Ana SayfaGüncelVicdani reddini açıklayan Yalçın: Bir arada yaşamanın yollarını arayabiliriz

Vicdani reddini açıklayan Yalçın: Bir arada yaşamanın yollarını arayabiliriz

HABER MERKEZİ – Aktivist Alper Yalçın, vicdani reddini açıklayarak “Bir arada yaşamanın yollarını arayabiliriz. Bütün yeryüzüyle, bütün türlerle birlikte” dedi.

Çocuk hakları aktivisti Alper Yalçın, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde vicdani reddini basın toplantısıyla açıkladı.

Toplantıya Vicdani Ret Derneği üyesi Avukat Gökhan Soysal ve İHD Şube Sekreteri Leman Yurtsever de katıldı.

İlk olarak söz alan İHD Şube Sekreteri Leman Yurtsever, Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesine imza atan her ülkenin insanların vicdani ret haklarını tanıması gerektiğini belirterek, “Türkiye BM Sözleşmesi’ne imza atmasına rağmen bu hakkı yerine getirmiyor. Türkiye’nin imza attığı bu sözleşmeye uymasını bekliyoruz” dedi.

Ardından konuşan Vicdani Ret Derneği üyesi Avukat Gökhan Soysal, Türkiye’nin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini dile getirerek, “AİHM’e başvurabilmemiz için olumsuz ya da olumlu bir karar bekliyoruz” diye konuştu.

“Bir subay çocuğuyum”

Ardından vicdani ret kararını açıklayan Alper Yalçın hazırladığı metni okudu.

Uzun zamandır çocuk haklarına dair emek verdiğini söyleyen Yalçın, vicdani reddin kendisi için bir “itiraz” olduğunu söyledi:

“Başlangıçtaki niyetim, askerliğin devletin resmi kurumlarında ve gündelik yaşamda bir ‘vatan borcu’ olarak çocukluktan itibaren nasıl ve neden öğretildiğine, bir diğer ifadeyle, militarizm ile arzulanan çocukluk inşasına ilişkin bir şeyler yazmaktı. Benim için vicdani ret, kanaatlerimden çok, duygularımın ve deneyimlerimin kurucu olduğu bir itirazdır.”

Bir subay çocuğu olduğunu ve çocukluğunun bir kısmının askeri lojmanlarda geçtiğini anlatan Yalçın, herhangi bir savaşa dahil olmak istemediğini söyledi:

“Yeryüzünde tüm türlerle, tüm halklarla barış içinde yaşamak istiyorum ve birlikte yaşayabilme ihtimallerimizin yollarını aşındırmak istiyorum. Askerliğin, bir diğer ifadeyle silahın ve inatçı bir milliyetçiliğin neleri yıktığına tanıklık ettim, ediyorum. Askerlik sisteminin gündelik hayatında çok da saklı olmayan şiddettir.
“Ne giyeceğime, saçımı nasıl kestireceğime, kaçta uyuyacağıma ve uyanacağıma, ne zaman dinlenebileceğime, yürürken hangi şarkıyı, marşı mırıldanacağıma, ne zaman dışarı çıkabileceğime karar verilmesi benim için bir şiddettir. Bunu bir kapatılma olarak tanımlıyorum. Bunu deneyimlemek istemiyorum.”

“Bir arada yaşamanın yollarını arayabiliriz”

“Bana göre askere gitmek asla bir kurtuluş değildir” diyen Yalçın, bir insanın herhangi bir askeri eğitimi almamayı ve savaşmamayı tercih etme hakkının olması gerektiğini belirterek, asker olmayı vicdanen reddettiğini söyledi.

“Kendi konfor alanlarımızdan çıkmaya gayret ederek, hep birlikte tartışarak, yüzleşerek, olabildiğince sükûnetle, affedemiyorsak da yok etmeden, bir arada yaşamanın yollarını arayabiliriz. Bütün yeryüzüyle elbette, bütün türlerle birlikte.”
Previous post
İBB'den İstanbul'a sağanak ve su baskını uyarısı
Next post
Ankara ve Moskova'dan karşılıklı İdlib açıklamaları