Ana SayfaEkolojiSel nedeniyle sekiz kişi ölmüştü: Araklı’da HES projesine onay verildi

Sel nedeniyle sekiz kişi ölmüştü: Araklı’da HES projesine onay verildi

HABER MERKEZİ – Sel nedeniyle sekiz kişinin yaşamını yitirdiği Araklı’da yapılması planlanan HES projesinin ÇED raporu onaylandı.

Trabzon’un Araklı ilçesinde, 18 Haziran’da şiddetli yağış sonrası bir hidroelektrik santralinin (HES) borusunda arıza oluşmuş, Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallelerinde sel meydana gelmiş, sekiz kişi yaşamını yitirmişti.

Araklı sınırları içerisinde, Çatma Deresi ve Karadere üzerinde yapılması planlanan “Karadere Regülatörü ve HES Projesi” için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu (ÇED) raporuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verildi.

Bianet’ten Sakine Orman’ın haberine göre Taşgeçit Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan santral alanı, yerleşimlerin bulunduğu bölgeye kuş uçuşu yaklaşık 70 metre mesafede bulunuyor.

Regülatör (enerji üretimi) alanı ise en yakın haneye 120 metre uzaklıkta.

Sel felaketinin yaşandığı bölgede yapılmak istenen HES için verilen ÇED raporunda, alanın erozyon riski olan arazi tipinde yer aldığı kaydedildi.

Raporda, “Regülatör, üst toprak depolama alanı, yükleme havuzu, iletim tüneli çok hafif; cebri boru ve santralin orta ve çok şiddetli erozyon potansiyeline sahip topraklar üzerinde bulunmaktadır” denildi.

‘HES sel felaketini büyüttü’

Bölgede daha önce yapılmış olan HES’in meydana gelen selin nedenlerinden biri olduğu belirtilmişti. Şiddetli yağış sonrası HES borusunun patlamasıyla felaketin büyüdüğü ifade edilmişti.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporda, bölgenin yüksek erozyon ve heyelanlı arazi yapısına sahip olduğu kaydedilmişti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise o dönem yaptığı açıklamada zararın HES kaynaklı olmadığını savunmuş, “Tamamen doğal bir olay” değerlendirmesinde bulunmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hukukçular: Elazığ Cezaevi’ne gidin, işkenceye tanıklık edin
Sonraki Haber
Bursa'da orman yangını