Ana SayfaÇalışma YaşamıMemur-Sen açıkladı: Hükümet ile zam konusunda uzlaşı sağlanamadı

Memur-Sen açıkladı: Hükümet ile zam konusunda uzlaşı sağlanamadı

HABER MERKEZİ – Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, hükümet ile yapılan zam görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığını açıkladı.

Hükümet 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında zam teklifini bir kez daha güncellemişti.

Teklifi kabul etmeyen Memur-Sen ise iş bırakma ve ‘boş cüzdan’ eylemleri düzenlemişti.

Görüşmelere ilişkin yasal olarak verilen müzakere süresi dün akşam sona erdi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “5.Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde uzlaşma sağlanamamıştır” ifadelerini kullandı.

Böylelikle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvuru süreci de başlamış oldu.

Bu sürecin işlemesi için memur sendikaları ya da hükümetin 21-23 Ağustos tarihleri arasında Hakem Kuruluna başvurması gerekiyor.

Başvuruyla devreye girecek Kurul, en geç 28 Ağustos’a kadar karar verecek.

Teklifler kabul edilmemişti

İlk teklifte artış oranları 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için yüzde 3, 2021 yılının ilk yüzde ayı için yüzde 3, ikinci altı ayı için yüzde 2,5’ti.

Memur-Sen bu teklifi makul bulmadığını ve kabul etmediğini açıklamıştı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da, “Deyim yerinde ise dağ fare bile doğurmamıştır” açıklamasını yapmıştı.

Ardından hükümet, 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4, 2021 yılının ilk 6 ayı için yüzde 3, ikinci altı ayı için yüzde 3 oranında zam teklifi yapmıştı.

Bu teklif de Memur-Sen tarafından reddedilmişti.

Sendikaların talebi neydi?

Memur-Sen, görüşmeler başlamadan yaptığı açıklamada, 2020-2021 toplu iş sözleşmesinde taban aylığa seyyanen 200 TL, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve ilk yıl yüzde 3, ikinci yıl için de yüzde 2 refah payı talep etmişti.

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen) da taban aylığın 2020 Ocak ayında 600 lira artırılmasını, ayrıca gelecek yıl maaşlara yüzde 10+10, 2021’de ise 8+8 zam yapılmasını, her yıl için yüzde 3 refah payı talep etmişti.

KESK ise en düşük memur maaşının 4 bin 222 TL’ye çıkarılmasını, 2020 için yüzde 38, 2021 için enflasyon+3 puan refah payı talep etmişti.

Previous post
Kamu Emekçileri Hareketi ve Kürt emekçiler – III
Next post
Baroların ardından: 'Yargıtay üyelerinden bazıları da törene katılmayacak'