Ana SayfaEkolojiKelebekler Vadisi’nin koruma statüsü düşürüldü, mimarlar tepkili

Kelebekler Vadisi’nin koruma statüsü düşürüldü, mimarlar tepkili

HABER MERKEZİ – Fethiye sınırları içindeki Kelebekler Vadisi’nin 1’inci Derece olan statüsü düşürülerek ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ yapıldı ve bu değişiklik tescil edildi. ‘Nitelikli Koruma” tanımının bir kandırmaca olduğunu söyleyen Muğla Mimarlar Odası, “Kelebekler Vadisinin koruma derecesinin düşürülmesine, alanın turizm faaliyetine açılmasına karşıyız, konunun takipçisi ve savunucusu olacağız” açıklaması yaptı.

Fethiye sınırları içindeki Kelebekler Vadisi’nin 1’inci Derece Doğal SİT olan koruma statüsü ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak değiştirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Muğla Mimarlar Odası, Kelebekler Vadisi’nin 1995 yılında 1’inci Derece Doğal SİT Alanı ilan edildiğini ve her türlü yapılaşmaya, doğayı ve çevreyi etkileyen, kirleten her türlü insan faaliyetine kapatıldığını hatırlattı.

Mimarlar, “Günümüzde vadi tabanında sürmekte olan turizm faaliyetlerinin kaldırılması, alanın kendi doğal flora-fauna ve dengesiyle baş başa bırakılması gerekirken hangi gerekçe ile çadırlı kamp alanları, bungalov ve günübirlik faaliyetlerin yapılabildiği alanlara izin veren ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ilan edilmiştir?” diye sordu.

Kelebekler Vadisi’nin 1’inci Derece olan statüsünün hangi bilimsel sebeplerle düşürüldüğünü bilmediklerini belirten Mimarlar Odası, “nitelikli koruma” tanımının bir kandırmaca olduğuna dikkat çekerken, şöyle devam etti:

“Ülke deneyimlerimizle sabittir. Bilimsel olarak incelendiği söylenen Kelebekler Vadisi’nde hali hazırda yürütülen işletme faaliyetlerinin yasallığı, 1’inci derece doğal SİT alanı olan bölgedeki olumsuz insan etkileri sorgulanacağı yerde, mevcut kötüye kullanımı devlet eliyle yasallaştırmaya yönelik bir plan değişikliği yapılmaktadır.”

Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Temsilciliği, Kelebekler Vadisi’nin koruma derecesinin düşürülmesine, alanın turizm faaliyetine açılmasına karşı olduklarını vurgularken, konunun takipçisi ve savunucusu olacağını duyurdu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mezar başı anmalar dahil: Şırnak Valiliği, eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladı
Sonraki Haber
İki çocuğunu cinsel istismara maruz bırakan erkeğe 60 yıl hapis istemi