Ana SayfaDünyaABD, Taliban’la ‘prensip anlaşmasını’ açıkladı: 5 bin askeri geri çekebiliriz

ABD, Taliban’la ‘prensip anlaşmasını’ açıkladı: 5 bin askeri geri çekebiliriz


HABER MERKEZİ – ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Afganistan’daki ABD askerlerinin bir bölümünün çekilmesi konusunda Taliban’la prensip anlaşması sağlandığını açıkladı. Anlaşmanın detaylarının açıklandığı sıralarda ise başkent Kabil, Taliban’ın bombalı saldırısına sahne oldu. Saldırıda en az 16 kişi öldü.

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban ile Katar’da yapılan 9 turluk barış görüşmelerinin ardından beklenen ‘prensip anlaşmasının’ detaylarını açıkladı.

Dün Tolo News’a konuşan Afganistan doğumlu diplomat, anlaşmaya göre Taliban’ın Afganistan’ı ABD ve müttefiklerine karşı saldırı merkezi olarak kullanmama garantisini sağlaması halinde ABD’nin 135 gün içinde  bu ülkedeki  5 bin ABD askerini geri çekebileceğini ayrıca 5 askeri üssü kapatabileceklerini söyledi.

ABD’nin ülkede yaklaşık 14 bin askeri bulunuyor.

Anlaşmada resmi bir ateşkes yer almazken, Özel Temsilci Halilzad anlaşma hakkındaki son söz hakkının ABD Başkanı Donald Trump’ta olduğunu da belirtti.

BBC’ye mesajla bilgi veren Taliban sözcüsü de Halilzad’ın açıklamalarını doğruladı.

Afganistan hükümeti: Anlaşmayı inceliyoruz

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’nin sözcüsü ise Gani’nin anlaşmayı inceledikten sonra açıklama yapacağı bilgisini verdi. Sözcü Taliban’ın barışa bağlı kalacağı konusunda hükümetin  hala kanıta ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Kabil’de bombalı saldırı: 16 kişi öldü

Anlaşmanın açıklandığı saatlerde başkent Kabil şiddetli bir patlamayla sarsıldı.

Saldırı uluslararası organizasyonların bulunduğu ve yabancı ülke vatandaşlarının kaldığı Green Village (Yeşil Köy) adlı yerleşke yakınında meydana geldi.

Bomba yerleştirilmiş kamyonla yapılan saldırıyı Taliban üstlendi.

Afghanistan İçişleri Bakanlığı saldırıda çoğu sivil en az 16 kişinin öldüğünü, 119 kişinin de yaralandığını açıklandı.

Saldırı sonrası çatışmaya giren 5 Taliban mensubunun öldürüldüğünü açıklayan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Nasrat Rahimi yerleşkedeki 400 yabancı ülke vatandaşının da tahliye edildiğini belirtti.


Gazete Karınca, BBC, Reuters, AA

Bir çözümsüzlük örneği olarak Afganistan’da barış müzakereleri – Abdulmelik Ş. Bekir

Previous post
Bomonti Bira Fabrikası Diyanet'e tahsis edildi
Next post
Sinemanın kadın emekçilerine: Cahide Sonku anısına Altın Portakal