Ana SayfaDünyaSuriye’nin BM elçisi: ‘Güvenli bölge’ bağımsızlığımızın ihlali

Suriye’nin BM elçisi: ‘Güvenli bölge’ bağımsızlığımızın ihlali

HABER MERKEZİ – Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, ABD ve Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoğusunda ‘güvenli bölge’ oluşturmasına karşı olduklarını ve bu tür eylemleri “bağımsızlıklarının ihlali” olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, ABD ve Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoğusunda mutabakata vardığı ‘güvenli bölge’ hakkında konuştu.

BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye toplantısında konuşan Caferi, “Suriye, kuzeydoğuda güvenli bölge oluşturma planlarına katiyen karşı. Bu planlar, Suriye’nin bağımsızlığının ihlalidir” dedi.

Caferi, BM Güvenlik Konseyi’nin daha önce Suriye’nin toprak bütünlüğüne destek verdiğini de hatırlattı.

“BM anlaşmanın tarafı değil”

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ise ABD ve Türkiye’nin Suriye’de ‘güvenli bölge’ oluşturması konusunda BM ile hiçbir görüşme yapılmadığını ve BM’nin bu anlaşmanın tarafı olmadığını söyledi.

Lowcock, “BM, bu anlaşmanın parçası değil ve bu konudaki görüşmelerin katılımcısı değil ama şunu kaydetmek gerekiyor ki, her bir anlaşma, sivillerin güvenliğini sağlama ihtiyacını da dikkate almalı” diye konuştu.