Ana SayfaEkolojiMahkemeden Atatürk Orman Çiftliği arazisinin satışına durdurma kararı

Mahkemeden Atatürk Orman Çiftliği arazisinin satışına durdurma kararı

HABER MERKEZİ – İdare mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin 5 Eylül’de açık artırma yoluyla satışı için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda yapılan işlemin ranta yönelik olduğu ve kamu yararı gözetilmediği belirtildi.

Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 5 Eylül günü açık artırma ile satışa çıkarılması planlanan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kararın gerekçesinde, AOÇ Müdürlüğü’nün kuruluş kanunundaki “AOÇ arazileri üzerinde konut, ticaret ve sanayi amaçlı yapı yapılamaz” hükmüne atıfta bulunularak yapılan işlemin hukuka açık bir şekilde aykırı olduğu belirtildi.

Mahkeme kararında, “AOÇ’den Gazi Üniversitesine geçen parsellerde konut ve ticaret kullanımını getirecek söz konusu yasal düzenlemeye aykırı işlem tesis edildiği, AOÇ arazisinin halkın ortak kullanımına hizmet edecek şekilde düzenlenmesi gerekirken ranta yönelik bir düzenleme olduğundan kamu yararına uygun olmadığı” ifadesi yer aldı.

Kararda ayrıca, düzenlemenin Atatürk’ün mirasına uygun olmadığı da belirtildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Twitter üzerinden mahkemenin kararına ilişkin “Atatürk Orman Çiftliği arazisi değildir diyen TOKİ’ye bir yanıt da yargıdan” dedi.

Ne olmuştu?

1983 yılında çıkarılan bir yasayla Atatürk Orman Çiftliği arazilerinden bir bölümü şartlı biçimde ve tıp fakültesi yapılması için Gazi Üniversitesi’ne verilmiş, ancak daha sonra TOKİ ile Gazi Üniversitesi arasında yapılan protokol gereğince TOKİ’ye devredilmişti.

Bu devir işleminde hukuksuzluk olduğu 2011 yılındaki Sayıştay raporlarında da belirtilmiş, arazilerin AOÇ’ye iadesi istenmişti. Ancak bugüne kadar bu iade gerçekleşmemişti.

Daha sonra arazinin 37 bin metrekaresi TOKİ tarafından 88 milyon dolar bedelle ABD’ye satılmış, geride kalan ise 5 Eylül’de yapılacak açık artırma ile satışa çıkarılacaktı.

TOKİ, 16 Ağustos’ta yaptığı açıklamada satışa çıkarılan taşınmazların Atatürk Orman Çiftliği arazisiyle hiçbir ilgisi bulunmadığını belirterek, “fiziki olarak çok uzakta, Çukurambar semtinde olduğunu” ifade ederek söz konusu iddiaları yalanlamıştı.

Çukurambar’daki 37 bin metrekarelik arazi üzerine ABD’nin yeni Ankara Büyükelçiliği binasının inşası ise devam ediyor.