Ana SayfaGüncelVedat Ekinci’nin dosyasına gizlilik kararı: ‘Mermi çekirdeği de kayıp’

Vedat Ekinci’nin dosyasına gizlilik kararı: ‘Mermi çekirdeği de kayıp’

HABER MERKEZİ – Hakkari Derecik’te askerler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Vedat Ekinci’nin ölümüne ilişkin hazırlanan dosyaya gizlilik kararı ve basın yasağı getirildi. Ekinci’nin ölümüne neden olan mermi çekirdeğinin ise kaybolduğu iddia edildi.

Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde köylülerin üzerine askerler tarafından açılan ateş sonucu 14 yaşındaki Vedat Ekinci’nin yaşamını yitirmesine ilişkin hazırlanan dosyaya gizlilik kararı getirildiği öğrenildi.

Dosyayı Özgürlük için Hukukçular Derneği adına takip eden avukat Ramazan Kurt, “Savcılık dosyaya gizlilik kararı ve de basın yasağı getirdi. Şu an ön otopsi raporuna ve dosyanın detaylarına dair bilgi edinemiyoruz” dedi.

bianet’ten Ruken Tuncel’e konuşan avukat Kurt, olay yeri incelemesinin yapılmadığını ve savcılığın şüpheli askerlerin ifadesine henüz başvurmadığını da belirtti.

“Güvenlik gerekçesi bahane edilerek olay yeri incelemesi yapılmıyor. Olayın failleri olan askerlerin sorgusu yine askeri kurum tarafından yapılıyor. Bu hukuka aykırı bir durum, şayet bir olayda eğer fail polisse sorgusu polisler tarafından yapılamaz, askerse asker tarafından yapılamaz.
“Ayrıca savcılıktan, olayın aydınlanmasını sağlayacak en önemli delil olan mermi çekirdeğinin kayıp olduğunu öğrendik. Savcılık dosyaya gizlilik kararı ve de basın yasağı getirdi. Şu an ön otopsi raporuna ve dosyanın detaylarına dair bilgi edinemiyoruz. Savcılık şüpheli askerlerin ve görgü tanığı yakınlarının ifadesini henüz almadı. İfadelerin Pazartesi günü alınacağı belirtildi.”

Avukat Kurt, Hakkari Valiliği’nin dün yaptığı açıklamaya da değinerek, “Valilik, uyarı ateşi yapıldığını iddia ediyor fakat uyarı ateşinin doksan derecelik açı ile havaya yapılacağı düşünüldüğünde kurşunun sekerek bir kişinin ölümüne ve bir kişinin de yaralanmasına sebebiyet vermesi gerçeği yansıtmıyor” dedi.

Vali’den aileye: Tabi biraz da coğrafi kader

Öte yandan Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Ekinci ailesine taziye ziyaretinde bulunurken, baba İslam Ekinci’ye başsağlığı diledi.

DHA’nın haberine göre taziyede “Tabi biraz da coğrafi kader” şeklinde ifadeler kullanan Akbıyık, şunları söyledi:

“Acınızı paylaşıyoruz. Allah rahmet eylesin. Başınız sağ olsun. Tabi biraz da coğrafi kader. Tabi bu coğrafyada maalesef bu tür üzücü olaylar da yaşanıyor.
“Derecik’te Gerdi aşireti mensupları, en çok sevdiğimiz ve güvendiğimiz insanlarsınız. Derecik ilçemizin, valiliğimiz ve devletimizin tüm kamu kurum, kuruluşları nezdinde özel bir yeri var. Bu birlik ve beraberlik bundan sonra da devam edecek.
“İnşallah bundan sonra bu tür üzücü olaylar olmaz. Sınır kapısının açılması için özel bir çabamız var. Sayın İçişleri Bakanı’mızın da sizlere başsağlığı dilekleri var.
“Sizler bu bölgede en çok askerimize, jandarmamıza yardımcı olan insanlarsınız. İnşallah hep beraber buradaki birtakım olumsuzlukların üzerine geleceğiz.”

Ne olmuştu?

Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde, önceki gün (1 Ağustos Perşembe) sınırı geçtikleri için köylülerin üzerine askerler tarafından ateş açılmıştı. Bunun sonucunda 14 yaşındaki Vedat Ekinci hayatını kaybetmişti.

Ekinci’nin öldürülmesine ilişkin Hakkari Valiliği’nden yapılan açıklamada, köylülerin ‘dur’ ihtarına uymadıkları öne sürülürken, Ekinci’nin “seken kurşun” sebebiyle vurulduğu savunulmuştu.

“Dur ihtarına uymayarak sınırımıza doğru Kuzey Irak tarafından ilerleyen şahıslara angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapılmıştır. Bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeği 1 vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet vermiştir. Yaralı vatandaşımız olay yerinde bulanan Hudut Birliklerimize ait araçlar ile Derecik Sahra Hastanesine kaldırılmış, yapılan tüm müdahalelere rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir.”

Vedat Ekinci’nin kuzeni Hacı Ekinci ise valiliğin açıklamasının aksine ‘dur’ ihtarı yapılmadığını söylemişti.

Ekinci, “Olay sırasında Vedat ile birlikteydik, 3 kişiydik. Hayvanlarımız askeriye bölgesine girmişti, oraya gittik. Birden bire asker karşımıza çıktı ve ‘Dur’ demeden direkt bize sıktılar, amca oğlumu sırtından vurdular” demiş ve eklemişti:

“Bize sıkanlar 3 kişiydi, birinin elinde dipçik, diğer ikisinde silah vardı ama yaklaşık 10 asker oradaydı. Amca oğlum yere düştü, askerlerden yardım istedim ama yardım etmediler. Vedat ellerimde can verdi.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Trans tutuklu Esra Arıkan açlık grevinde
Sonraki Haber
Tutuklu Şeyhdavut Başkan sevke karşı 26 gündür açlık grevinde