER MERKEZİ – Kaz Dağları’nda kurulmak istenen altın madenine karşı başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti”nin büyük buluşmasına on binler katıldı. Protestcular jandarma engellemesine rağmen ağaçların kesildiği şantiye alanına girdi.

Kaz Dağları’nda Kirazlı ve Balaban köyleri yakınında ve Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın yanı başında Kanadalı Alamos Gold Madencilik tarafından açılmak istenen siyanürlü altın madenine karşı 26 Temmuz’da başlayan “Su ve Vicdan Nöbeti”nin büyük buluşması gerçekleşti.

Kirazlı-Balaban’daki “Su ve Vicdan Nöbeti” alanında toplanan on binlerce kişi 195 bin ağacın kesildiği altın madeni alanına doğru yürüdü.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi’nce düzenlenen buluşmaya, CHP’li vekiller, doğa dostu dernekler, sivil toplum kuruluşları, aktivistler ve sanatçılar ile on binlerce kişi katıldı.

Alanda toplanan kitle, maden alanına doğru yürüyüşe geçti. Jandarmanın engelleme çabalarına rağmen geri adım atmayan yurttaşlar, ağaçların kesildiği şantiye alanına girdi.

Bir grup ağaçların katledildiği alana yeni fidanlar ekti.

Ne oluyor?

Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle Kaz Dağları’nda ağaç katliamı yaşanıyor.

Şu ana kadar maden sahasında en az 195 bin ağaç kesildi.

Altın madeni için bölgede kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için de başvuru yaptı.

Ağaç katliamının yanında bütün Kaz Dağı’nın siyanür denizine dönüşmesi ise muhtemel.

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, “Cevher işlenirken net bir şekilde biliyoruz ki siyanür kullanılacak. Sulama kaynağımız olan baraj kirlenecek, kirlenmenin ötesinde hayati tehlikeye neden olacak. Sağlık sorunları ve ölüme kadar giden tehdit söz konusu” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bursa'da orman yangını: AFAD'dan destek çağrısı
Sonraki Haber
CHP’li Özel’den Erdoğan'a: Milletin cebinden alıp müteahhitlere aktarıyor