Ana SayfaDünyaLavrov: Suriye ordusunun İdlib operasyonu Türkiye ile anlaşmayı ihlal etmiyor

Lavrov: Suriye ordusunun İdlib operasyonu Türkiye ile anlaşmayı ihlal etmiyor

HABER MERKEZİ – Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonlarına ilişkin Türkiye’yle herhangi bir anlaşmayı ihlal etmediğini açıkladı. Kremlin’den yapılan açıklamada ise ‘Putin’in Erdoğan’ın endişelerini anladığı, ancak artan militan saldırıları nedeniyle endişeli olduğu’ belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Kremlin’den Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonlarına ilişkin açıklamalar geldi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, Suriye ordusunun İdlib’e yönelik askeri operasyonlarının Türkiye ile yapılan anlaşmayı ihlal etmediğini söyledi.

“Han Şeyhun ve çevresindeki alan da dahil olmak üzere İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde yaşananlar gelirsek, desteğimizi alan Suriye ordusu herhangi bir anlaşmayı ihlal etmiyor. Hatırlatmak isterim ki herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığını Devlet Başkanı Vladimir Putin defalarca söyledi.”

Lavrov ayrıca, Türkiye’ye İdlib’de ortak devriye çalışması yürütülmesini önerdiklerini, ancak bu hususta şimdilik bir anlaşma sağlanamadığını belirtti.

“Suriye toprakları ve askeri hava üssümüze (Hmeymim) yönelik tehdidi yönelten hedeflere karşı tabii ki saldırılarılar düzenlenecekti.
“Ateş açan taraf olan terörist yapılara verilmiş birer cevap mahiyetinde olan bu eylemlere girişilmeyeceği hususunda hiç kimse hiçbir anlaşmaya varmadı.
“Dolayısıysa Suriye ordusunun Han Şeyhun’daki söz konusu terörist yuvasını ortadan kaldırması tamamıyla meşruydu, ayrıca BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye hususunda belirlediği hedefler bakımından gerekliydiler.”

Kremli’nden de açıklama

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın endişelerini anladığı, ancak artan militan saldırıları nedeniyle kaygılı olduğu belirtildi.

“Putin, Türk meslektaşlarının bu konudaki endişelerine anlayışla yaklaştığını birçok kez dile getirdi ancak Devlet Başkanı aynı zamanda İdlib’deki terör unsurlarının faaliyetlerinin yeniden canlanmasından da endişe duymaya devam ediyor ve bunu sürekli ifade ediyor, bu militanların mutlaka bastırılması ve imha edilmesi gerektiğini düşünüyor.”

Erdoğan, Putin’le görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Ağustos Salı günü Rusya’nın başkenti Moskova’ya günübirlik bir ziyaret gerçekleştirecek.

Kremlin Sözcüsü DPeskov, Putin ve Erdoğan’ın yarın MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nda görüşeceğini de söyledi.

Peskov, liderlerin başta İdlib’deki durum olmak üzere Suriye’deki meseleleri ele alacağını ifade etti.

İdlib’de ne oluyor?

Suriye ordusu Rusya desteğiyle İdlib’de bir süredir operasyon yapıyor.

Halep-Şam otoyolu üzerinde yer alan İdlib’in Han Şeyhun kasabasını ele geçirmesinin ardından ilerleyişini sürdüren Suriye ordusunun, Türkiye’nin gözlem noktalarından birinin yer aldığı Morek’in kontrolünü ele geçirdiği de öne sürülüyor.

Suriye resmi devlet ajansı SANA’nın aktardığına göre Şam yönetimine bağlı güçlerin Morek’in yanı sıra Kefr Zita, Latmin, Latamina ve Merkaba gibi bölgelerde de kontrolü sağladığı belirtiliyor.

Şam yönetimi, Türkiye sınırındaki İdlib’den sivillerin çıkışı için ise koridor açtığını duyurmuştu.

Bu gelişmelerin yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı, 19 Ağustos’ta İdlib’de 9 Numaralı Gözlem Noktası’na intikal esnasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) konvoyuna bir hava saldırısı düzenlendiğini duyurmuştu.

21 Ağustos’taki Kabine Toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye ordusunun Rusya desteğiyle bir süredir operasyon yaptığı İdlib’de TSK konvoyunun vurulmasına dair “Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi olacak” demişti.

İdlib konusunun kritik bir hassasiyet arz ettiğini belirterek “tepkilerimizi Rusya’ya ilettik” diyen Kalın, “Orada 12 gözlem kulesinin bulunduğu noktalarda mutabık kalınmış idi. Bu mutabakata bağlı kalınmasını bekliyoruz” diye eklemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 23 Ağustos’ta Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda yaptığı görüşmede, Şam yönetiminin İdlib’deki saldırılarının büyük bir insani krize yol açtığını, Suriye’deki çözüm çabalarına zarar verdiğini ve Türkiye’nin ‘milli güvenliği’ bakımından da çok ciddi bir tehdide dönüştüğünü belirttiği kaydedilmişti.

İdlib vilayetinin kontrolü büyük oranda halen Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) elinde.

El Kaide bağlantılı El Nusra, adını Heyet Tahrir Şam olarak değiştirmişti. Türkiye, HTŞ’yi Ağustos 2018’de “terör örgütü listesi”ne almıştı.


Karınca, Sputnik