Ana SayfaGüncelMelih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü, Barış İnce ile Neslihan Önderoğlu’nun

Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü, Barış İnce ile Neslihan Önderoğlu’nun

HABER MERKEZİ – Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü bu sene roman türünde Barış İnce’nin “Sarsıntı” ve Neslihan Önderoğlu’nun “Yeryüzü Yorgunları” eserlerine layık görüldü.

Melih Cevdet Anday Anma Günleri’nin 14’üncüsü, Milas Belediyesi tarafından 24-25 Ağustos tarihleri arasında Ören Mahallesi’nde düzenlenecek.

Her yıl ayrı dallarda düzenlenen edebiyat yarışmasına bu yıl roman türünde 34 yazar katıldı.

Ataol Behramoğlu, Oğuz Demiralp, Turgay Fişekçi, Sadık Aslankara ve Asuman Kafaoğlu’ndan oluşan jüri, ödülü Barış İnce’nin Sarsıntı ile Neslihan Önderoğlu’nun Yeryüzü Yorgunları adlı eserler arasında paylaştırdı.

Yazarlar ödüllerini 24 Ağustos Cumartesi günü düzenlenecek törenle teslim alacak.

Melih Cevdet Anday Anma Günleri kapsamında 24 Ağustos Cumartesi günü düzenlenecek ödül töreni sonrası Ataol Behramoğlu-Haluk Çetin şiir ve müzik dinletisi ile sahnede olacak.

Etkinliğin ikinci günü olan 25 Ağustos Pazar akşamı saat 21:00’de ise Ali Altay konser verecek.

Barış İnce hakkında

1982’de İzmir’de doğdu.

İstanbul Üniversitesi’nde İngilizce iktisat bölümünü okudu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi Bölümü’nde de yüksek lisans yaptı.

Uluslararası ekonomi dergisi BusinessWeek’te muhabirliğe başladı.

2007 yılında BirGün gazetesinde editör olarak işe başladı. Gazetede haber müdürlüğü, yazıişleri müdürlüğü gibi görevlerde bulundu.

BirGün Pazar’da öyküleri yayım­landı.

2013 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği, 2014 yılında ise Tür­kiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Başarılı Gazetecisi Ödülü’ne değer görüldü.

Yedi Yetmiş çocuk edebiyat dergisini çıkardı.

Bavul Dergi’de öykü ve denemeleri, BirGün gazetesinde makaleleri yayımlanıyor.

Neye Göre adlı bir tiyatro oyunu bulunan İnce’nin ilk romanı Çelişki 2017 yılında yayımlandı.

Neslihan Önderoğlu hakkında

İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi’nde işletme okudu.

Notos, Sarnıç, Kitap-lık, Sözcükler, Özgür Edebiyat, İzafi, Türk Dili, Öykü Teknesi, Ada gibi pek çok dergide öyküleri yayımlandı.

2012’de yayımlanan ilk öykü kitabı İçeri Girmez miydiniz? ile 2013 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü aldı.

2013’te ikinci öykü kitabı Mevsim Normalleri, 2014’te editörlüğünü yaptığı Karla Karışık Kış Öyküleri Seçkisi, 2015’te Burada Öyle Biri Yok ve Geri Dön Hayat adlı seçkilerini yayımlandı.

Murathan Mungan’ın Merhaba Asker ve Kadınlar Arasında, çocuklar için Filiz Özdem tarafından derlenen Bir Masal Anlat, Haydar Ergülen tarafından derlenen Bu Sefer Mavi, Aslı Tohumcu ve Kutlukhan Kutlu tarafından derlenen Güçoburlar isimli öykü seçkilerinde öyküleri yer aldı.

2015’te üçüncü öykü kitabı Filler ve Balıklar ve gençlik romanı Bana Sesini Bırak yayımlandı. 2016’da gençlik öyküleri derlemesi olan Mutsuz Palyaçolar Örgütü, 2017’de Ay Dolandı isimli romanı yayımlandı.

Sarnıç Öykü dergisinin editörlüğünü yaptı.

Günışığı Kitaplığı’nın ON8 Blog isimli sitesinde öykülerini yazmayı sürdürüyor.

Melih Cevdet Anday hakkında

1915’te İstanbul’da doğan Melih Cevdet Anday ortaokula kadar İstanbul’da eğitim gördü. Liseyi ise Ankara’da, Gazi Lisesi’nde tamamladı. Lisede okuduğu sırada, Orhan Veli ve Oktay Rifat ile tanıştı.

Liseyi bitirdikten sonra bir süre Hukuk Fakültesi’ne devam eden Anday daha sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne kaydoldu. Ancak Devlet Demiryolları’nda memur olarak çalıştığı için öğrenimine devam edemedi. Çalıştığı kuruluş tarafından sosyoloji öğrenimi görmek için Belçika’ya gönderildi.

Ukde isimli şiiri 1936’da Varlık Dergisi’nde yayımlanan Anday’ın eserleri daha sonra Ses, Yaprak, Yeditepe, Papirüs, Yeni Ufuklar, Yeni Dergi, Soyut, Ataç, Dönem, Yön gibi dergilerde yayınlandı. Orhan Veli ve Oktay Rifat ile birlikte 1941 yılında Garip isimli şiir kitapla edebiyattaki Garip akımını başlattı.

1953-1954 yılları arasında Akşam Gazetesi’nin edebiyat ve sanat sayfasını hazırladı, Doğan Kardeş Yayınları’nda çeviriler yaptı. Buradaki görevinden de aynı sebeple ayrılmak zorunda kaldı.

1958’den itibaren; Tercüman, Büyük Gazete, Yeni Tanin ve İkdam’da kendi adıyla ve çeşitli takma adlarla denemeler ve makaleler yazdı, tefrika romanlar yayınladı. 1960’tan 1997’ye kadar Cumhuriyet’te köşe yazıları yazdı.

1956’da yayınladığı Yanyana isimli şiir kitabı, 1964’te yasaklandı. Anday gerek şiir kitaplarıyla, gerekse daha sonraları yöneldiği roman ve tiyatro alanlarındaki yapıtlarıyla birçok ödül aldı.

İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde diksiyon, özel bir tiyatro okulunda mitoloji dersleri veren Anday 1964-1969 yılları arasında TRT’de yönetim kurulu üyeliği, 1979-1980 yıllarında da Paris’te eğitim müşavirliği görevlerinde bulundu.

Solunum ve böbrek yetmezliği tanısıyla Marmara Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’ne kaldırılan Melih Cevdet Anday, 28 Kasım 2002’de 87 yaşındayken hayatını kaybetti. Büyükada mezarlığında toprağa verildi.