Ana SayfaEkoloji“Kaz Dağları için sonuna kadar mücadelemiz devam edecek”

“Kaz Dağları için sonuna kadar mücadelemiz devam edecek”

HABER MERKEZİ – Kaz Dağları’na yapılmak istenilen altın madenine karşı eylem yapan yüzlerce kişi maden sahasına yürüdü. Maden sahasına sembolik olarak fidan dikilirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sonuna kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

Kaz Dağları’nda Kirazlı ve Balaban köyleri yakınında ve Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın yanı başında yapılmak istenilen altın madenciliğine karşı başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti” 16’ncı gününde.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu’nun dünkü “çadırsız eylem” kararının ardından yüzlerce yaşam savunucusu bugün Kanada merkezli Alamos Gold Şirketi’nin maden sahasına yürüdü.

“Hayat inanmak ve mücadele etmektir, Kaz Dağları yok olmasın”, “Kaz Dağları rant dağları olmasın”, “Bir ağacın bizzat kendisi resminden her zaman daha güzeldir” yazılı pankartlarla 2 kilometrelik yolu yürüyen yaşam savunucuları maden sahasının önünde açıklama yaptı.

Koordinasyon’dan Pınar Bilir Akkuş maden sahası hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı.

Eylem devam ederken gün içinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir ilçe belediye başkanları, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yanı sıra belediye meclis üyeleri maden sahasını ziyaret etti.

Sembolik olarak fidan dikilmesinin ardından da nöbet eylemini sürdürenler ziyaret edildi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre burada konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Vicdanlı insanları buluşturan bir güç öncelikle bunu kutluyorum” dedi, bundan sonraki süreçte hukuki mücadeleyi arttırmak gerektiğine vurgu yaptı.

İzmir’e döndükten sonra Türkiye’deki bütün baroları seferber etmeye çalışacağını aktaran Soyer, devamında şunları söyledi:

“Çok haklı olduğumuzu biliyoruz ama Türkiye’de haklı olmak yetmez. Uluslararası alana da sesimizi daha çok ulaştırmamız gerekiyor. Sonuna kadar mücadelemiz devam edecek. Direnişinizi kutluyorum, hep beraber daha güçlü olacağız.”

Ne oluyor?

Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle Kaz Dağları’nda ağaç katliamı yaşanıyor.

Şu ana kadar maden sahasında 195 bin civarında ağacın kesildiği belirtiliyor.

Altın madeni için bölgede kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için de başvuru yaptı.

Ağaç katliamının yanında Kaz Dağları’nın ‘siyanür denizi’ne dönüşmesi ise muhtemel.

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, “Cevher işlenirken net bir şekilde biliyoruz ki siyanür kullanılacak. Sulama kaynağımız olan baraj kirlenecek, kirlenmenin ötesinde hayati tehlikeye neden olacak. Sağlık sorunları ve ölüme kadar giden tehdit söz konusu” diyor.


TRT Çocuk’tan Kaz Dağları’na dikkat çeken çocuğa sansür


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li Gergerlioğlu: Ankara'da bir kişi daha kaçırıldı
Sonraki Haber
Siyasilerin bayram mesajları