Ana SayfaGüncelValinin ‘coğrafi kader’ açıklamasına tepki: Bu kader neden hep Kürt gençlerini vurur?

Valinin ‘coğrafi kader’ açıklamasına tepki: Bu kader neden hep Kürt gençlerini vurur?

HABER MERKEZİ – Öldürülen Vedat Ekinci’nin dosyasına gizlilik kararı getirilmesine tepki gösteren TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Nerede bir gizlilik kararı çıkarılmışsa orada devletin işlediği suçlar vardır” dedi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu da Hakkari Valisi’nin “coğrafi kader” açıklamasına, “Neden bu coğrafyanın kaderi hep Kürt gençlerini vurur” sözleriyle tepki gösterdi.

Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde askerin açtığı ateş sonucu 14 yaşındaki Vedat Ekinci yaşamını yitirirken, bir köylü yaralandı.

Tepkilerin büyümesi üzerine Hakkari Valiliği Ekinci’ye isabet eden kurşun için “seken kurşun” açıklaması yaptı.

Hakkari Valisi’nin Ekinci ailesine yaptığı taziye ziyaretinde “coğrafi kader” demesi de tepkilere neden oldu.

Bugüne kadar sınır ticareti yaparak yaşamlarını devam ettirmek zorunda olan yüzlerce gencin aynı şekilde öldürüldüğüne vurgu yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, şunları söyledi:

“Bu ticareti yaparak geçimlerini sağlayanlar, sınır dışına gidip gelirler. Genelde askerlerin kontrolünde ve bilgisi dahilinde olur bu gidiş gelişler. Biliniyor yani. Dolayısıyla bunun bir ihmal, bir kaza olduğunu söylemek mümkün değil.
“Hakkari Valisi olay için bu ‘coğrafyanın kaderi’ demiş. Neden bu coğrafyanın kaderi hep Kürt gençlerini vurur? Bunun açıklamasını yapmak lazım.
“Maalesef Valiliğin yaptığı açıklamanın hemen arkasından savcılığın dosyaya getirdiği gizlilik kararı failleri gizleme ve koruma amaçlıdır.
“Kürt illerinde yaşanan her ölüm, aydınlatılmayan Roboski katliamının devamıdır. Roboski için Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak’ demişti. Ama kendisinin talimatlarıyla dosya Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kayboldu. Bugün yapılan açıklamalarda bunun da üstünün kapatılacağı ve faillerin aklanacağı anlamını taşıyor.”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı da dosyaya gizlilik kararı ve yayın yasağı getirilmesinin “suçların örtbas edilmesi amacı taşıdığını” söyledi.

Korur-Fincancı, “Ne yazık ki, bu suçlar cezasız kaldığı sürece benzer suçlar işlenmeye devam edecek. Bir çocuğun yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Bir insanın yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Bir daha böylesi şeylerin yaşanmaması için sorumluların hızla bulunarak yargılanması ve gereken cezaları almaları gerekir” dedi.

Ne oldu?

Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde 1 Ağustos’ta sınırı geçtikleri için köylülerin üzerine askerler tarafından ateş açıldı. Bunun sonucunda 14 yaşındaki Vedat Ekinci hayatını kaybetti.

Ekinci’nin öldürülmesine ilişkin Hakkari Valiliği’nden yapılan açıklamada, köylülerin ‘dur’ ihtarına uymadıkları öne sürülürken, Ekinci’nin “seken kurşun” sebebiyle vurulduğu savunuldu.

Vedat Ekinci’nin kuzeni Hacı Ekinci ise valiliğin açıklamasının aksine ‘dur’ ihtarı yapılmadığını söyledi.

Ekinci, “Olay sırasında Vedat ile birlikteydik, 3 kişiydik. Hayvanlarımız askeriye bölgesine girmişti, oraya gittik. Birden bire asker karşımıza çıktı ve ‘Dur’ demeden direkt bize sıktılar, amca oğlumu sırtından vurdular” dedi.

“Bize sıkanlar 3 kişiydi, birinin elinde dipçik, diğer ikisinde silah vardı ama yaklaşık 10 asker oradaydı. Amca oğlum yere düştü, askerlerden yardım istedim ama yardım etmediler. Vedat ellerimde can verdi” diye ekledi.

Hakkari Valisi İdris Akbıyık ise Vedat Ekinci’nin ailesine başsağlığı dilerken, “Tabi biraz da coğrafi kader. Bu coğrafyada maalesef bu tür üzücü olaylar da yaşanıyor” ifadesini kullandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
David Grossman'ın "Ülkenin Sonuna"sı raflarda
Sonraki Haber
ABD'de silahlı saldırılar: En az 30 kişi öldü