Ana SayfaGüncelKubilay: HDP’li vekillere yönelik yeni bir siyasi darbe hazırlıyorlar

Kubilay: HDP’li vekillere yönelik yeni bir siyasi darbe hazırlıyorlar

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Kubilay, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Mustafa Yaman’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da aralarında olduğu bazı bakanlara binlerce liralık hediye aldığı belgelere dair “Cumhurbaşkanından da açıklama bekliyoruz. 136 bin 646 liralık hediyeyi aldınız mı, almadınız mı” diye sordu. Kubilay, “HDP’li vekillere yönelik yeni bir siyasi darbenin hazırlığı içinde” olduğunu da söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, partisinin Genel Merkezi’nde gündeme dair basın toplantısı düzenledi.

Kubilay, kayyumların atandığı 19 Ağustos’tan bu yana Diyarbakır, Van ve Mardin’de halkla beraber tüm baskılara rağmen direnmeye devam ettiklerini, yurt dışı ve yurt içinden birçok kesimin HDP ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.

“Bu yolsuzlukların ve rüşvetlerin belgeleri tek tek ortaya çıktı. Geçen hafta buradan sormuştum İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, ‘Mardin kayyumundan bu hediyeleri aldınız mı almadınız mı’ diye? İçişleri Bakanı kendisinin hediye almadığını ancak yapılan harcamaların devlet büyüklerini ağırlamaya yönelik ‘bütçeleme’ olduğunu açıklayarak bu vesileyle rüşveti itiraf etmiş oldu.
“Bakanların bir kısmı açıklama yaptılar. Ancak faturalarda adı geçen Cumhurbaşkanından, Saray’dan henüz bir açıklama gelmedi. Cumhurbaşkanından da açıklama bekliyoruz. 136 bin 646 liralık hediyeyi aldınız mı, almadınız mı? Bu sorunun yanıtı basit; evet ya da hayır olabilir.”

“Erdoğan yargıya direktif veriyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç büyükşehir belediyesine kayyum ataması ile ilgili yaptığı, “Meclis açıldığı andan itibaren bu noktada önümüzde çok dosya var” sözlerine ilişkin ise Kubilay, şunları söyledi:

“Erdoğan doğrudan doğruya yargıya direktif veriyor. Üç büyükşehir belediyesine yapılan kayyım darbesi tutmamış olacak ki, şimdi Mecliste HDP’li vekillere yönelik yeni bir siyasi darbenin yasal kılıfını uydurmak için harekete geçin diyor.
“Bu sözler kayyum yolsuzluklarının deşifre olduğu ve gün ışığına çıktığı bir ortamda HDP dahil, iktidarın politikalarına itiraz eden demokratik muhalefete yönelik yeni bir saldırı dalgasının başlatılacağının, yeni bir siyasi darbe hazırlığının yapıldığının, devletin derin dehlizlerinde yeni siyasi oyunların tezgahlanmakta olduğunun sinyallerini veriyor.”

Kayyumlara karşı Meclisi olağanüstü toplantıya çağırma girişimlerine başladıklarını belirten Kubilay, “Bu konuda grup yönetimimiz çalışmalarını yapıyor. HDP olarak ilk fırsatta Meclisi olağanüstü toplantıya çağıracağız” diye konuştu.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak gittiği Moskova ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilere gündeme dair açıklamalarda bulunmuştu.

Üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasıyla ilgili soruları da cevaplayan Erdoğan, güvenlik soruşturmalarına dair açıklama yaptı ve başka belediye başkanlarıyla ilgili de dosyaların olduğunu, Meclis açıldığında bu dosyaların da inceleneceğini söyledi:

“Mesela Adalet Bakanıma da söyledim, yeni dönemde biz bir çalışma yapmalıyız ve bu çalışmayla birlikte de bu işin önünü çok daha rahat kesebiliriz. Nedir o? Ta beldeden, ilçe ve ile kadar seçim öncesi yapılacak olan ve adayların hakikaten herhangi bir suçu olup olmadığının, adaylığına mani hal olup olmadığının daha önceden soruşturulması, bitirilmesi lazım.
“…Bunların dışında (Diyarbakır, Mardin ve Van) göreceksiniz, inşallah Meclis açıldığı andan itibaren bu noktada önümüzde birçok dosyalar var. Bu dosyaların hepsi masaya yatacak. Ondan sonra da Meclis gereken kararını verecektir.
“Siz zannediyor musunuz şu anda belediye başkanı olanların birçoğu hakkında herhangi bir soruşturma, kovuşturma veyahut mahkeme dosyaları çıkmayacak. Çıkacak. Bunlar bizim duygusal olarak vereceğimiz kararlar değil. Yargı verecek kararları. Yargı ne karar verirse verecektir.”

Temelli yanıt vermişti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, dün (29 Ağustos) Demokratik Alevi Dernekleri’ni ziyaretinde Erdoğan’ın sözlerini “tehdit” olarak nitelendirmişti.

“Topluma aba altından sopa göstererek iktidarını var etmeye çalışıyor. Kayyum, hukuku yok saymaktır. Cumhurbaşkanının bu son açıklamaları tehdittir. Parlamento üzerinden toplumu tehdit ediyor.
“Devlet rasyonel dediğimiz aklı yitirmiş durumda. Devlet bir akıl tutulması yaşıyor. İktidar da bunun baş aktörüdür. Arkada bıraktığımız 4 buçuk yılın okumasını yapsalar en kritik eşiklerden biri dokunulmazlıkların kaldırılmasıdır. Siyaseti kötürüm bıraktı.”

Yolsuzlukların belgeleri ortada”

#SuçBudur diyen HDP soruyor: 2 yılda ne kadar kadayıf yiyebilirsiniz?

Soylu ‘kayyum hediyelerine’ dair konuştu: Hediye almadım, bizim abartılı masrafımız olmaz

Mardin kayyumundan ‘hediye’ açıklaması

İddialara yanıt: Ahmet Türk kendi dönemindeki faturaları tek tek açıkladı

HDP’den Erdoğan’ın “Meclis açıldığında önümüzde çok dosya var” sözlerine yanıt