Ana SayfaCezaevleriTutuklu gazeteci Ziya Ataman’ın sağlık sorunlarından haberdar mısınız?

Tutuklu gazeteci Ziya Ataman’ın sağlık sorunlarından haberdar mısınız?

HABER MERKEZİ – 3 yılı aşkın süredir cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci Ziya Ataman’ın sağlık durumu kötüye gidiyor. Durumu Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül’e “Ataman’ın yaşadığı sağlık sorunlarından ve tedavisine ilişkin cezaevi yönetiminin keyfi uygulamalarından haberdar mısınız?” diye sordu.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman, 11 Nisan 2016 tarihinde tutuklanmıştı.

3 yılı aşkın süredir Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Ataman’ın sağlık durumu günden güne kötüye gitmekte.

Cezaevindeki olumsuz koşullar nedeniyle Ziya Ataman mide ve bağırsaklarında sağlık sorunları yaşıyor.

Ataman, doktor başvurusundan 2,5 ay sonra revire kaldırıldığını, doktorun kendisine bağırsaklarının iflas ettiğini söylediğini belirtiyor.

Buna rağmen düzenli olarak tedavi görmesi için pek çok defa cezaevi yönetimine başvurulmasına rağmen her seferinde bu taleplerin reddedilerek Ataman’ın sağlık hakkının kısıtlandığı ifade ediliyor.

Gazeteci Ataman’ın ayrıca uykusuzluk nedeniyle unutkanlık sorunu da yaşadığı ve en son 6 ay önce hastaneye sevk edildiği biliniyor.

Ataman’ın sağlık sorunları Meclis gündeminde

Cezaevinde tutuklu bulunan Ziya Ataman’ın yaşadığı sağlık sorunları Meclis gündemine de taşınmış durumda.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Gülüm’ün yanıtını istediği sorular ise şöyle:

  • 3 yılı aşkın süredir Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Ziya Ataman’ın sağlığa erişim hakkı hangi gerekçelerle kısıtlanmaktadır?
  • Ziya Ataman’ın yaşadığı sağlık sorunlarından ve tedavisine ilişkin cezaevi yönetiminin keyfi uygulamalarından haberdar mısınız?
  • Doktorun Ziya Ataman’a bağırsaklarının iflas ettiğini söylemesine rağmen hastaneye sevk taleplerini ret ederek sağlık hakkını kısıtlayan cezaevi yönetimi hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?
  • Ziya Ataman’ın düzenli olarak tedavi görmesi için Bakanlık olarak herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?
  • Tutuklu ve hükümlülerin hem uluslararası hem de ulusal mevzuat kapsamında koruma altına alınmış sağlığa erişim hakkı hangi gerekçelerle kısıtlanmaktadır?
  • Cezaevlerindeki hasta tutukluların sağlığa erişimi konusunda uğradıkları kısıtlayıcı uygulamaları önlemek adına Bakanlığınızın yürütmekte olduğu çalışmalar var mıdır?

Tutuklu yargılandığı dava hakkında

Ziya Ataman’ın tutuklu yargılandığı 19 sanıklı davanın son duruşması, 4 Temmuz’da Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tanıkların işkence altında ifade verdiklerini beyan etmesine rağmen savcı, Ataman ve beraberindekilerin müebbet hapis ve birçok maddeden cezalandırılmasını istedi.

Duruşmada gazeteci Ataman, Kürtçe savunma yapmak istedi ancak mahkeme Ataman’a bir sonraki duruşmada tercümanını hazır etmesi halinde savunma yapabileceğini söyledi.

Davanın bir sonraki duruşması 24 Eylül’de.


Gazeteci Ziya Ataman’a savunma da tahliye de yok, müebbet isteniyor


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kayyumun kapattığı Fatma Tokat Kürtçe Dil Okulu yeniden açılacak
Sonraki Haber
"Kaz Dağları Çanakkale'nin geleceğidir, sahip çıkalım"