Ana SayfaGüncelVan kayyumu sekiz çalışanı açığa aldı

Van kayyumu sekiz çalışanı açığa aldı

HABER MERKEZİ – Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından yedisi Tüm Bel-Sen üyesi sekiz çalışan açığa alındı.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alınarak, yerine kayyum atanmıştı.

Kayyum olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, Özgökçe-Ertan döneminde göreve getirilen 12 daire başkanı, genel sekreter ve çok sayıda müdürü görevden alarak, yerlerine daha önceki kayyum döneminde görev yapan kişileri atamıştı.

Kayyum atanmasının ardından yedisi Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) üyesi sekiz kişi daha açığa alındı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, belediyeye giden yedi çalışan geçtiğimiz gün yapılan gözaltı gerekçe gösterilerek açığa alındı.

Açığa alınan memur ve çalışanların isimleri şöyle: Fehim Yalçın (Memur), Feyzullah Aslan, Mehmet Okumuş, Cahit Turan (Zabıta memuru), Işık Hayran (Otogar Müdürlüğü Vekili), Çimen Ümit ve Elif İlhan (Sözleşmeli Memur) ve BEL-Van Çalışanı Fatma Yalçın.

Ne olmuştu?

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alınmıştı.

HDP’li belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirilmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Özgökçe Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edilmişti.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan üç ismin görevden alınmasının ardından HDP’nin yanı sıra CHP ve TİP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki gelmiş, birçok kentte protestolar düzenlenmişti.

Özellikle kayyum atanan kentlerde yapılan eylemlerde polis şiddeti nedeniyle aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmış, haber takibindeki gazeteciler de dahil olmak onlarca kişi ise gözaltına alınmıştı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından HDP’li yönetim tarafından görevlerine tekrar iade edilen 29 memuru görevden uzaklaştırırken, sekiz işçinin de iş akitlerini askıya almıştı.


Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

Kayyum hazırlığı 31 Mart seçim sonuçları kesinleşmeden başlatılmış