Ana SayfaDünyaKeşmir gerginliği: Pakistan, Hindistan filmlerini yasakladı

Keşmir gerginliği: Pakistan, Hindistan filmlerini yasakladı

HABER MERKEZİ – Keşmir eyaletinin özel statüsünün Hindistan tarafından kaldırılmasından sonra taraflar arasındaki gerginlik devam ediyor. Pakistan, Hindistan filmlerini yasakladığını açıklarken, Hindistan’a tren seferlerini de durdurdu.

Hindistan, 5 Ağustos’ta, Pakistan ile 70 yıldır gerginlik kaynağı olan Cammu Keşmir eyaletinin özel statüsünü kaldırma kararı aldı.

Cammu Keşmir’e diğer eyaletlerden fazla özerklik tanıyan anayasanın 370. maddesini kaldırdı.

Düzenleme Keşmir’in, kendi kanunları yerine Hindistan yasalarına tabi olmak durumunda kalması anlamına geliyor.

Keşmirli politikacılar, özel statünün kaldırılması tartışmaları sırasında, bunun bölgedeki tansiyonu daha da artıracağını söylüyor.

Özel statünün kaldırıldığının duyulmasından önce ise Keşmir eyaletindeki telefon ve internet erişimi kesilmişti.

Kültürel alışveriş durduruldu

Queen (Kraliçe) filmi

“Hindistan’a Hayır” sloganıyla bir kampanya başlatan Pakistan Enformasyon Bakanlığı, iki ülke arasındaki bütün kültürel alışverişin durdurulduğunu, ortak projelerin askıya alındığını duyurdu.

Başbakanlık Bilgi ve Yayıncılık Özel Asistanı Firdous Ashiq Awan, parlamento binası önünde gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülkedeki sinemalarda Hindistan filmi gösterilmeyeceğini söyledi.

Awan, Keşmir’de medya ve diğer bilgi kaynaklarının tamamen yasaklandığını bildirdi.

Pakistan medyasında çıkan haberlerde, ülkede Hindistan’a ait her türlü kültürel içeriğin yasaklanması için bir politika oluşturulduğu bilgisi yer aldı.

Hindistan’ın sinema sektörü Bollywood, Keşmir’de bir kışlanın basılıp çok sayıda askerin hayatını kaybetmesinden sonra 2016 yılından bu yana Pakistanlı sanatçıları boykot ediyor. Pakistan ise bu saldırıyla hiçbir ilgisi olmadığını açıklamıştı.

Tren seferleri de durduruldu

Demiryolları Bakanı Rashid Ahmed de Pakistan’ın Lahor şehri ile Hindistan’ın Attari şehri arasındaki tren seferlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Gerginlik devam ediyor

Keşmir’e Hindistan tarafından uygulanan kuşatma ve iletişim sansürü ise devam ediyor.

Bölgede protesto gösterilerini engellemek amacıyla cep telefonu şebekeleri ve internet bağlantıları kapatıldı ve en az 300 politikacının da gözaltında tutulduğu belirtiliyor.

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da bir basın toplantısı düzenleyen Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, “politik, diplomatik ve hukuki seçenekleri” değerlendirdiklerini söyledi, ancak “askeri seçenekleri düşünmüyoruz” diyerek bir çatışma ihtimalini reddediyor.

Hindistan yönetimi de Pakistan’a ilk aşamada aldığı diplomatik bağların seviyesini düşürme kararını gözden geçirmesini istiyor.

Pakistan önceki gün Hindistan büyükelçisini geri göndereceğini ve yeni Pakistan büyükelçisinin Delhi’ye gönderilmeyeceğini açıklamıştı.

Nükleer silaha sahip olan Pakistan ve Hindistan, Cammu Keşmir yüzünden daha önce birçok kez savaşa girmişlerdi. Geçen Şubat ayında iki ülkenin hava kuvvetlerine mensup uçaklar arasında çatışma da çıkmıştı.

Keşmir üç ülkenin kontrolünde

Keşmir’in yüzde 45’i Hindistan’ın, yüzde 35’i Pakistan’ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20’sine ise Çin hakim durumda.

Hindistan ele geçirdiği bölgeleri “Cammu Keşmir” eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan’da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor.

Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir’e “Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)” ve “Gilgit Baltistan” adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948’den itibaren aldığı kararlarla Keşmir’in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Antep'te bir doktora hastası tarafından saldırı
Sonraki Haber
Mustafa Peköz: Suriye’de Kürt statüsü kaçınılmaz