Ana SayfaEğitimRektör Ağırakça: Yaşayan Diller Enstitüsü’nün kapatılması söz konusu değil

Rektör Ağırakça: Yaşayan Diller Enstitüsü’nün kapatılması söz konusu değil

HABER MERKEZİ – Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu’nun Yaşayan Diller Enstitüsü’nün kapatılmasına yönelik karar verdiği iddialarını yalanlayan Rektör Ahmet Ağırakça, enstitünün kapatılmasının söz konusu olmadığını belirtti ve YÖK’ün yeni programı doğrultusunda enstitülerin “tek çatı altında toplanacağını” söyledi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu’nun, 7’ye karşı 17 oyla alınan karar gereği Yaşayan Diller Enstitüsü’nü kapatacağına yönelik iddia gündemde.

Söz konusu kararı Twitter üzerinden duyuran yazar ve akademisyen Selim Temo, paylaşımında “Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu, Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü’nü kapatma kararı alıp (17 kabul-7 ret) YÖK’e gönderdi. ‘Kürt kökenli’ ve Eliaçık’ın deyimiyle ‘IŞİD kafalı’ rektör ve yönetimin Kürtçe düşmanlığı bitmek bilmiyor!” ifadelerine yer verdi.

Üniversiteden kaynaklar da Yaşayan Diller Enstitüsü ve Fen Bilimleri Fakültesi’nin Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında toplanacağını, bu kararın da “tasarruf tedbirleri” gerekçesi ile alındığını öne sürdü.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Haberler gerçekleri yansıtmıyor. Sadece YÖK’ün tüm Enstitüleri bir çatı altında toplatma kararı bulunuyor. Enstitüyü kapatma söz konusu değil” dedi.

Rektör Ağırakça: Kesinlikle kapatma yok

Ardından da bianet’e açıklamalarda bulunan Rektör Ağırakça, “Kapatılma mapatılma yok” dedi ve özetle şunları söyledi:

“Ne kapatması ne bir şeyi. Bırak onu, Türkiye’nin hiçbir yerinde Kürt Dili ve Kültürü hem ayrı bir bölüm yüksek lisans yapıyor, bir de hem lisans hem doktora yapan Kürt dili ve edebiyatı bölümümüz var, Edebiyat Fakültesi’nde. Ben oraya profesör kadroları verdim. Doçent kadroları verdim. Böyle bir şey olur mu?
“Kesinlikle kapatma yok, YÖK’ün yeni programı ile sadece bizde değil, Türkiye’deki bütün üniversitelerde… 215 tane devlet ve vakıf üniversitesinde aynı şey yapılıyor. Tek çatı altında toplanıyor. Bunun ismi de Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Enstitüsü diye, yüksek lisans ve doktora yapan bir kurum oluşturuluyor. Kürt Dili ve Kültürü de bunun içinde, Arap Dili ve Kültürü de bunun içinde, Süryani dili ve kültürü de bunun içinde.”

Kararın kendisine ait olmadığını vurgulayan Ağırakça, “YÖK bana emretti, ben de yaptım. Sadece ben değil, Gazi Üniversitesi de bunu yaptı, Ankara’daki bütün üniversiteler yaptı. Bilmem Ordu’dan tutun Uşak’a kadar bir çok üniversite bunu yaptı” diye konuştu.

“Enstitü kadroları aynen devam edecek”

Yaşayan Diller Enstitüsü’ndeki kadroların durumuna ilişkin soruya ise Rektör Ağırakça, şöyle yanıt verdi:

“Kadrolara ne olacak. Kadrolar aynen Sosyal Bilimler Enstitüsü içerisinde ne ise, Yaşayan Diller Enstitüsü içindeki kadrolar da aynen devam edecek.
“Kadrolara ne olacak. Kadrolar aynen Bosyal Bilimler Enstitüsü içerisinde ne ise, Yaşayan Diller “Onlar da lütfen oturup çalışsınlar. Çalışmıyorlar. Altı yıldır oradayım, hala yüksek lisansını bitirecek elemanlar var, çalımışyorlar. Yan yatıp maaş alıyorlar. Kadrolarına devam edecek haram para almaya devam edecekler.
“Kürtçeye sözde hizmet etmek üzere oraya alındılar, hiç birisi ne tez yazıyor, ne makale yazıyor, ne çalışıyor. Yan yatıp parayı alıyorlar develetten. Devlet de onlara bir şey demiyor. Devletin bu iyi şeyini de görmüyorlar. Enteresan bir şey.”

Enstitü hakkında

2009 yılında eğitime başlayan Yaşayan Diller Enstitüsü’nde önce Kürtçe, sonraki yıllırda Süryanice ve Arapça yüksek lisans bölümleri açıldı.

Öğretime başladığı günden bu yana 70’i tezli yüksek lisans, 699’u tezsiz yüksek lisans öğrencisi mezun eden enstitü bünyesinde 15 öğretim üyesi çalışmalarını yürütmekte.

2017 yılında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nda çalışan altı akademisyenin görevlerine son verilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Üç kentte ev baskınları: Onlarca HDP'li gözaltına alındı
Sonraki Haber
Rusya'dan Türkiye'ye operasyon mesajı: Şam'ın onayı alınmalı