Ana SayfaGüncelTSK’de ‘İdlib istifaları’, Akar’dan açıklama

TSK’de ‘İdlib istifaları’, Akar’dan açıklama

HABER MERKEZİ – Yüksek Askeri Şura’da görev yerleri değiştirilen beş generalin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden istifa ettiği, bu generaller arasında İdlib’den sorumlu komutan ve yardımcısının da bulunduğu iddia edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Akar, iddiaları doğruladı. İstifaları “doğal bir durum” olarak nitelendirdi. Akar, “kendi istekleri, iradeleri doğrultusunda emekli olabilirler” diye konuştu.

Yüksek Askeri Şura’da  (YAŞ) görev yerleri değiştirilen beş generalin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) istifa ettiği iddia edildi.

İstifa edenler arasında, YAŞ’ta Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan İdlib’ten sorumlu 6. Mekanize Piyade Tümeni ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı’na atanan Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı ile yardımcısı Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam’ın yer aldığı ileri sürüldü.

İstifa iddiası ilk olarak Nihat Genç’in sahibi olduğu Veryansintv.com‘da yayımlandı.

Haberde, “bazı generallerin görevlendirmelerin liyakata uygun olarak yapılmadığı” gerekçesiyle istifa ettiği ileri sürüldü.

İddiaları gündeme getiren bir başka haber portalı T24 oldu.

T24, haberi kendilerine doğrulayan kaynakların, “istifa eden generallerin Suriye sınırına yakın bölgelerde görevlendirilen komutanlar olduğunu vurguladığını” aktardı.

Aynı iddiaya Cumhuriyet de yer verdi. Haberde istifaların YAŞ toplantısına ve ardından yapılan atamalara karşı yapıldığı belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Nazım Daştan imzalı haberde ise istifaların “Türkiye’nin yaşanan tıkanıklığa çözüm üretemediği için yapıldığı” ileri sürülüyor.

İstifa edenler

İstifa edenler arasında YAŞ kararlarıyla görev yerleri değiştirilen Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı, Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam, Tuğgeneral Recep Özdemir, Tuğgeneral Ömer Faruk Özdemir ve Tuğgeneral Uğur Bülend Acarbay’ın bulunduğu belirtiliyor.

Tümgeneral Çorbacı, YAŞ’tan önce Özel Kuvvetler komutanı olarak görev yaparken, YAŞ’tan sonra 6. Mekanize ve Piyade Tümeni Komutanlığı müşterek özel görev kuvvet komutanı olarak Adana’ya atanmıştı.

Çorbacı ve Sağlam aynı zamanda İdlib’den sorumlu komutan ve komutan yardımcısıydı.

Akar’dan açıklama

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Erzincan’da yaptığı inlemeler sırasında konuyla ilgili açıklamada bulundu.

İstifaları “doğal bir durum” olarak niteleyen Akar, şunları söyledi:

“Emeklilik TSK mensuplarının da doğal bir hakkıdır. Ne zaman bu? Ocak-Şubat, Temmuz-Ağustos aylarında. Bu manada arkadaşlarımız hizmetlerinin tamamlanmasını müteakip veya hizmetlerimizin akışı sırasında kendi istekleri, iradeleri doğrultusunda emekli olabilirler. Doğal bir durum bu. Şu ana kadar da bize intikal eden iki arkadaşımızın dilekçesi var. Onların da emekliliklerini onayladık.”

YAŞ kararları

1 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığından toplanan YAŞ’ta 14 general ve amiral üst rütbeye, 40 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmişti.

241 olan general ve amiral sayısı 233’e düşmüştü. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve 3’üncü Ordu Komutanı İsmail Serdar Savaş emekliye sevk edilmişti.

İdlib’de ne oluyor?

Suriye ordusu Rusya desteğiyle İdlib’de bir süredir operasyon yapıyor.

Halep-Şam otoyolu üzerinde yer alan İdlib’in Han Şeyhun kasabasını ele geçirmesinin ardından ilerleyişini sürdüren Suriye ordusunun, Türkiye’nin gözlem noktalarından birinin yer aldığı Morek’in kontrolünü ele geçirdiği de öne sürülüyor.

Suriye resmi devlet ajansı SANA’nın aktardığına göre Şam yönetimine bağlı güçlerin Morek’in yanı sıra Kefr Zita, Latmin, Latamina ve Merkaba gibi bölgelerde de kontrolü sağladığı belirtiliyor.

Şam yönetimi, Türkiye sınırındaki İdlib’den sivillerin çıkışı için ise koridor açtığını duyurmuştu.

Bu gelişmelerin yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı, 19 Ağustos’ta İdlib’de 9 Numaralı Gözlem Noktası’na intikal esnasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) konvoyuna bir hava saldırısı düzenlendiğini duyurmuştu.

21 Ağustos’taki Kabine Toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye ordusunun Rusya desteğiyle bir süredir operasyon yaptığı İdlib’de TSK konvoyunun vurulmasına dair “Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi olacak” demişti.

İdlib konusunun kritik bir hassasiyet arz ettiğini belirterek “tepkilerimizi Rusya’ya ilettik” diyen Kalın, “Orada 12 gözlem kulesinin bulunduğu noktalarda mutabık kalınmış idi. Bu mutabakata bağlı kalınmasını bekliyoruz” diye eklemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 23 Ağustos’ta Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda yaptığı görüşmede, Şam yönetiminin İdlib’deki saldırılarının büyük bir insani krize yol açtığını, Suriye’deki çözüm çabalarına zarar verdiğini ve Türkiye’nin ‘milli güvenliği’ bakımından da çok ciddi bir tehdide dönüştüğünü belirttiği kaydedilmişti.

İdlib vilayetinin kontrolü büyük oranda halen Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) elinde.

El Kaide bağlantılı El Nusra, adını Heyet Tahrir Şam olarak değiştirmişti. Türkiye, HTŞ’yi Ağustos 2018’de “terör örgütü listesi”ne almıştı.

Previous post
Memur-Sen'de 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması
Next post
İBB'nin şirketlerine yeni atamalar