Ana SayfaGüncelVan’da eylem ve etkinlikler 1000 gündür yasak

Van’da eylem ve etkinlikler 1000 gündür yasak

HABER MERKEZİ – Van Valiliği’nin kentte ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağı 1000’inci güne girdi. Kentteki yasaklar, darbe girişiminin ardından ‘güvenlik’ gerekçesi ile 21 Kasım 2016’da başlatılmıştı.

Van’da, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) gerekçe gösterilerek 21 Kasım 2016 tarihinde alınan eylem ve etkinlik yasağı bugün 1000’inci gününde.

Valilik, o tarihten bugüne kadar her 15 günde bir kentte eylem ve etkinlikleri yasaklama kararı alıyor.

Kent merkezinde valilik, ilçe merkezlerinde ise kaymakamlıkların izinlerine tabii tutulan etkinlikler için yapılan tüm başvurular reddediliyor.

Van’da yapılması planlanan konser, yürüyüş, stant açma, bildiri dağıtımı gibi yüzlerce etkinlik yasaklanırken, kent özellikle kültür sanat etkinlikleri açısından da en kötü dönemlerini yaşıyor.

OHAL’in devamı

Valilik tarafından her 15 günde bir uzatılan eylem ve etkinlik yasağını OHAL’in devamı olarak değerlendiren İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Mezopotamya Ajansı’na şu açıklamalarda bulundu:

“Resmiyette OHAL sona ermiş fakat fiili bir şekilde bölgede devam ettiriliyor. Hatta OHAL uygulamalarını geçen uygulamalar bu yönetim şekli tarafından uygulanılıyor. Aslında siyasal iktidarın bu ülkeyi yönetemediği bu yasaklarla gözler önüne seriliyor.
“Bu yasakların devam etmesi kentlerde görev alanların yani valilerin, kaymakamların da bu kentleri yönetme yetisini kendilerinde görmemesinde kaynaklıdır. Vali, siyasal iktidarın buradaki yürütücüsüdür ama yasaklama kararlarının Valilik oluru olarak gerçekleşmediğini, kararların tamamen Ankara’dan alındığını net bir şekilde söyleyebiliriz.”

Bin günde üç vali değişti

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ise ilk yasak kararından bu güne kentte üç valinin değiştiğini söyledi.

bianet’in haberine göre yasakların her 15 günde bir kopyala-yapıştır metinlerle uzatıldığını ifade eden Özgökçe-Ertan, yasakların düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına yönelik olduğunu belirtti.

Söz konusu yasağın ayrımcı bir uygulama olduğunu söyeleyen Özgökçe-Ertan, şunları ifade etti:

“Bu OHAL ile birlikte başlayan bir süreçti. OHAL bitti, 1 yılı aşkın süredir yasaklar devam ediyor. Özellikle belirli bir kesime karşı alınmış bir karar bu. Çünkü kentte kimi zaman bazı grupların eylem ve etkinlik yaptıklarına şahit oluyoruz. Onlara karşı herhangi bir yasaklayıcı tavır yok. Ancak biz düşüncemizi ifade etmek veya ne zaman bir açıklama yapmak istesek bu engelleniyor.”

Valiliğin yasak kararı

Van Valiliği tarafından son olarak 12 Ağustos’ta alınan fakat 15 Ağustos’ta valiliğin internet sitesi üzerinden duyurulan yasaklama kararında, şu ifadelere yer verilmişti:

“Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı planlarını bertaraf etmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla 12/08/2019 tarihinden itibaren geçerli 26/08/2019 tarihi de dahil olmak üzere (15) gün süre ile Van İli coğrafi sınırları içerisinde, açık alanlarda düzenlenecek her türlü yürüyüş, toplantı ve toplanmalar, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma vb. her türlü eylem ve etkinlikler YASAKLANMIŞTIR.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İnternet hızı sıralaması: Türkiye 102'nci basamağa geriledi
Sonraki Haber
17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 20 yıl geçti