Ana SayfaDünyaSudan’da askeri konsey ve muhalifler 3 yıllık geçiş döneminde anlaştı

Sudan’da askeri konsey ve muhalifler 3 yıllık geçiş döneminde anlaştı

HABER MERKEZİ – Sudan’da iktidarı ele geçiren Askeri Konsey ile muhalifler, bir geçiş yönetimi oluşturulması için uzlaştı. Bir döneminde asker, bir döneminde ise sivillerin başkanlık edeceği sürecin 3 yıl 3 ay süreceği belirtildi.

Ömer El Beşir iktidarını yönetime el koyarak sonlandıran ve iktidarı ele geçiren Askeri Konsey ile muhalifler, geçiş dönemi hükümetinin yetkilerini düzenleyen bildirge konusunda anlaşmaya vardı.

Buna göre geçiş dönemi 39 ay sürecek. Bu süreçte konseye 21 ay asker, 18 ay ise bir sivil başkanlık edecek.

Ülkeyi yönetecek geçici konseyin altı sivil, beş generalden oluşması öngörülüyor.

Euronews’in haberine göre Afrika Birliği arabulucusu Muhammed Hasan Lebat düzenlediği basın toplantısında, Askeri Geçiş Konseyi ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (FFC) koalisyonunun yeni dönem için hazırlanan anayasa bildirisinin tüm maddelerinde uzalaştıklarını bildirdi.

FFC müzakere heyetinden Babekir Faysal da “Askeri Geçiş Konseyi ile siyasi krizi sonlandıracak anayasa bildirisinin tüm maddelerinde uzlaştık. Nihai anlaşma Pazar günü imzalanacak” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre geçiş döneminin 3 yıl gibi uzun bir süreye yayılması, demokrasi yanlısı muhalifler tarafından da olumlu karşılandı.

Uzun zamandır beklenen bu gelişme sonrası Sudan halkı sokaklarda kutlama yaptı.

Ne oldu?

Sudan’da 30 yıl süren Ömer El Beşir dönemi, Nisan ayında başlayan halk ayaklanması sonrası yapılan askeri darbeyle son buldu.

Oluşturulan Askeri Konsey ile sivil geçiş konseyi yanlısı protestocular 3 yıl görevde kalacak bir geçiş süreci üzerinde uzlaşıya vardı ancak bu süreçte sivillerin ne kadar rol üstleneceği konusunda müzakereler tıkandı.

Bunun üzerine meydanlardan çekilmeyen protestoculara askerler müdahale etti. 100’den fazla protestocu hayatını kaybederken, Askeri Konsey anlaşmaların feshedildiğini, ülkede 9 ay içinde seçime gidileceğini açıkladı.

Eylemciler ise adil bir seçim yapılabilmesini garanti altına almak ve eski hükümetle bağlantılı siyasi yapıyı dağıtabilmek için daha uzun süre gerektiğini savunarak sokaklardan çekilmedi.

Ardından Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, başkent Hartum’a giderek uzlaşı yolları aramaya başladı ve tarafları yeniden müzakere masasına oturmaya ikna etti.

Askeri Konsey ile Özgürlük ve muhalifler, Temmuz ayında bir uzlaşı sağlayarak ülkeyi genel seçime götürecek süreçte gücün nasıl paylaşılacağı üzerinde anlaşmaya vardı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li Uca: Ezidilerin mücadelesine destek vermek hepimizin ortak görevi
Sonraki Haber
73. Ferman'ın beşinci yılında kadınlardan 'beyaz elbiseli' eylem