Ana SayfaÇalışma YaşamıKESK Türkiye genelinde iş bıraktı

KESK Türkiye genelinde iş bıraktı

HABER MERKEZİ – Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine KESK, Türkiye genelinde “İnsanca bir yaşam ve güvenceli iş” talebiyle iş bıraktı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi’nin (TİS) hakem kuruluna bırakılmasına karşı Türkiye genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Diyarbakır’da yapılan iş bırakma eylemine KESK Eş Genel Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ve üyeleri katıldı.

Eylemde konuşun Bozgeyik, 20 gün süren müzakereler sonunda uzlaşma çıkmayınca Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’nin devreye girmesine rağmen Memur Sen yöneticileri tarafından bir anlaşma varmış gibi açıklamalar yapıldığını söyledi.

“Başından beri kapı arkalarında Memur Sen ile hükümetin yaptığı gizli görüşmeler, kapı arkalarında yürütülen faaliyetlerde açığa çıkmıştır. Memur Sen’in bu yandaş tutumu bir kez daha teşhir olmuştur.
“Kamu görevlileri hakem heyetinin, 4 gündür devam eden çalışmalarının sendika ve toplu sözleşme yasasına aykırı bir durum teşkil ediyor. Çünkü hakem kurulu Cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturuldu. 7’si hükümet, 4’ü sendikalardan oluşan hakem heyetinin tarafsız kalmasını beklemek acizliktir.
“Üstelik masaya 5 milyon kamu emekçisi ve emeklisi adına tek ‘yetkili’ olarak siyasi iktidarın, kamu idaresinin açık desteği ile hormon alarak büyütülüp, emek hareketinin içerisine Truva atı oynama rolü ile yerleştirilen bir yapı oturtulmuştur. Zaten ekonomik talepler dışındaki demokratik, özlük hakları toplu sözleşmeye konu alınmıyor. Sadece yüzdelik artışlar dışında.”

Bozgeyik, ağırlaşan ekonomik koşullar, kamu istihdamındaki parçalı yapı ve iki yıl süren Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve bu KHK’lerin kalıcı hale getirildiği düzenlemelerin kamu emekçilerinin çalışma yaşamını daha güvencesiz hale getirdiğini söyledi.

“Sefalet yoksulluk ve güvencesizlik teklif edildi”

İstanbul’da ise Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi üyeleri iş bırakma eylemi kapsamında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Eylemde açıklama yapan SES Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Temsilcisi Fadime Kavak, 1 Ağustos’ta başlayan TİS görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını belirterek, “Enflasyonunun yüzde 30’u bulduğu koşullarda hükümet 3 milyon kamu emekçisine 2 milyon emekliye aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk ve güvencesizlik teklif etmiştir” dedi.

Ne olmuştu?

3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde anlaşma sağlanamamıştı.

Hükümet, 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4, 2021 yılının ilk altı ayı için yüzde 3, ikinci altı ayı için yüzde 3 oranında zam teklifi yapmıştı.

Sendikaların da söz konusu teklifi kabul etmemesi üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girerek en geç 28 Ağustos’a kadar karar verecek.

Previous post
Diyarbakır Belediyesi'ne bağlı MED A.Ş. çalışanları kayyumu protesto ederek istifa etti
Next post
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü 'adli kontrol' şartıyla serbest