Ana SayfaEkolojiSoyları tükenmek üzere: Köpekbalığı ve vatoz türleri koruma altına alındı

Soyları tükenmek üzere: Köpekbalığı ve vatoz türleri koruma altına alındı

HABER MERKEZİ – Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan, 18 köpekbalığı ve vatoz türü koruma altına alındı.

Bazı köpekbalığı ve vatoz türlerinin korunmasına yönelik kuralların sıkılaştırılması üzerine Meksika tarafından sunulan teklif, Nesli Tükenmekte Olan Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) toplantısında kabul edildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre 102 ülke öneriye destek verirken, Çin, İzlanda, Japonya, Malezya ve Yeni Zelanda’ya dahil 40 ülke karşı çıktı.

Bununla birlikte soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan, eti ve yüzgeçleri için de avlananlar da dahil olmak üzere 18 köpekbalığı ve vatoz türü koruma altına alınmış oldu.

Bu karar, bu türlerin avlanmalarının türün hayatta kalmasını etkilemediği kanıtlanmadığı sürece ticaretinin yapılamaması anlamına geliyor.

Köpekbalıklarını korumak için kurulan Shark Trust isimli sivil toplum kuruluşunun müdürü Ali Hood, karara ilişkin “Mako Köpekbalıklarının eti ve yüzgeçleri çok değerli. Özellikle açık denizlerde, on yıllardır kısıtlama olmadan yapılan avcılık sayılarının önemli ölçüde azalmasına neden oldu” dedi.

Ticari balıkçılıkta her yıl 100 milyon köpekbalığının avlandığı tahmin ediliyor.

En hızlı yüzen köpekbalığı türü olan Makos köpekbalıkları Akdeniz’de tamamen yok oldu ve Atlantik, Kuzey Pasifik ve Hint Okyanusu’ndaki sayıları hızla azalıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van kayyumu sekiz çalışanı açığa aldı
Sonraki Haber
Beş gazeteci 7 gündür gözaltında: "Keyfi olarak tutuluyoruz"