Ana SayfaEkolojiŞimdi de Samsun: Kanada menşeli maden arama şirketine ruhsat verildi

Şimdi de Samsun: Kanada menşeli maden arama şirketine ruhsat verildi

HABER MERKEZİ – Kaz Dağları’nın ardından şimdi de Samsun’daki Şahin Dağları’nda altın madenciliği çalışmalarına başlanması için Kanada menşeli bir şirketin Türkiye’deki taşeronu Tüprag’a maden arama ruhsatı verildi.

Kaz Dağları’nda Çanakkale’ye bağlı Kirazlı ve Balaban köyleri yakınında ve kentin içme suyu barajı Atikhisar’ın yanı başında altın madenciliği yapılmak istenmesine karşı tepkiler sürerken bir maden arama haberi de Samsun’dan geldi.

Kanada menşeli bir madencilik firması olan Eldorado Gold Corporation’ın Türkiye’deki taşeronu Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Samsun’un Kavak ve Havza ilçeleri arasında kalan Şahin Dağları’ndaki 1975 hektar alanda 16 Ekim 2024 tarihine dek altın madeni araması yapmak için ruhsat aldı.

Ruhsatın alınmasının hemen ardından Kavak Orman İşletme Şefliği tarafından Şahin Dağları’nda 10 kilometrelik bir hat üzerinde çok sayıda ağaç kesildi.

Ayrıca maden aramak için sondaj yapacak şirket de iş makinelerinin geçebilmesi için yol genişletme çalışması gerçekleştirdi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hasan İpek konuya ilişkin bir soru önergesi vererek, konu hakkında bilgilendirme yapılmasını istedi.

Cumhuriyet’e konuşan Tüprag Metal Madencilik yetkilisi, “Yerin altında ne var ne yok bilinmiyor. Yapılacak sondajlar sonucu ortaya çıkacak. Kesilen ağaçların bizimle ilgisi yok. Biz izni alınmış yollarda araçların geçebilmesi için düzeltme yaptık” dedi.

Daha sonra Tüprag’dan gazeteye iletilen yazılı açıklamada ise konuyla ilgili olmadıklarını belirten ifadeler kullanıldı.

“Tüprag A.Ş. olarak belirtmek isteriz ki; Samsun ili Kavak ve Havza bölgelerinde yapılmış olan ağaç kesimlerinin mevcut alanda şirketimize ait maden arama çalışmalarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Şirketimiz hiçbir ağaç kesimi yapmamıştır. Konu, Kavak Orman İşletme Şefliği tasarrufunda yapılan seyreltme çalışmaları ile ilgilidir.”

Bölge halkı tepkili

Öte yandan şirketin Başalan, Sıralı ve Çamyatağı mahallelerinde yurttaşları “ikna” toplantıları yapmaya hazırlandığı belirtilirken, Başalan Mahallesi sakinlerinin kendileriyle görüşmeye gelen şirketin jeoloji mühendisine “Köyümüzde maden aranmasına izin vermeyiz” diyerek tepki gösterdiği kaydedildi.