Ana SayfaGüncelS-400 krizi: ABD, Türkiye’ye yapılan Patriot teklifini geri çekti

S-400 krizi: ABD, Türkiye’ye yapılan Patriot teklifini geri çekti

HABER MERKEZİ – ABD’nin Türkiye’ye yapılan Patriot hava savunma sistemi satışı teklifini geri çektiği bildirildi. CNN’de yer alan haberde, kararın Türkiye’nin S-400 almasına karşılık bir ‘misilleme’ olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’dan bir yetkili, Türkiye’ye yapılan Patriot hava savunma sistemi satışı teklifinin artık masadan çekildiğini söyledi.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararına karşı Washington yönetimi, Ankara’ya Patriot sistemleri satmayı önermişti.

Ankara’nın Washington’ın itirazına karşın Rusya’dan S-400 alma tercihi yapması iki ülke arasında krize neden olmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Barack Obama döneminde Türkiye’ye Patriot satılmasının engellendiğini ve bunun hata olduğunu dile getirmişti.

ABD, Türkiye’nin S-400 yerine Patriot hava savunma sistemi satın alması için bir teklif sunmuştu.

Ancak Türkiye’nin S-400 sistemlerini satın alması ve teslimatın başlaması üzerine ABD teklifini geri çekti.

Reuters’ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili açıklamasında, “Eğer S-400’lerin teslimatı başlarsa o zaman Patriot teklifimizi masadan çekeceğimizi Türkiye’ye sürekli olarak söyledik. Bizim Patriotlar için yaptığımız teklif artık geçerli değil” ifadelerini kullandı.

CNN: Türkiye’nin S-400 almasına karşılık misilleme

ABD merkezli yayın kuruluşu CNN de Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Trump yönetiminin, Türkiye’ye yapılan Patriot hava savunma sistemi satışı teklifini resmi olarak geri çektiğini bildirdi.

Haberde, kararın Türkiye’nin S-400 almasına karşılık “misilleme olduğu” belirtildi.

CNN’e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi “S-400lerin teslim edilmesi durumunda son Patriot teklifimizi geri çekeceğimizi Türkiye’ye mütemadiyen söyledik. Patriot teklifimizin süresi doldu” dedi.

Washington yönetimi, Türkiye’nin S-400 satın alması nedeniyle F-35 savaş uçağı projesinden Türkiye’nin çıkarılacağını da daha önce dile getirmişti.

Bu çerçevede Türkiyeli pilot ve personellerin F-35’ler konusundaki eğitimlerine son verilmişti.

ABD’nin Türkiye’ye yönelik olarak bazı yaptırım kararları alması da gündemdeki yerini koruyor.

Washington yönetimi, Rusya’nın ürettiği S-400 hava savunma sistemlerinin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığı ve F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği iddiasıyla Türkiye’nin bu sistemi almasına karşı çıkıyor.


Karınca, BBC, VOA