Ana SayfaCezaevleri3 aydır açlık grevindeydi: Mustafa Koçak eylemini ‘ölüm orucu’na çeviriyor

3 aydır açlık grevindeydi: Mustafa Koçak eylemini ‘ölüm orucu’na çeviriyor

HABER MERKEZİ – Adalet talebiyle üç aydır açlık grevinde olan tutuklu Mustafa Koçak, avukatı aracılığıyla eylemini ‘ölüm orucu’na çevirme kararı aldığını duyurdu.

Şakran 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mustafa Koçak, bir itirafçının verdiği çelişkili ifadeler nedeniyle, öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alanlara “silah temin etme” ve “Anayasal düzeni bozmak” iddiasıyla 11 Temmuz 2019 tarihinde ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmıştı.

Bu kararı protesto etmek için üç aydır açlık grevinde olan Koçak’ın durumuyla ilgili İzmir Barosu’nda basın toplantısı düzenlendi.

Koçak’ın ailesi ve avukatının katıldığı açıklamada, ÇHD Genel Sekreteri Nergiz Tuba Aslan basın metnini okudu.

Mustafa Koçak’ın eylemini ölüm orucuna çevirme kararı aldığını ifade eden Aslan, “Cezaevi idaresi tarafından, süresiz açlık grevine başladığı günden bu yana, kendi idaresi dışında sürekli müdahale ve besleme ile tehdit edildi” dedi.

“Mustafa Koçak cezaevinde revirine çıkmayı ve hastaneye sevk edilmeyi reddetmektedir. Koçak cezaevi müdürüne uluslararası düzenlemeleri hatırlattığını, müdürün ise kendisine sinkaflı küfürlerle yanıt verdiğini söyledi.
“Cezaevi hekiminin taraflı ve düşmanca tutumu nedeniyle hekime muayene olmayı reddeden Mustafa Koçak’ın bağımsız bir hekim tarafından muayene edilme ve sağlık sürecinin takip edilmesi gerekir. Koçak günde iki adet B kompleks almaktadır. Avukatlarının görüştüğü hekimlerin, açlık grevinde gelinen kritik aşama nedeniyle artık saf B-1 vitamini kullanması gerektiği ifade edilmiştir.
“Ancak buna rağmen, Mustafa Koçak’ın kendisine saf B-1 vitamini verilmesi için idareye dilekçe yazdığı dilekçeye haftalardır herhangi bir yanıt verilmemekte, keyfi olarak B-1 vitamini alması engellenmektedir.”

Koçak’ın avukatı Ezgi Çakır da Koçak’ın ölüm orucuna girmesine ilişkin kamuoyuna gönderdiği mektubu okudu.

Mustafa Koçak mektubunda, şu ifadelere yer verdi:

“Mahkemeler siyasi hesaplaşma aracı değildir. Özel ihtisas mahkemeleri kaldırılsın! Muhbir toplum istemiyoruz. İtirafçılık yasaları kaldırılsın! İşkence insanlık suçudur. İstanbul siyasi şubedeki işkenceci polisler tespit edilsin ve cezalandırılsın. Yeniden adil yargılanma yapılsın, hukuksuz, kanunsuz tutukluluğuna son verilsin. Tahliyemi istiyorum. Bana ve bu halka yaşatılan adaletsizlikler son bulsun, adalet istiyorum.”

Aileden yetkililere çağrı

Koçak’ın annesi Zeynep Koçak da, oğlunu zor şartlarda büyüttüğünü ifade ederek, “Oğlum için devletin kapısında gideceğim, isterse köprüde de eylem yapacağım ve isterse ben de adliyede ölüm orucuna gireceğim” diye belirtti.

Koçak’ın babası Hasan Koçak ise “Biz bunu makarna ile büyütmedik. Devletin kömürü ile büyütmedik. Biz Mustafa’yı anlımızın teriyle büyüttük. Çünkü Mustafa’yı itirafçı etmeye çalıştılar. Mustafa itirafçı olmadı ve kendi kirli elbiselerini oğluma giydirmeye çalıştılar” ifadelerini kulandı.


Karınca, Mezopotamya Ajansı
Previous post
İHD Dersim Şube Başkanı gözaltına alındı
Next post
İlk tutuklanan barış akademisyenleri de beraat etti