Ana SayfaDünyaABD’den hem TSK hem DSG ile sınırda ‘ortak devriye’ turları

ABD’den hem TSK hem DSG ile sınırda ‘ortak devriye’ turları

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ‘güvenli bölge’ konusunda varılan mutabakat sonrası ABD sınırda hem TSK hem de Demokratik Suriye Güçleri ile ‘ortak devriye’ turları attı. Ankara durumdan rahatsız.

ABD ile Türkiye’nin geçtiğimiz ay vardığı mutabakat kapsamında Türkiye sınırında oluşturulması planlanan ‘güvenli bölge’ kapsamında iki ülke ‘ortak devriye’ turları attı.

Ancak Türkiye tarafı Fırat’ın doğusundaki ‘ortak devriye’yi yetersiz buluyor.

Hükümete yakın Yeni Şafak, devriyenin sadece 5-7 kilometre derinlik ve 27 kilometre uzunluğunda olduğunu, bunun da hiçbir büyük yerleşim yeri denetlenmeden insansız bölgede tamamlandığını aktardı.

Haberde, ABD’nin bu devriyeden saatler sonra aynı bölgede Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile devriye attığı kaydedildi.

Fotoğraf: gunes.com

Kuzey Suriye’den yayın yapan ANHA da ABD güçlerinin TSK ile ‘ortak devriye’ turunu tamamladıktan sonra Demokratik Suriye Güçleri ile ‘ortak devriye’ attığını bildirdi.

Haberde, Demokratik Suriye Güçleri’nden sınır güvenliği görevini devralan Serekaniye Askeri Meclisi ile ABD güçlerinin Türkiye sınır hattında ortak devriye turları attığı belirtildi.

Ekran alıntısı: ANHA

Serekaniye’de daha önce biri 28 Temmuz, diğeri de 4 Eylül’de olmak üzere iki ortak devriye turu daha yapılmıştı.

Ankara’dan “operasyon” mesajları

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü Malatya’da yaptığı açıklamada “Anlaşılan o ki müttefikimiz bizim için değil, terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde. Böyle bir anlayışı reddediyoruz” demişti.

Erdoğan ‘güvenli bölge’ için bir de tarih vermişti: “Eylül ayı bitmeden Fırat’ın doğusunda kendi askerlerimizle fiilen güvenli bölge oluşumunu başlatmamış olursak artık kendi yolumuza gitmekten başka çaremiz kalmayacaktır.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Fırat’ın doğusundaki TSK askerleri ile Amerikan askerlerinin çıktığı devriye dışındaki adımları “kozmetik adımlar” olarak nitelemiş ve ABD’yi “terör örgütünden bağımsız hareket edemeyen sözde müttefik” olarak tanımlamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da oluşturulması planlanan ‘güvenli bölge’ ile ilgili Ortak Harekat Merkezi kurulduğunu söyleyerek, “Bizim amacımız güvenli bölge oluşturmak. Münbiç’tekine benzer bir oyalama, bir dikkat dağıtıma, bir hedef saptırma türü yola başvurulmasına tabii ki müsaade etmeyiz” demişti.

Previous post
Dorian Kasırgası: Bahamalar'da ölü sayısı 50'ye yükseldi, 2 bin 500 kişi kayıp
Next post
Yaşanabilir bir gezegende ilk kez su tespit edildi