Ana SayfaGüncelTürkiye’nin bu alandaki ilk büyük dijital kütüphanesi: “Ekoloji Arşivi” erişime açıldı

Türkiye’nin bu alandaki ilk büyük dijital kütüphanesi: “Ekoloji Arşivi” erişime açıldı

HABER MERKEZİ – Ekoloji Kolektifi Derneği tarafından temelleri atılan ve Türkiye’nin ekoloji alanındaki ilk büyük dijital kütüphanesi olma özelliği taşıyan Ekoloji Arşivi erişime açıldı. Arşiv, bu alanda çalışan gazeteciler için de bir kaynak niteliğinde olacak.

Türkiye’nin ekoloji alandaki ilk büyük dijital kütüphanesi olan “Ekoloji Arşivi” erişime açıldı.

Ekoloji Kolektifi Derneği tarafından temelleri atılan Ekoloji Arşivi, kent ve çevre mücadelesindeki kişi ve toplulukların bilgi ve belgelerinin kamusal bir platformda toplanmasını hedefliyor.

Arşiv aynı zamanda, bu alanda araştırma yapan araştırmacıların/ilgililerin çalışmalarını iyileştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Arşiv, bünyesinde üretilen 20 binin üzerinde kitap, makale, dava dosyası, dergi, çeviri, afiş, bildiri, rapor gibi kaynakları telif haklarına uygun olarak açık erişime sunuyor.

Arşiv teknik olarak, pek çok saygın üniversite kütüphanesinin kullandığı “DSpace” sistemine dayalı olarak oluşturuldu.

Koleksiyonlar da var

Arşivde özel koleksiyonlara da ulaşılabiliniyor.

1980’li yıllardan itibaren kent ve çevre alanında önemli çalışmalar Bergama, Akkuyu Nükleer Santralı, Gökova/Yatağan Termik Santralı gibi önemli projelere karşı savunuculuk faaliyetleri yürüten ve İzmir Barosu eski başkanlarından Noyan Özkan’ın koleksiyonu arşivde yer alıyor.

Özkan’ın avukatlık yaşamında ürettiği belgeler, arşivler, dosyalar, uluslararası kütüphanecilik standartlarına uygun olarak arşivde yerini alıyor.

Arşivde geçmiş yıllara ait gazete kupürlerinden savcılık kararına, kartpostallardan belediye encümen kararlarına, haritalardan basın açıklamalarına kadar pek çok kaynağa ulaşmak mümkün.

Arşiv aynı zamanda gazeteciler için de bir kaynak niteliğinde. Bu alanda çalışmalar yürütmüş gazetecilerin çalışmalarını koleksiyon olarak arşivlemeyi ve gelecek kuşaklara aktarmayı da hedefliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hollandalı siyasetçi yasağa karşı Onur Yürüyüşü'ne burkayla katıldı
Sonraki Haber
Emma Watson, işyerinde cinsel tacize uğrayan kadınlar için destek hattı kurdu