Ana SayfaGüncelRapor: Sınır dışı edilen mülteciler aç bırakılıyor, şiddet görüyor

Rapor: Sınır dışı edilen mülteciler aç bırakılıyor, şiddet görüyor

HABER MERKEZİ – Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, ‘kayıt dışı’ olduğu belirtilen mültecilerin sınır dışı edilmesine ilişkin hazırladığı “Sınır Dışıların İki Haftası” adlı raporu yayınladı. Rapora göre geçtiğimiz iki haftada hakaret edilen mülteciler aç bırakıldı, şiddete uğradı.

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, kayıt dışı Suriyeli mültecilerin sınır dışı edilmesine ilişkin hazırladığı “Sınır Dışıların İki Haftası” adlı raporunu kamuoyuna duyurdu.

“Sınır Dışılara Son” pankartının açıldığı toplantıya HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, İstanbul Valiliği’nin yaptığı açıklamanın ardından kendilerine çok sayıda başvuru yapıldığını belirterek, “Resmi kayıtlara göre Türkiye’de 5 milyon yabancı var. 2011’den sonra 3,6 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli var. Ancak kayıtsız Suriyeli göçmenler daha fazla. Dolayısıyla önümüzdeki sorun oldukça büyük bir sorundur” dedi.

İnisiyatif adına söz alan Eyüp Özer ise kayıtlı olan mültecilerin de sınır dışı edildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Hamile kadınlar, çocuklar geri gönderme merkezlerinde nedensiz bir şekilde tutuluyor. Avukatları ve başvurabilecekleri kimse yok. Geçici kimlik kartları olan insanların geri gönderildiği tespitini yaptık. Hişam adlı Suriyeli göçmen sınır dışı edildikten sonra ailesine geri dönmek için sınırda vurularak öldürüldü. Bunun gibi birçok hikaye var. İsimleri paylaşmıyoruz. Hişam öldürüldüğü için ismini paylaşıyoruz.”

Aç bırakma, hakaret, şiddet

Yapılan konuşmaların ardından paylaşılan raporda, mültecilerin çatışmaların sürdüğü Suriye’ye gönderilmesinin hem uluslararası hukuka hem de Türkiye yasalarına aykırı olduğu belirtildi.

“Kayıtlı olduğu şehirden başka bir şehirde bulunmak suç değildir ancak buna rağmen kimlik kontrolleri sırasında başka şehirlerde kaydı olduğu halde İstanbul’da bulunan kişilere, kelepçe takıldığı, polis tarafından suçlu muamelesi yapıldığı, fotoğraflarda açıkça görülmektedir.
“İl Göç İdaresi, kaydı İstanbul’da olmadığı halde İstanbul’da bulunan kişilerin sadece uyarıldığını iddia etse de uygulamanın bu yönde olmadığına dair çok sayıda fotoğraf ve video görüntüsü bulunmaktadır.
“Aktarılan hikayelerin hemen hepsinde uzun süre aç bırakma, kötü muamele ve hakaretten söz edilmekte. Güvenlik güçlerinin ‘Benim arkadaşım Afrin’de sizin ülkenizi savunurken yaşamını yitirdi, sizler korkaksınız’ sözleriyle saldırarak, şiddet uyguladığı, aktarılan tanıklıklar arasında.”

Mültecilerin yaşadığı hak ihlallerinin de yer aldığı raporda, talepler ise şu şekilde sıralandı:

  • Kolluk kuvvetlerinin, göçmenlere yönelik, ev baskınları, kimlik kontrolü, alıkoyma, zorla “Gönüllü Geri Dönüş Belgesi” imzalatma uygulamaları ve kötü muamele sonlandırılmalıdır.
  • Göçmenleri kriminalize eden, suçlayıcı, damgalayıcı ve ötekileştirici her türlü söylem ve uygulamaya son verilmelidir.
  • Sınır dışı edilenlerin hızla Türkiye’ye tekrar yasal yollardan girişleri sağlanmalıdır.
  • Göçmenlere seçtikleri şehirlerde kayıt yaptırma hakkı ve koşulsuz seyahat özgürlüğü sağlanmalıdır.
  • Farklı illerde ikamet eden aile fertlerinin istedikleri illerde birleşimi sağlanmalıdır.
  • İdari gözetim uygulamasına son verilmelidir.
  • Geri gönderme merkezlerindeki insan hakları ihlalleri derhal son bulmalıdır, geri gönderme merkezlerinin kapatılması için çalışmalara başlanmalıdır.
  • Türkiye, Cenevre Mülteci Sözleşmesi’ne koyduğu sınırlamayı kaldırmalı, zulümden kaçan herkese mültecilik statüsü tanınmalıdır.
  • Mültecileri Türkiye’ye hapseden AB-Türkiye arasındaki geri kabul anlaşması iptal edilmelidir. Kimse nedensiz göçmez, bütün sınırlar açılmalıdır.

İki haftada bir yayınlanması planlanan raporun ikincisi ise 19-20 Ağustos’ta yayınlayacak.

Neler oluyor?

İstanbul Valiliği, 22 Temmuz’da yaptığı açıklamada kentteki Suriyelilere 20 Ağustos’a kadar süre vermiş, mültecileri kayıtlarının bulunduğu illere göndereceğini açıklamıştı.

Valiliğin bu duyurusuyla eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Avrupa Birliği’yle geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurmuştu.

Bazı sivil toplum kuruluşları ile hak örgütleri ve yaşam savunucuları bu karara tepkili. HDP de “Mültecilere yönelik cadı avına son verilmeli” çağrısı yapmıştı.

Bu ayın başında yazılı bir açıklama yapan valilik, 12-31 Temmuz 2019 tarihleri arasında 12 bin 474 göçmenin İstanbul’dan gönderildiği duyurmuş ve “Aynı dönemde, hiçbir ilde kaydı bulunmayan 2.630 Suriyeli, Bakanlığımızın belirlediği illerdeki Geçici Barınma Merkezlerine sevk edilmiştir” denilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Babacan'dan 'yeni parti' mesajı: Çalışmalara başladık
Sonraki Haber
Mezar başı anmalar dahil: Şırnak Valiliği, eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladı