Ana SayfaGüncel5 Haziran katliamı davası: Davutoğlu’nun dinlenmesi ‘katkı sağlamaz’ denilerek reddedildi

5 Haziran katliamı davası: Davutoğlu’nun dinlenmesi ‘katkı sağlamaz’ denilerek reddedildi

HABER MERKEZİ – HDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği mitinge bombalı saldırıyla ilgili açılan davanın duruşmasında, avukatların dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebi “katkı sağlamaz” denilerek reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’da 5 Haziran 2015’te düzenlediği mitinge yönelik düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili açılan davanın 22’nci duruşması  Ankara Batı Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Orhan Gönder, İsmail Korkmaz ve Mustafa Kılınç SEGBİS ile katılırken, tutuksuz sanık Burhan Gök ise katılmadı.

Katliamda yaralanan isimlerden Lisa Çalan, Mehmet Özcan ve Sabahattin Bekçi; yaşamını yitiren Necati Kurul’un ağabeyi Hayati Kurul, 17 yaşındaki Civan Arslan’ın babası Şaban Arslan ve annesi Zeynep Arslan ile avukatları duruşma salonundaydı.

Duruşma saldırıda iki bacağını kaybeden Lisa Çalan’ın dava dosyasının birleştirme kararı okunarak, başladı.

İlk sözü alan sanıklar Orhan Gönder ve Mustafa Kılınç, beyanlarını tekrar ederek, tahliyeleri talebinde bulundu.

Davutoğlu’nun sözleri hatırlatıldı

Ardından söz alan sanık Orhan Gönder’in avukatı Savaş Kaya, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz günlerde, “7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihleri arasında eski defterler açılırsa birçok insan içine çıkamayacak hale gelir’ açıklamasını hatırlatarak, Davutoğlu’nun dinlenmesi talebinde bulundu.

“Bu söylem çerçevesinde Diyarbakır, Ankara Gar, Reyhanlı, Suruç’ta çok utanılacak ve hukuka aykırı bir şeyler yapıldığını Başbakan ağzıyla dinledik. Bu işin gizli bir servis işi olduğunu ve müvekkilimin annesinin o dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüklerini beyan etmiştir.
“Meselenin aslı o dönem Başbakanı Diyarbakır bombalaması denilen dava konusu olayın kimler tarafından, nasıl işlendiğini bilmektedir. Huzurda tanık olarak dinlenmesini beyan ediyoruz. Zira Başbakan Gar Katliamı sonrasında ‘oylarımız inanılmaz şekilde arttı demiştir’, bu işlerle ilgili en yetkili bilgi sahibidir, huzurda dinlenmelidir.”

Lisa Çalan: 4 yıldır bacaklarım yaralı

Kaya’nın ardından söz alan Lisa Çalan da şöyle konuştu:

“Biz 3 yıldır bu mahkemeye geliyoruz, şimdiye kadar bizi duymadınız. Biz burada günlerce konuştuk. Şimdiye kadar sesimizi duyuramadık.
“4 yıldır acı çekiyorum. 4 yıldır bacaklarım yaralı, olmayan iki bacağımın ağrısını çekiyorum, düzelmiyor, iyileşmiyor. Bu davada adı geçen Vali, dönemin Başbakanı, Dönemin Cumhurbaşkanı’ndan şikayetçiyim.”

Bayraktar: Davutoğlu o döneme dair çok şey biliyor

Müşteki avukatlarından Kazım Bayraktar ise şunları söyledi:

“İlhamı Balı yıllardır Türkiye üzerinden selefi cihatçı çeteleri malzemeleriyle birlikte Suriye’ye nakli konusunda görev yapan, aynı zamanda bu görevi yaparken de devletin belli birimleriyle ilişkisi olan bir sanık.
“Balı’nın tapelerine baktığınızda binlerce sayfa görüşmeler var. Görüşmelerin hepsi Türkiye’nin belli noktalarına gelen çete üyelerinin oradan Suriye’ye nakline dair.
“Ahmet Davutoğlu o döneme dair çok şey biliyor. Bu bildiklerini açıklaması gerekiyor. Buraya tanık olarak çağırsak kabul etmezsiniz biliyoruz.”

Bayraktar, Hülya Balı’nın ifadelerinin istenmesini ve tanık olarak duruşmada dinlenmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebini, ‘dosyanın esasına katkı sağlamayacağı’ gerekçesiyle reddetti.

Hülya Balı’nın ifadelerinin gönderilmesi için Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılmasına ve tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 15 Kasım’a erteledi.

Ne olmuştu?

HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge yönelik bombalı saldırıda beş kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

İddianamede Orhan Gönder, İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç, Burhan Gök ve İlhami Balı hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Nitelikli öldürme”, “Nitelikli öldürmeye teşebbüs” ve “Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma” suçlarından 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 4 bin 101’er yıldan 6 bin 138’er yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Davada Gönder, Kılınç ve Korkmaz tutuklu yargılanırken, Burhan Gök “suç vasfının lehine değişme ihtimali” nedeniyle 11 Aralık 2018’de görülen 6. duruşmada tahliye edilmişti.

İddianamede, Gök’ün Orhan Gönder ve Mustafa Kılınç’ı Antep’te bir dairede sakladığı, ayrıca IŞİD’lileri Suriye’deki kamplara gönderdiği belirtiliyor.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı ve bianet’ten yararlandık.

Davutoğlu: Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz

“Davutoğlu açıkla; 7 Haziran-1 Kasım arasında biz neden öldürüldük?”

Previous post
'Ankara JİTEM Davası': Savcıya mütalaa için süre verildi, duruşma Aralık'a ertelendi
Next post
"Hiçbir hükümet bizim için gezegeni kurtarmayacak"